Wi-Fi 8, daha hızlı, daha güvenilir ve daha geniş kapsama alanı sunan yeni nesil kablosuz bağlantı teknolojisidir. Geleceğin internet deneyimini keşfedin ve evinizde veya ofisinizde bağlantı hızını artırmanın yollarını öğrenin.
Wi-Fi, modern internet bağlantılarının temel taşını oluşturmaktadır. Her güncelleme ile birlikte evrim geçiren bu kablosuz protokol, internete bağlantımızı daha da güçlendirmek için sürekli olarak gelişiyor.
Günümüzde Wi-Fi 8’den ya da teknik adıyla IEEE 802.11bn Ultra Yüksek Güvenilirlikten hala oldukça uzağız. Piyasa dalgalanmaları içinde, Wi-Fi 6 protokolü yeni yeni yaygınlaşmaya başlarken, Wi-Fi 7 yalnızca üst düzey donanımlarda kullanılmaktadır. Ancak, Wi-Fi 8’in neler getireceğine dair bilgiler yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.
Önceki nesillerden farklı olarak, Wi-Fi’nin bir sonraki versiyonu yalnızca hızdan ziyade güvenilirliğe ve tutarlı performansa odaklanacak. Wi-Fi 7, göz alıcı hızlarıyla dikkat çekerken, Wi-Fi 8 maksimum fiziksel katman hızını yani 23 Gbps’yi koruyacak. Bu, daha yüksek hızlar sunmayacağı anlamına geliyor. Fakat, 320 MHz’e kadar kanal bant genişliği ile birlikte, bildiğimiz 2,4 GHz, 5 GHz ve 6 GHz frekans bantlarında çalışmaya devam edecek.
Ayrıca, Wi-Fi 8, daha akıcı ve daha kararlı bağlantılar sağlamak amacıyla cihaz etkileşimlerini optimize etmeye yönelik yeniliklere öncelik verecek.
Wi-Fi 8’deki dikkate değer gelişmelerden biri Koordineli Mekansal Yeniden Kullanım (Co-SR) özelliği olacak. Bu özellik, Wi-Fi 6 ile tanıdığımız bir yenilik. Co-SR, erişim noktalarının, cihazların ve diğer erişim noktalarının yakınlığına bağlı olarak güç çıkışlarını dinamik bir şekilde ayarlamasına olanak tanıyor. Bu sayede, bir odadan diğerine geçtiğinizde, hangi erişim noktasına yakınsanız, o nokta daha fazla güç harcayıp bağlantı hızını artıracak; diğer boşta kalan noktalar ise daha pasif bir şekilde kalacak.
Co-SR, paraziti ve tıkanıklığı azaltarak Wi-Fi 8 bağlantılarında genel sistem verimini %15 ila %25 oranında artırma potansiyeli taşıyor. Bu iyileştirme sayesinde kalabalık ağlara bağlanıldığında bile daha az bağlantı kesilmesi ve daha hızlı yanıt süreleri sağlanacak.
Kaynak: Chip