Türkiye Kasaplar Federasyonu, et fiyatlarındaki değişim nedenlerini ve güncel durumu açıklıyor. Tüketiciler için önemli bilgiler ve et sektöründeki gelişmeler hakkında detaylı bir inceleme.
Antalya Körfez gazetesinin haberine göre; Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kırmızı et fiyatlarına yönelik, kilosuna 30 TL zam geleceği yönündeki söylentilere sert bir şekilde yanıt verdi. Ulusal Et Konseyi’nin (UKON) açıkladığı verilere göre karkas et fiyatlarına sadece yüzde 2-3 oranında bir zam yapıldığını, ancak bunun etiketlere yansıtılmadığını belirtti. Yardımcı, bu durumun küçük esnaf ve üreticiler için olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade etti.
Zam söylentilerinin hem esnafa hem de tüketicilere zarar verdiğini dile getiren Yardımcı, “Eğer bir zam yapılacaksa bu yapılır. Ancak bazı kişiler, bir başkasının değirmenine su taşımak istiyor. Konseyin açıklamaları ile bu kişilerinki birbirini tutmuyor. Bahsi geçen birey, et fiyatlarının 20-30 TL artacağını iddia ediyor. Oysa Konsey’in açıklaması dikkate alındığında bu sadece 3-5 TL gibi bir artış oluyor. Üreticilerin de kazanması gerektiği aşikar. Ancak bir anda bu zamların gündeme gelmesi, vatandaşın et alamamasına sebep oluyor. Bu tür söylentilerin körüklenmesi son derece olumsuz bir durum. Zam geldiğinde esnafımız da bu durumdan zarar görüyor. Geçtiğimiz yıl da benzeri olaylar yaşandı. Televizyonlarda yapılan açıklamalar, piyasayı karıştırıyor. Üreticiler de, zam beklentisi nedeniyle ürün vermek istemiyor. Zaten vatandaşlarımız et almakta zorlanıyor.” şeklinde konuştu.
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün’ün haberine göre, ete 30 TL zam gelmesi durumunda, 550 TL’den satılan etin 650 TL’den satılmak zorunda kalınacağını belirten Yardımcı, “Tüketim azalacağı için burada tüketici zarar görecek. Bazı kişiler, ortalığı karıştırmayı hedefliyor. Bir kişinin yaptığı yanlış, Türkiye’nin her köşesinden duyulabiliyor. Kuzu eti fiyatlarının önümüzdeki aylarda düşmeye başlayacağını söyleyen Yardımcı, “Haftada 4 tane dana satarken, şimdi 1,5 dana zor satıyoruz. Bizim kasaplarımız ithal et satmıyor; isteseler, Et ve Balık Kurumu’ndan et alıp satabilirler. Esnafımız kredi kartı ile alışveriş yapıyor ve kendi verdiği kredi ile ayakta durmaya çalışıyor. Borçla borç ödenmez.” dedi.
Dana etindeki fiyat düşüşünü vurgulayan Yardımcı, “Kurban Bayramından sonra ilk defa kırmızı et fiyatları düştü. Ancak bu arkadaşlar, et baronlarının menfaatine hizmet ediyorlar. Türkiye’de kıyma fiyatları 500-600 TL arasında değişiyor. Bir gün önce kendim et aldım ve dana etinin fiyatının 10 TL gerilediğini gördüm. Bu kişiler, hangi verilere dayanarak açıklama yapıyor? Bu tür açıklamalar, ithal etin önünü açar. Hem kasaplara hem de üreticilere zarar veriyorlar. Eğer ithalat ön planda olursa, üreticinin elinde hayvan kalmayacak. Bizim kasaplarımızda zam yok ve küçük esnafı savunmuyorlar. Tarım Bakanlığı’nın açıklamasının ardından, milletimiz artık kasaplardan alışveriş yapmaya yöneldi. Ancak bu yaygaralar, yanlış yapmalarına sebep oluyor ve en büyük zararı da vatandaşa veriyor. 1000 TL’lik zam geldiği bilgisi ise tamamen yanlıştır. Bu tür söylemler, et baronları ve zincir marketler için kazanç kapısı açıyor. İthalattan kim kazanıyor? Et baronları kazanıyor.” sözlerine yer verdi.
Osman Yardımcı, Türkiye’de temel gıdalar arasında en ucuz olanın et olduğunu bir kez daha savunarak, “Vatandaşlarımız ucuz et tüketsin istiyoruz. Kendi kasaplarından alışveriş yapsınlar. Geçen gün bir kasaba gittiğimde, bir vatandaşımız 710 TL değerinde et aldı ama 700 TL ödedi. Zincir marketlerde bu tür indirimlerin mümkün olup olmadığını düşünmek gerekir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kaynak: Antalya Körfez