Türk İş İnsanlarının Yurt Dışında Dolandırılması: Dubai’deki Vurgunlar

Türk iş insanlarının yurt dışında, özellikle Dubai’de maruz kaldığı dolandırıcılık olaylarını keşfedin. Vurgunların arka planı, mağdurların yaşadığı zorluklar ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi edinin.

Türk İş İnsanlarının Yurt Dışında Dolandırılması: Dubai’deki Vurgunlar
Yayınlama: 25.10.2024
7
A+
A-

Türk İş İnsanlarının Yurt Dışı Yatırımları ve Dolandırıcılık Olayları

Son yıllarda Türk iş insanları, uluslararası yatırım fırsatları arayışında Mısır, Bulgaristan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar gibi ülkelere yönelmeye başladı. Ancak, bu durum bazı dolandırıcı çetelerin dikkatini çekti. Çeteler, yurt dışındaki bazı kişilerle işbirliği yaparak yatırım vaadiyle iş insanlarını dolandırma faaliyetlerine girişti.

Milyonları Bulan Vurgun

TV100’den Kardelen İnce’nin haberine göre, inşaat sektöründe faaliyet gösteren iş insanı Mehmet Fırat, Dubai’de saray inşası ve pot yapımı vaadiyle dolandırıldı. 2023 yılının Şubat ayında başlayan “Dubai tezgahı” dolandırıcılığı sonucunda, Fırat’ın dolandırılmasıyla birlikte aynı kişilerin Türkiye’deki başka iş insanlarını da hedef alarak milyon dolarlık vurgunlar gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

Dubai’de İnşaat İşi Vaadiyle Başlayan Tezgah!

İnşaat sektöründe çalışan B. B. A. adlı Türk mimar aracılığıyla şüpheliler M. S. Ş. ve N. B. ile tanışan Mehmet Fırat, 2023 yılının Mart ayında Dubai’ye davet edildi. Dubai’deki ilk toplantıda, Fırat’a BAE’de bir meclis binası ve orada bulunan bir melek yatırımcıdan bahsedildi. Şüpheli M. S. Ş., Fırat’tan 1500 adet pot alacağını ve bölgede yapılacak bir saray inşası için kendisiyle anlaşacağını belirtti. Bu projelerin gerçekleştirilebilmesi için Fırat’ın Dubai’de bir şirket kurması istendi.

Dosyanın Kilit İsmine Dikkat!

Dolandırıcı çetenin mağdurlarla ilk iletişimi kuran N. B., Fırat ve arkadaşını Birleşik Arap Emirlikleri’nin Ticaret Odası Başkanı M. A. A. M.’nın çiftliğine götürdü. Ticaret Odası Başkanı’nın da bu ziyarette yer alması, çetenin mağdurlarda güven oluşturmasına yardımcı oldu. Fırat, burada şirket kurma konusunda ikna edildi ve kendisine iki ofis kiralanacağı vaadinde bulunuldu.

Şirket Kurma Bahanesiyle Hayatlarını Kararttılar

Fırat’tan Dubai’de bir şirket kurmasını isteyen şüpheliler, bunun için 100 bin dolarlık bir talepte bulundu. Fırat, bu paranın 42 bin dolarlık kısmını Mimar B. B. A. şahitliğinde nakit olarak teslim etti, geri kalan kısmı ise N. B.’nin yönlendirmesiyle başka birine havale etti. Ödemenin ardından Fırat, şüphelilerle iki sözleşme imzaladı. Sözleşmelerin ardından Fırat, 39 milyon dolarlık maliyetle planlanan saray projesi için ilk cam üretimi için 39 bin dolarlık bir ödeme gerçekleştirdi.

Şeyh Yakınları ile Başladı, Saray İnşası ile Devam Ettiler

Mehmet Fırat, BAE’ye 10-15 kişilik bir mimar-mühendis grubuyla sık sık gitmeye başladı. Ancak projeler sürekli ertelendi ve dolandırıcılık süreci derinleşti. Fırat, BAE’ye gittiğinde N. B. tarafından karşılandı ve şirketin kuruluşunun tamamlandığı bildirildi. Fakat, bu süreçte emlakçı aracılığıyla ev kiralama yalanıyla yeniden dolandırıldı.

Kiraladıkları Evde de Dolandırıldılar

N. B. tarafından yönlendirilen Fırat, bir emlakçıya götürüldü. Emlakçıyla işbirliği içinde olduğu anlaşılan N. B., Fırat’ın ödediği parayı ev sahibine vermedi. Ayrıca, Fırat’ın kan ve parmak izi örnekleri yasa dışı işler için kullanıldı.

Ev ile Başladı, Araba ile Devam Etti

BAE’de şirket kurma gerekliliğiyle birlikte N. B., Fırat’a bir BMW 740 model araba satın alması gerektiğini belirtti. Fakat, bu araç asla Fırat’a teslim edilmedi. Dolandırıcı çete, her endişe anında Ticaret Odası Başkanı’nın ismini kullanarak güven sağlamaya çalıştı.

Sahteliği Ortaya Çıkan Kredi Başvurusu

Mehmet Fırat, bankaya giderek durumu öğrenmeye çalıştığında, N. B. tarafından adına 7 milyon dirhemlik (65 milyon 300 bin TL) bir kredi başvurusu yapıldığını öğrendi. Türkiye’ye döndüğünde, dolandırıldığını anlayarak arkadaşlarıyla birlikte olayı araştırmaya başladı.

Banka Yönetimi Ticaret Odası Başkanına Ait Çıktı

Fırat ve arkadaşları, dolandırıldıkları bankanın yönetiminin Ticaret Odası Başkanı’na ait olduğunu öğrendiler. N. B. ile iletişim kurmaya çalıştıklarında, Fırat 2023 yılının Kasım ayında BAE havalimanında gözaltına alındı.

Gözaltında Şantaj

N. B., Fırat’a BAE’nin yetkili makamları nezdinde hakaret suçundan şikayetçi olduğunu belirtti. Fırat, bu süreçte ev hapsinde tutuldu ve bir avukatla anlaşarak, N. B. tarafından şikayetini geri çekme şartıyla hukuksuz bir sözleşme imzalatılmaya çalışıldı.

Kan Donduran İddialar

Ticaret Odası Başkanı’nın yakın çalışanı G. G., dolandırıcılık çetesi hakkında bazı bilgileri ifşa etti. G. G., şirket kurmak vaadiyle dolandırılan birçok kişinin olduğunu ve bu kişilerin kan ve parmak izi örneklerinin sahte pasaportlar için kullanıldığını itiraf etti. Ayrıca çetenin altın kaçakçılığı yaptığına dair iddialar da bulundu.

Olta Atmaya Devam Ediyorlar!

Cumhuriyet Başsavcılığı, Fırat ve diğer mağdurların ifadelerini alarak delil toplama sürecini yürütüyor. Ancak, aynı çetenin Türkiye’de yeni iş insanlarıyla temas kurarak aynı yöntemlerle dolandırıcılık teşebbüsünde bulunduğu ortaya çıktı. Dolandırıcılar, Türkiye’deki ekonomik sıkıntılardan faydalanarak iş insanlarını kandırmaya devam ediyor.

Kaynak: Patronların Dünyası

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.