Transformatörlerin enerji dağıtımındaki kritik rolü ve üretim süreçlerinde karşılaşılan zorluklar hakkında kapsamlı bir inceleme. Verimlilik, sürdürülebilirlik ve teknolojik gelişmelerle ilgili bilgi edinin.
Hayatımızda sıkça duyulmasa da, belki de duymaya ihtiyaç hissetmediğimiz transformatörler, enerjinin aktarımında hayati bir rol oynamaktadır. Bu cihazlar, elektriğin voltajını değiştirerek santrallerden son kullanıcılarına enerji akışını daha verimli hale getirmektedir. Transformatörler, 400-500 ton arasında değişen ağırlıkları ile ev büyüklüğünde olabilmektedir.
TRANSFORMATÖR ÜRETİMİ İÇİN ZOR GÜNLER KAPIDA
Transformatörlerin üretimi, büyük emek ve yıllar süren özel sargı makineleri gerektiren bir süreçtir. Ancak, bu alanda tedarik zorlukları yaklaşmakta. Yüksek gerilim ekipmanları, transformatörler ve yenilenebilir enerji hizmetleri sunan Hitachi Energy’nin CEO’su Andreas Schierenbeck, tedarikle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Financial Times’a verdiği demeçte, şebekelerin yükseltilmesi için transformatör üreticilerinin üretim hızını artırma konusunda zorluklarla karşılaşacağını, yapay zekâ için kullanılan veri merkezlerinin artan ihtiyaçlarının tedarik zincirini zorladığını ifade etti.
“Kapasite artırımı kesinlikle bir sorun. Bu süreç kolay değil ve muhtemelen yeterince hızlı ilerlemeyecek,” diyen Schierenbeck, mevcut hizmet projelerinin erteleneceğini ve mevcut altyapının ömrünün uzatılmak zorunda kalacağını belirtti. “Herkes, bu talebin altında ezilmiş durumda,” şeklinde ekledi.
ABD POWER GRIDS’İ ALDI, BÜYÜMESİNİ HIZLANDIRDI
Hitachi Energy, 2020 yılında 11 milyar dolara ABB Power Grids’i satın alarak büyüme hızını artırdı. Bu birim, Japon grubun önemli bir büyüme motoru haline geldi ve gelirini her yıl 1-2 milyar dolar artırarak 2030 yılında toplamda 30 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor. Şu anda Hitachi’nin yıllık geliri ise 13 milyar dolar seviyesinde.
PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 2030’A KADAR 67 MİLYAR DOLARA ULAŞABİLİR
Uzun yıllar boyunca transformatörler, 6 ila 8 ay içinde kolaylıkla temin edilebiliyordu. Ancak, 48 milyar dolarlık piyasada ani bir talep patlaması yaşandı. Pazar büyüklüğünün 2030 yılında 67 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Schierenbeck, bu temel elektrik altyapı ekipmanını satın almak isteyen enerji hizmet sağlayıcılarının, önceden rezervasyon yapmadıkları takdirde 3 ila 4 yıl beklemek zorunda kalacaklarını belirtti.
YENİLENEBİLİR ENERJİNİN DAĞINIK VE UZAKTA KONUMLANMASI SORUNU
Tedarik zincirindeki darboğaz, elektrik üretiminde artan büyüme ve yaşlanan altyapıyla mücadele eden enerji sistemleri için başka bir baskı noktası oluşturuyor. Özellikle bazı pazarlarda elektrik karışımındaki yenilenebilir enerjinin payının artması, bu enerjilerin genellikle kullanıcıdan uzakta konumlanması ve geleneksel elektrik santrallerinden daha dağınık kaynaklardan güç üretmesi nedeniyle iletim ekipmanına daha fazla ihtiyaç duyulmasını gerektiriyor.
Bu durum, şebekeyi yenilemek için acil bir ihtiyaç doğurmuş; yeni projelerin ağa bağlanması için uzun bekleme listelerini yönetmek amacıyla büyük bir güç sistemi revizyonu gerektiren dekarbonizasyon çalışmalarını yürütmekte zorlanan düzenleyiciler üzerinde baskı yaratmıştır.
‘ENDÜSTRİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR BASKI ALTINDA’
Rystad Energy’nin kıdemli analisti Edvard Christoffersen, transformatör endüstrisinin benzeri görülmemiş bir baskı altında olduğunu ifade etti. Fiyatların 2019’dan bu yana %40 oranında arttığını ve tedarik sıkıntısının en az 2026’nın sonuna kadar süreceğini öngördüğünü belirtti. Christoffersen, “Güç transformatörleri, şu anda kritik elektrik şebekesi ekipmanları arasında en ciddi şekilde yetersiz kalan parça” dedi.
ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı, bu yıl dağıtım transformatörlerinde “talep ve arz arasında benzeri görülmemiş bir dengesizlik” olduğu konusunda uyarıda bulunurken, ABD Başkanı’nın Ulusal Altyapı Danışma Konseyi ise bu durumu “kritik” olarak nitelendirdi.
HITACHI, 6 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPIYOR
Hitachi Energy, üretim kapasitesini artırmak ve şebeke için diğer önemli hizmetleri güçlendirmek üzere önümüzdeki üç yıl içinde 6 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Ayrıca, 15 bin yeni personel işe alacak. Tüm yeni üretim ise mevcut durumda müşterilere tahsis edilmiş durumdadır.
Kaynak: Patronların Dünyası