Vestel Üst Yöneticisi (CEO) Ergün Güler, otomotivin artık otomotivden çok tüketici elektroniği olduğunu belirterek, Vestel’in tüketici elektroniğindeki 40 yıllık deneyimini, çevikliğini ve kalitesini bu alana aktardıklarını söyledi.
Vestel Mobilite, Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen IAA Transportation 2024’te yerini alarak, sürdürülebilirliği ön planda tuttuğu yenilikçi elektrikli araç şarj istasyonları, otomotiv elektroniği ve güç depolama sistemlerini sergiledi.
Vestel CEO’su Güler, fuarda, Vestel Mobilite’nin gayelerine ve yatırım planlarına ait basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Vestel’in ileri teknoloji yazılım, ekran ve şarj tahlilleri sayesinde global bir oyuncu olma maksadına yürüdüğünü belirten Güler, uzun yıllardır yatırım yaptıkları mobilitenin, yeni jenerasyon iş alanı olarak tanımlayıp strateji kurdukları bir alan olduğunu lisana getirdi.
Güler, “mobiliteyi” içten yanmalı motorlardan elektrikli araçlara yaşanan paradigma değişikliği olarak tanımladıklarını söz etti.
5 yıl evvel dünyanın en pahalı araba şirketleri ortasında Toyota’nın 180 milyar dolar piyasa pahası ile 1. sırada, Volkswagen’in 80 milyar dolar piyasa bedeli ile 2. sırada ve Porsche’nin 70 milyar dolarla 3. sırada yer aldığını aktaran Güler, şunları kaydetti:
“Bugün dünyanın en kıymetli 3 araba şirketi ortasında 1 numara 670 milyar dolarla Tesla. 2 numara tekrar 240 milyar dolarla Toyota. O da 180’den 240’a çıkmış. Zira onların da elektrikli araçlarla ilgili bir perspektifi var. 3 numara, 5 yıl evvel birinci onda olmayan Manisa’da komşumuz olacak olan BYD, 90 milyar dolar. 90 milyar dolar piyasa bedeli, birinci 10’da yoktu bunlar 5 sene önce. Artık 90 milyar dolarla birinci 3’te ise özneler de değişiyor paradigma değişikliğinde.”
“OTOMOTİV ARTIK OTOMOTİVDEN ÇOK TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİ OLDU”
“Otomotiv artık otomotivden fazla tüketici elektroniği. Vestel bu kapsamdaki 40 yıllık deneyimini, çevikliğini ve kalitesini bu alana aktarıyor.” diyen Güler, şöyle devam etti:
“40 yıldır tüketici elektroniği yapıyoruz. Biz tüketici elektronik dalından geliyoruz, ne manaya geliyor bu? Biz tüketici elektroniğindeki çevikliğe, sürate lakin birebir vakitte hassasiyete sahibiz. Bununla birlikte bizim ihracatta ana pazarımız Avrupa ve 30 yılı aşkın müddettir Japon müşterilerle de çalışıyoruz. Hasebiyle tıpkı Uzak Doğulu rakiplerimiz üzere hızlıyız, çeviğiz lakin Avrupa ve Japonya kalite standartlarında seri üretim yapabiliyoruz. Bizim avantajımız bu.”
Güler, otomotiv bölümündeki paradigma değişikliğinde sahnenin neresinde yer alacaklarına ait ise şunları söyledi:
“Örneğin elektrikli aracın pilini üretecek miyiz? Hayır ancak ekranını üreteceğiz. Zira o ekrana, meskeninizde olduğunda televizyon diyorsunuz. Tıpkı ekran otomobilin içine girdiğinde kokpit, dashboard, ekran diyorsunuz. Bizim için o yeniden bir ekran. Donanımı, yazılımı, tasarımı televizyondan farklı değil. Baktığınız işte onun kontrast oranı, onun yansıma müddeti, geçiş mühletleri, televizyondan farkı yok.
TOGG’da da o geniş ekranı Manisa’daki tesislerimizde biz üretiyoruz. Mühendislerimiz donanımını, yazılımını ve tecrübesini, bir arada geliştirdiler o eseri. Tecrübe de çok kıymetli zira. Yani donanım, yazılım yaptın ancak tecrübesini yanlışsız tasarlamadığın takdirde bütün gayretlerin da heba oluyor. IAA fuarında görüşmeler devam ediyor. Yakın müddette duyuracağız. Diğer küresel markalarla da genişletiyor olacağız. Yani TOGG âlâ bir referans oldu. İsmini çok yakında duyuracağımız küresel markalarda bu ekran tecrübesini paylaşıyor olacağız”
UÇAK EKRANLARI DA VESTEL OLACAK
Uçak içindeki ekranların da artık Vestel tarafından üretileceğini aktaran Güler, küresel bir hava yolu şirketi ile anlaştıklarını ve bu şirketin 300 adetlik filosunun ekranlarını üreteceklerini kaydetti.
Güler, otomotivde paradigma değişikliğinde “anakart” eserleri de üreteceklerini belirterek, “Biz bu işi de zati 30 yıldır yapıyoruz. Biz elektrikli otomobillerin bu kartlarını da yapıyoruz. Diğerlerine da yapacağız. O da tekrar bu fuarda konuştuğumuz memleketler arası markalardan biriyle fuar sonrası açıklama yapacağız. İsim vermiyoruz. Zira daha anlaşmadık.” sözlerini kullandı.
Gelişen elektrikli araç ekosisteminde değerli bir oyuncu olmak için tekrar yapılandıklarını anlatan Güler, Bosch, Continental, Park Velio üzere markalarla rekabet için hazırlandıklarını belirtti.
Hala elektrikli araç alan tüketicilerin “şarj noktası” ve “şarj süresi” konusunda telaşlarının olduğunu lisana getire Güler, “Eğer elektrikli aracınızın şarj aygıtı Vestel’se bir saat beklemek zorunda değilsiniz. Bu uygun haber. Bu fuarda sergilediğimiz 720 kilovat ki şu anda kurulumları da başladı, birinci Türkiye’de başladık fakat İtalya için de ihracat anlaşmalarımızı yaptık.” dedi.
Ergün Güler, aracın kapasitesi de müsaitse 8 dakika içerisinde yüzde 20’den yüzde 80’e şarj imkanı sunduklarını, bunun üretimini de seri üretim düzeyinde yapabilen dünyadaki az şirketlerden birisi olduklarını lisana getirerek, “Dünyada bunu yapabilen 3 tane şirket var. 720 kilovat için bahsediyorum. 400 kilovat yapan çok. Ocakta da bin kilovatlık eser gelecek. Onu dünyada yapabilen 2 şirketten biri olacağız. Yeniden seri üretim mantığında. Yanlış anlaşılmasın. O tarafta. Bu da bir dikey olmuş olacak. Bir büyüme alanı yaratmış olacak.” diye konuştu.
ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ
Güler, Vestel’in dikey büyümesinde üçüncü alanın güç depolama alanları olacağını anlattı.
Türkiye’de ve Avrupa’da çıkarılan yeni kanunla yenilenebilir güç sistemi kurulduğunda ona muadil kapasitede bir güç depolama sistemi kurmak zorunda olunacağını belirten Güler, “Bu kıtada, bu coğrafyada bunu yapabilen şirket sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Orada inşallah tahlil ortaklarından birisi de tekrar Vestel oluyor ve olacak.” dedi.
“VESTEL’İN GÖZÜNÜ DİKTİĞİ VE ASLAN HİSSESİNİ ALMAK İSTEDİĞİ PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 580 MİLYAR DOLAR”
Boston Counsulting’in sayılarına nazaran, elektrikli araç ekosisteminin büyüklüğünün 2030’da 3 trilyon dolar olacağını aktaran Güler, şöyle devam etti:
“Bizim ilgilendiğimiz tarafın büyüklüğü bu 3 trilyon doların içerisinde 440 milyar dolar. Elektrikli araç şarj istasyonu pazar büyüklüğünde 2030 için öngörülen büyüklük ise 100 milyar dolar. Güç depolama sistemleri için öngörülen pazar büyüklüğü ise 40 milyar dolar. Hepsi birlikte 580 milyar dolar yapıyor. Yani Vestel’in gözünü diktiği ve aslan hissesini almak istediği pazar büyüklüğü 580 milyar dolar. Amacımız 3 yıl içerisinde milyar dolarlık bir bedel yaratmak. Ne demek o? Yalnızca 1 milyar dolar ciro yapmak manasına gelmiyor. Milyar dolarlık bir halka arzı inşallah planlıyoruz. Bu halka arzı da illa Türkiye’de yapmak zorunda değiliz. Tahminen Amerika’da yaparız. Tahminen Londra’da yaparız. O denli planlarımız da var. Buna ulaşmak için de net sayısı söylüyorum. Ulaşmamız gereken ciro 600-700 milyon dolar. Yüzde 15-20 FAVÖK ulaştığımızda biz 1 milyar dolar değerlemeyi inşallah görüyor olacağız. Bu da bizim mobilite de en değerli amaç noktamız.”
Güler, Mobilite alanında yapılan yatırımların ülke için stratejik olduğunu vurgulayarak, şu sözleri kullandı:
“Nasıl Türkiye’de elektrikli araç için TOGG yatırımı çok stratejik ise burada da yapılan yatırım, ülke açısından çok kritik kıymette. Zira şu anda dünyada hakikaten büyük bir geçiş yaşanıyor. Eski otomotiv sahnesinde çok majör olmasa da ülke olarak bir yerimiz vardı. Artık biz burada majörü oynayabiliriz. Yalnızca elektrikli araçla değil, elektrikli araç onun tedarik ekosistemi, onun şarj ekosistemiyle güç depolama sistemleriyle. Motamot nasıl savunma endüstrinde bir paradigma değişikliği yaptıysa ülke birçok alanda, tıpkı fırsatı ben burada görüyorum ülke için. Ondan Vestel ve Vestel gibisi şirketlerin bu alanda yaptığı yatırımların ülkenin geleceği içinde çok ehemmiyet arz ettiğini düşünüyorum.”
ÇİP SEKTÖRÜ
Çip kesiminin dünyanın en stratejik dallarından biri olduğunu anlatan Güler, “Çipin yazılım geliştirmesinde biz esasen varız. Eserlerimiz için o çiplerde yer alan yazılımlar tarafında varız. Artık birebirini mobilite için de planlıyoruz. Çip üreticileriyle bir arada yazılım kısmında kaynaktan başlamak suretiyle bir işbirliğini de planlıyoruz.” diye konuştu.
Ergün Güler, çip yatırımının milyarlarca dolarlık maliyeti olduğunu belirterek, “Benim gördüğüm, Sanayi Bakanlığı öncülüğünde ülke olarak da burada bir inisiyatif var. Tahminen yeniden devlet yapacak, orada bir şey yapılacak. Zira önemli sayı. Özel dal şirketinin tek başına altına girebileceği bir sayı değil yani. Çok gibisi bir oluşum mu? TOGG gibisi o denli bir şey olabilir. Milletlerarası tahlil ortağıyla birlikte. Zira orada çok önemli know-how da var. TOGG da dediğiniz üzere bir öncülüğü devlet yaptı. Sonra baktığınızda devletin hissesi çok cüzi ölçüde, hatta yok.” görüşlerini aktardı.
patronlardunyasi.com