Wanda Nara ve Mauro Icardi’nin boşanma süreci, Türkiye ve Arjantin hukuk sistemleri açısından ele alınıyor. İki ülkenin yasal farklılıkları ve etkileri üzerine derinlemesine bir inceleme.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Mustafa Ali AYKOL Galatasaray’ın Arjantinli yıldızı Mauro Icardi, eşi Wanda Nara ile 2014 yılında evlenmişti. Ancak bu evlilik, şu sıralar boşanma süreciyle gündeme geldi. İddialara göre, Wanda Nara resmi olarak boşanma davası açmak için hazırlıklara başladı. Icardi, Türkiye’de yaşadığı için boşanma davasının burada açılmasını ve görülmesini talep ederken, Arjantin basınında yer alan haberlere göre Wanda Nara, zina iddialarının etkisiyle davanın Arjantin’de açılmasını istemektedir.
Peki, Mauro Icardi ve Wanda Nara’nın boşanma davası Türkiye’de açılabilir mi? Eğer böyle bir durum gerçekleşirse, yargılama sürecinde Türk hukuku mu yoksa Arjantin hukuku mu geçerli olacak? Bu konuda Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve avukat Cem Murat Sofuoğlu, Patronlar Dünyası için önemli açıklamalarda bulundu.
Cem Murat Sofuoğlu, Wanda Nara’nın Arjantin’de boşanmak istemesinin bir hata olduğunu belirtti. Arjantin’de mal rejimi davası bulunmadığını ve bu durumun, ortak mallardan faydalanma konusunda sorun yaratacağını vurguladı. Sofuoğlu, boşanma davası ile ilgili merak edilen diğer detayları da şöyle açıkladı:
“Türkiye’de Milletlerarası Özel Hukuk Kanunu geçerlidir. Bu kanunun 14. maddesine göre, boşanma hükümleri eşlerin ortak milli hukukuna tabidir. Bu durumda, Mauro Icardi ve Wanda Nara için Arjantin hukuku uygulanacaktır. Ancak bazı istisnalar söz konusu olabilir. Nafaka gibi, çocuğun görülmesi gibi meselelerde geçici tedbir talepleri gündeme geldiğinde, bu kanunun 14. maddesinin 4. fıkrasına göre Türk hukuku geçerli olacaktır.”
“Kanuna göre evlilik malları hakkında eşler, evlendikleri sırada hangi hukuka tabi iseler, o hukuka göre yargılanırlar. Yani burada Arjantin hukuku uygulanacak. Ancak eğer eşlerden birinin ya da ortak mülklerin Türkiye’de bir gayrimenkulü varsa, Milletlerarası Özel Hukuk Kanunu Madde 15’e göre burada Türk hukuku geçerli olacaktır.”
“Dava teorik olarak Türkiye’de görülebilir fakat pratikte birçok sorunla karşılaşılabilir. Arjantin hukukunu uygulamaya kalktıklarında, bu uygulamanın nasıl yapılacağı sorusu gündeme gelecektir. Mahkeme, Arjantin’den bilgileri talep edecek, bu bilgilerin tercüme edilmesi gerekecek ve muhtemelen üniversiteden uzman kişilerden yardım alınacaktır. Tüm bu süreçlerin uzun zaman alacağı kesin.”
Kaynak: Patronların Dünyası