Tosyalı, Yerli Motor Projeleri ve İhracat Hedeflerini Açıkladı

Tosyalı, yerli motor projeleri ve ihracat hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin motor üretimindeki yerli katkısını artırmayı ve uluslararası pazarda rekabet gücünü yükseltmeyi hedefliyor.

Tosyalı, Yerli Motor Projeleri ve İhracat Hedeflerini Açıkladı
Yayınlama: 25.10.2024
2
A+
A-

Tosyalı, Yerli Motor Projelerinin Gücünü Vurguladı

Tosyalı, Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının destekleriyle düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nda, Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtladı. Yerli motor projelerinin ulusal savunma sanayisinin bağımsızlığını artırdığına dikkati çeken Tosyalı, “Yurt dışından temin ettiğiniz her ekipman, beraberinde bazı taahhütler getiriyor. Örneğin, ‘Şuralarda kullanamazsınız’, ‘İhracat yapamazsınız’, ‘Yapacaksanız bizden izin almanız gerekir’ gibi kısıtlamalarla karşılaşabiliyorsunuz. Biz BMC POWER ile özellikle Kara Kuvvetlerimizin araçlarının yurt dışına bağımlılığını tamamen ortadan kaldırmış olduk.” şeklinde konuştu.

Geçen yıl VURAN araçlarını %100 yerli BMC POWER motorlarıyla buluşturduklarını hatırlatan Tosyalı, bu yıl da KİRPİ araçlarını BMC POWER motoruyla üretime geçtiklerini belirtti.

Kara Araçlarından Deniz Araçlarına Yerli Motor Dönemi

Kara araçlarının güç gruplarındaki başarıların deniz kuvvetlerinin de ilgisini çektiğini ifade eden Tosyalı, BMC Marin motorunu üretme onurunu kendilerine verildiğini açıkladı. Bu durumun kendileri için son derece heyecan verici olduğunu belirten Tosyalı, “Artık deniz araçlarımızda da yerli ve milli motorlarımız kullanılmaya başlanıyor. Küçük ve orta boy motorlarla başlıyoruz. Yerlileştirme ve tasarım üzerine yoğun çalışmalar yapıyoruz. Geniş bir mühendislik kadromuz var ve bu alanda hiçbir yatırımdan kaçınmıyoruz. İnşallah adım adım Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyaç duyduğu marin motorları da kuvvetlerimize kazandırılacak.” dedi.

Tankta Seri Üretim Aşamasındayız

ALTAY tankı için ürettikleri tank motoru hakkında güncel bilgiler veren Tosyalı, tank motoru üretme sürecinin büyük bir ihtiyaçtan doğduğunu, yurt dışından tedarikte yaşanan zorluklar nedeniyle bu yönde çalışmalar başlattıklarını aktardı. BMC POWER’in ilk kurulma sebebinin bu olduğunu söyleyen Tosyalı, o günden bu yana tank motorunun adım adım geliştirildiğini vurguladı. ALTAY güç grubunun çok özel olduğunu belirtirken, “Dünyada bunu 6 veya 7 ülke üretebiliyor. Bunlardan biri de biziz. Motorumuzu ürettik ve test merkezinde yoğun test süreçlerinden geçiyor. Geçtiğimiz yıl ilk 2 tankımızı teslim ettik ve Kara Kuvvetlerimiz onları test ediyor. Tüm test aşamalarından sorunsuz geçti. Şimdi seri üretim aşamasındayız. Ankara’daki tank fabrikası yatırımımız da hızla devam ediyor. Gelecek yılın sonuna doğru hem tank fabrikamız tüm birimleriyle tamamlanmış olacak hem de ilk tanklar kuvvetlerimize teslim edilecek.” ifadelerini kullandı.

Tosyalı, kendi güç gruplarının test aşamaları tamamlanana kadar ilk tanklarda Kore güç gruplarının yer alacağını belirtti.

Sahadan Gelen Talepleri Geliştirerek Adapte Edebiliyoruz

ALTAY tankını geçen yıl teslim ettiklerinde “Yeni ALTAY tankı” diye anons ettiklerini hatırlatan Tosyalı, tankın ilk olarak 10 yıl önceki saha şartlarına göre projelendirildiğine dikkat çekti. Muharebe sahasının artık daha nitelikli ekipmanlar talep ettiğini vurgulayan Tosyalı, “Yeni ALTAY tankı ile ilk ALTAY tankının yalnızca dış benzerliği kaldı. Elektronik kabiliyetleri ve uydu yer bağlantıları tamamen güncel, hatta geleceği öngören bir yapıya sahip. Geleceğin muhtemel teknolojileri Yeni ALTAY tankımızda mevcut. Kuvvetlerimizle yakın temas halindeyiz ve sahadan gelen talepleri geliştirerek adapte edebiliyoruz.” dedi.

İhracat Hedefleri ve Durumu

Firmanın hedefleri hakkında bilgi veren Tosyalı, BMC’nin Türkiye’nin en köklü şirketlerinden biri olduğunu belirtti. Fuat Tosyalı, çok geniş bir portföylerinin bulunduğunu, bu portföy içinde çağın gerisinde kalmadan, hatta yenilikçi adımlar atarak ilerlediklerini dile getirdi. SAHA EXPO’da büyük ilgi gördüklerini ifade eden Tosyalı, “Hatlarımız dolu. Ürün kalitemiz yüksekse ve gerçekten kabiliyetliysek alıcısı da çok oluyor. Bir de bir yere bağlı değilseniz… Geçmişte ihracatta büyük sorunlar yaşardık. Araçları üretiyorduk, motorları yurt dışından aldığımız için, belirli ülkelere satamazdık. Aylar süren izin süreçleri olurdu. Şimdi bunlar yok. Artık masada oturup tokalaşıp kalkabiliyoruz. Bu nedenle ihracatımız çok iyi bir noktada.” dedi.

Patronlarunyasi.com

Kaynak: Patronların Dünyası

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.