Türkiye ve Çin arasında stratejik işbirliği mutabakatı imzalandı. Bu anlaşma, iki ülke arasındaki ticaret, yatırım ve teknolojik işbirliğini artırarak, bölgesel istikrarı güçlendirmeyi hedefliyor.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat liderliğindeki bir heyet, Çin’deki temasları çerçevesinde başkent Pekin’de önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Bu kapsamda, Congguansun’un yer aldığı Haydien ilçesinin yerel yönetimi ve bilişim kenti yetkilileriyle bir araya gelindi.
STRATEJİK İŞBİRLİĞİ MUTABAKATI İMZALANDI
Görüşmelerin sonucunda, taraflar arasında karşılıklı katma değerli yatırımların desteklenmesi, üst düzey ziyaretlerin arttırılması, bilgi ve tecrübe paylaşımı ile teknoloji alanında yatırım temalı etkinliklerin düzenlenmesi gibi konuları kapsayan bir Stratejik İşbirliği Mutabakatı imzalandı.
TÜRKİYE ÇİN’İN KÜRESELLEŞME STRATEJİSİNDE ÖNEMLİ BİR ÜS OLABİLİR
Başkan Yardımcısı Polat, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Çin arasında iş ve yatırımlar açısından son derece stratejik bir ilişki bulunduğunu vurguladı. Çin’in devlet politikası olarak benimsenen küreselleşme stratejisinde Türkiye’nin önemli bir üs olabileceğine inandığını belirtti. Polat, “Türkiye, stratejik konumuyla Avrupa’nın, Asya’nın, Ortadoğu’nun ve Kuzey Afrika’nın merkezinde yer alıyor. Ülkemiz, 85 milyonluk nüfusu ile 4 saatlik uçuş mesafesinde 1.3 milyar insana ulaşabilecek bir pazar konumundadır,” dedi.
Polat, dünyada tedarik zincirlerindeki kırılmalar, nüfusun yaşlanması ve ticari korumacılık gibi zorlukların konuşulduğu bir dönemde, Çinli firmaların küreselleşme stratejisi ile Türkiye’nin yatırımcı dostu politikalarının verimli ortaklıklara zemin hazırlayabileceğine dikkat çekti. “Türkiye’de birçok sektörde son derece gelişmiş bir üretim altyapısı bulunmaktadır. Türkiye’nin genç nüfusu, mühendislik kapasitesi ve girişimcilik ruhu, Çin’deki resimle örtüşmektedir,” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu ve ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini vurgulayan Polat, “Bu hedefe ulaşmanın yolu, katma değeri yüksek, daha fazla Ar-Ge yapılan ve inovatif yatırımlarla üretim şekillerinin uygulanmasından geçmektedir,” diye ekledi. Polat, imzalanan Stratejik İşbirliği Mutabakatı’nın, iki ülke arasındaki işbirliğini daha ileri bir seviyeye taşıyacağı umudunu dile getirdi.
‘ÇİN ŞİRKETLERİ TÜRKİYE’YE VE DÜNYAYA AÇILMAK İÇİN HEVESLİ’
Haydien Belediye Başkan Yardımcısı Yüe Li de, Türkiye’ye yaptıkları son ziyaretlerde iş dünyasıyla birlikte TÜBİTAK ve diğer bilim ve teknoloji kurumlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, bu temasların iki ülke arasındaki iş ilişkilerini derinleştirmeyi, yatırım, inovasyon, girişimcilik alanlarında işbirliğini geliştirmeyi hedeflediğini belirtti. Yüe, Çin şirketlerinin Türkiye’ye ve dünya pazarlarına açılmak için hevesli olduğunu vurgulayarak, Haydien’deki şirketleri Türkiye’de iş ve yatırım yapmaya teşvik edeceklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Proje Yöneticisi Ahmet Sami Yavuz, “Türkiye’deki Yatırım Ortamı ve Fırsatları” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Congguansun Bilişim Vadisi İdari Komitesi Teknoloji Geliştirme Bölümü Direktörü Liu Çuncı ise, bölgenin kapasitesi ve olanaklarını anlattı.
Congguansun, 1950’lerde Çin Bilimler Akademisi (CAS) tarafından bir teknoloji merkezi olarak kurulmuş olup, 1980’lerde elektronik alanına odaklanmıştır. Bugün, bu bölge, Çin’in önde gelen bilişim ve teknoloji şirketlerinin yanı sıra, aralarında Google, Intel, AMD, Oracle ve Sony’nin bulunduğu yabancı şirketlerin de dahil olduğu toplamda 12 bin şirketin araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) merkezine ev sahipliği yapmaktadır.
Kaynak: Patronların Dünyası