Yapay zeka ve edebiyatın kesişim noktasında, bu içerik deneysel bir bakış açısıyla insanların şiir tercihlerini inceliyor. Şiir, teknoloji ve insan duygusu arasındaki ilişkiyi keşfedin.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, ABD’nin Pittsburgh Üniversitesi’nde ilginç bir edebiyat deneyi gerçekleştirildi. Bu deneyde, toplamda 2300 kişi test edildi ve ünlü yazarların eserleri ile yapay zeka tarafından üretilen şiirler karşılaştırıldı. Deneyde, William Shakespeare, Samuel Butler, Lord Byron, Walt Whitman, Emily Dickinson, T.S. Eliot, Allen Ginsberg, Sylvia Plath ve Dorothea Lasky gibi edebiyat tarihine damga vurmuş isimlerin şiirleri kullanıldı.
Posta gazetesinde yer alan habere göre, bu önemli şairlerin eserleri ile yapay zeka tarafından oluşturulan şiirler karışık bir şekilde katılımcılara sunuldu ve oylama yapmaları istendi. Sonuçlar, yapay zeka üretimi şiirlerin daha yüksek puanlar aldığını gösterdi. En çok beğenilen ve en yüksek kalitede olduğu düşünülen beş şiirin tamamı yapay zeka tarafından üretilmişti.
ESKİ ŞİİRLERİ ANLAMADILAR
Deneyin ilginç bir diğer yanı ise, en düşük puan alan beş şiirin tamamının gerçek şiirler olmasıydı. Bu şiirler arasında Shakespeare’in ünlü Sonnet 31‘i ve Chaucer’ın Rondel of Merciless Beauty‘si de bulunuyordu. Katılımcıların, Shakespeare ve Byron gibi büyük isimlerin eserleri yerine yapay zeka tarafından üretilen şiirleri daha ‘güzel’ ve anlaşılması daha kolay bulduğu belirlendi.
Deneyin sonuçları, insanların yapay zeka sahtekarlığını fark edemediğini ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 58.5’i yapay zeka tarafından yazılan şiirlerin gerçek olduğunu düşündü. Buna karşın, insan tarafından yazılan gerçek şiirler ise yalnızca yüzde 51.7 oranında doğru bir şekilde tespit edildi.
Kaynak: Patronların Dünyası