Uyku yoksunluğunun rekor denemeleri ve sağlık üzerindeki etkilerini keşfedin. Bu içerikte, uyku eksikliğinin fiziksel ve zihinsel sağlığımız üzerindeki sonuçlarını ve bu konuda yapılan araştırmaları inceleyeceğiz.
Chip.com.tr’nin haberine göre, 1950’ler ve 60’lar, uyku yoksunluğunun büyük bir popülarite kazandığı dönemlerdi. Bu yıllarda, radyo DJ’leri, günlerce uykusuz kalarak program yapmak için birbirleriyle kıyasıya yarışıyorlardı. Bu süreçte, sürekli müzik çalarak ve sohbetler ederek uykusuzluk maratonları gerçekleştiriyorlardı.
Radyocular, bu tür rekor denemeleriyle hem kendi isimlerini duyuruyor hem de reklamlarını yapma fırsatı buluyorlardı. Fakat, 1997 yılında Guinness Dünya Rekorları, uyku yoksunluğu başarılarını tanımayı bıraktığında, bu çılgınlık son buldu. Çünkü, bu tür denemelerin birisinin hayatına mal olabileceği yönündeki endişeler giderek artmıştı.
O dönemdeki en dikkat çekici rekor, 1986 yılında 18 gün, 21 saat ve 40 dakika boyunca uykusuz kalan Robert McDonald adlı profesyonel dublör tarafından kırıldı. McDonald, bu uzun süreli uykusuzluğun ardından ciddi bir sağlık problemi yaşamadan hayatına devam etmeyi başardı. Ancak bu durum herkes için geçerli olmayabilir. Uzun süreli uykusuzluk, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Fareler üzerinde yapılan son araştırmalar, uyku eksikliğinin beyindeki pleiotrofin (PTN) adı verilen koruyucu bir proteinin depolarını önemli ölçüde tükettiğini ortaya koyarak bu endişeleri doğruladı. PTN seviyeleri düştükçe, hipokampüsteki nöronlar hasar görmeye başlar ve bu durum bilişsel bozukluklara, hatta Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların tetiklenmesine neden olabilir.
Özellikle 1964 yılında 11 gün boyunca uykusuz kalan önceki rekor sahibi Randy Gardner, uyku eksikliğinden kaynaklanan belirtileri yaşadığını fark etti. Gardner, rekor denemesinin ardından birkaç gün içinde halüsinasyonlar görmeye ve çalışma hafızasında eksiklikler yaşamaya başladı; fakat kısa bir uyku sürecinin ardından bu belirtiler düzeldi.
Mikro Uyku
Bilim insanları, eski rekor sahiplerinin uyanık kalma çabaları sırasında muhtemelen “mikro uykular” yaşadıklarını düşünüyor. Bu durum, insanların farkında olmadan birkaç saniyeliğine uyuklaması anlamına geliyor. Dolayısıyla, uyumadan uzun süreler boyunca sağlıklı kalmak pek mümkün değildir. Günümüzde, örneğin otomobil kullanırken “uyumadan” uzun yola çıkmak, bu saniyelik mikro uykular sırasında bir kazaya sebep olma riski taşımaktadır.
Kaynak: Chip