Temu’nun yerel pazarlar üzerindeki etkilerini ve bu duruma karşı hükümetin aldığı önlemleri keşfedin. Ekonomik değişimlerin ve devlet politikalarının yerel ticaret üzerindeki yansımalarını analiz eden kapsamlı bir inceleme.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Çin merkezli ucuz alışveriş platformu Temu, sunduğu cazip fiyatlarla yerel pazarlara girmeye çalışırken ciddi engellerle karşılaşmaya başladı. The Guardian’da yer alan bir habere göre, Güneydoğu Asya’daki yerel satıcılar, Temu’nun yarattığı rekabet nedeniyle zor günler geçiriyor ve bu durum iflaslarla sonuçlanıyor.
Piyasa içgörüleri firması Cube’un kurucu ortağı Simon Torring, ucuz Çin malı ürünlerin çoğalması, hızlı alışveriş imkanı, kalite ve fiyatların etkisiyle yerel üretici ve satıcıların büyük zararlar gördüğünü belirtti. Torring, “Temu, her düzenleyicinin paratoneri haline geldi; her yerde artık sınır ötesi ithalat kurallarının değiştirilip değiştirilmemesi gerektiği konusunda kaygılar var,” dedi.
Endonezya, 2023 yılında sosyal medya platformlarında vergileri artırmak ve e-ticareti kısıtlamak gibi katı önlemler alarak dikkat çekti. Ülke, TikTok Shop’un faaliyetlerini sürdürebilmesi için yerel üreticilerle iş birliği yapmak zorunda kaldı. Temu’ya yönelik daha yüksek vergiler, hükümetin kasasına daha fazla gelir sağlamasına rağmen, Temu Endonezya pazarına girmek için sürekli çaba sarf ediyor.
Torring, Temu’nun sürekli olarak reddedilmesine rağmen Endonezya’ya girmek için tekrar tekrar başvuruda bulunduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Diğer pazarlara şu mesajı veriyorlar; ‘Kolaysa geliriz, zorsa yine geliriz. Bize kuralları gösterin, ne yapmamız gerektiğini belirtin ama ne olursa olsun bu pazara gireceğiz.’ Onların hedefi, dünyayı ele geçirmek.”
Tayland’daki Taksa Toys’un operasyon direktörü Poom Chotikavan, Temu’nun etkisiyle birçok tedarikçinin iflas ettiğini ve bu nedenle çocuk oyuncakları üretecek yerel üreticiler bulmakta zorlandıklarını ifade etti. Reuters tarafından yapılan bir habere göre, geçen mali yılda Tayland’daki yaklaşık 2 bin fabrika kapandı ve 50 binden fazla işçi işini kaybetti. Bu duruma neden olarak, Çin’deki rekabetin ve maliyetlerin artması gösteriliyor.
Endonezya, geçtiğimiz ay Temu’nun uygulama mağazalarından kaldırılmasına karar verdi ve online platforma erişim engellendi. Bu kararın, yerel tüccarları korumak amacıyla alındığı belirtildi. Vietnam da, Temu ve Shein gibi Çin merkezli hızlı moda platformlarına yönelik yasaklar getireceğini açıkladı. Temu’nun agresif büyüme stratejisi, birçok hükümet ve yerel satıcı için endişe verici bir durum oluşturuyor.
Kaynak: Patronların Dünyası