Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Euclid uzay teleskobundan gelen ilk resmi görüntüler medyaya açıklandı. Görüntüler gerçekten nefes kesici netlikte….
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA), NASA’nın James Webb teleskobuna karşılık olarak uzaya gönderdiği Euclid uzay teleskobundan gelen ilk resmi görüntüler bilim dünyasında heyecan yarattı.
Teleskoptan gelen görüntülerle oluşturulan mozaik 14 milyondan fazla galaksinin görüntülerini içeriyor ve bize gökbilimcilerin “kozmik atlas” dediği şeye dair kısa bir bakış sağlıyor.
ESA’nın bilim direktörü Carole Mundell, “ölçeğin tamamen anlaşılmaz” olduğunu söylüyor ve hiç de haksız değil. ESA’nın 15 Ekim’de İtalya’da düzenlenen Uluslararası Astronot Kongresi’nde paylaştığı görüntü mozaiğine baktığınızda, ne kadar devasa bir boyutla karşı karşıya olduğunuzu idrak etmeniz çok zor. Bu görüntünün içinde dünya ve hatta güneş sistemi, bir hücre veya elektron boyutunda bile değil.
ESA, görüntünün tam çözünürlükte sergilenmesi için 16.000’den fazla 4K TV ekranı gerekeceğini ve bunun Euclid teleskobunun yakalayacağı nihai haritanın yalnızca yüzde biri olduğunu söylüyor. İlk Euclid görüntü serisi 260 ayrı parçadan oluşuyor.
Galaksileri fethetmeye başlıyor muyuz?
Teleskop görüntüleri yakalamayı bitirdiğinde ve bilim insanları bunları bir araya getirmek için zaman bulduğunda, bu insanlığın şimdiye kadar oluşturduğu en büyük ve en doğru evren haritası olacak. Ve teleskobun bu görüntüleri toplamayı bitirmesi yaklaşık altı yıl sürecek. Böylece bilim insanları ilk defa bilinen uzayın en derin ve en net haritasına kavuşacak. Henüz o yıldızlara, galaksilere ulaşmamıza milyonlarca yıl zaman olsa bile, etrafımızda nelerin olduğunu bilmek başlangıç için iyi bir girişim.