TBC, gastronomi dünyasında devrim yaratan yeni bir yaklaşım sunuyor. Bu içerikte, ödül alan Türk şeflerin başarı hikayelerini ve yarattıkları eşsiz lezzetleri keşfedin. Türk mutfağının uluslararası arenada yükselişine tanık olun!
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; TBC, yemek tutkunlarının oluşturduğu uluslararası bir topluluk olarak dikkat çekiyor. Gastronomi dünyası genellikle restoranlara odaklanırken, TBC insanı ön plana çıkararak yenilikçi bir yaklaşım sunmayı amaçlıyor. Bu nedenle, organizasyonun şefi, tüm yönleriyle gastronomi alanını öne çıkarmaya çalışıyor. TBC, şeflerde yaratıcılık, tutku ve sürdürülebilirlik arayışında bulunuyor. Bu yıl, ilk kez Avrupa ve Amerika kıtası dışında Dubai’de 4-6 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan organizasyon, dünya genelindeki en iyi şefleri seçmeyi hedefliyor.
Türkiye’den ödül alan şefler arasında öne çıkan isimler ise şöyle:
İstanbul’da sürdürülebilirlik ve yerel ürünlere odaklanan ‘Apartıman Yeniköy’ün şefi ve kurucu ortağı Burçak Kazdal, The Best Chef’te bir bıçak aldı. Kazdal, erken yaşlardan itibaren yemekle güçlü bir bağ kurarak San Francisco’daki eğitiminde küresel mutfakları keşfetti. Kariyerine bir kasapta çıraklıkla başlayan Kazdal, ardından et lokantası ve balıkçılarda deneyim kazandı. Bir fırıncının yanında hamur yapma sanatını öğrenen şef, Türkiye’deki ünlü restoran Changa’da kendini geliştirirken, New York’ta çeşitli restoranlarda farklı deneyimler edindi. Son olarak, Britanya’nın Oxfordshire kentindeki Michelin restoranı Kingham Plough’da av etine odaklanan bir şef olarak çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra bir yıl boyunca kardeşinin çiftliğini yöneten Kazdal, burada sürdürülebilir tarım konusundaki anlayışını geliştirdi. Apartıman Yeniköy’de, ailesinin Mahyadağı çiftliği de dâhil olmak üzere yerel çiftliklerle iş birliği yaparak menülerinde sezonluk ürünleri sunuyor. Kazdal’ın yemek yapma yaklaşımı, doğaya saygı temeline dayanıyor ve bu da onu Türkiye’de sürdürülebilir yemekte öncü bir figür haline getiriyor.
Törende iki bıçak alan Maksut Aşkar, lise ve üniversite eğitimini turizm ve otelcilik alanında aldı. Aşkar, hem öğrenciliği döneminde hem de sonrasında yemek ve içecek sektöründe çalışarak tecrübe kazandı. Şeflik kariyeri 2007 yılında başladı. Mutfakta ve ilk üç restoranında olgunlaştıktan sonra, son restoranını SALT Galata Müzesi’nde açarak Anadolu mutfağını modern sahneye taşıdı. Önceki dönemlerde kullandığı slogan ‘Neolokal’, restoranının da adı haline geldi. Aşkar’ın ve restoranı Neolokal’in kazandığı başlıca ödüller arasında 2014 yılında Time Out Dergisi’nden Yılın En İyi Şefi, 2015’te Omnivore Paris: Le Proche Ödülü, 2018’de Neolokal’ın Discovery Series’e seçilmesi, 2019’da The World’s 50 Best Restaurants’ta 110 numara seçilmesi, 2022’de Michelin Yıldızı ve Michelin Yeşil Yıldızı alması, 2023’te The Best Chef Awards’ta En İyi 88’inci Şef olarak seçilmesi ve 2024’te tekrar Michelin Yıldızı ve Michelin Yeşil Yıldızı ödülü alması bulunuyor.
Bodrum denince akla gelen ilk mekânlardan biri olan ‘Maçakızı’nın mutfağını Aret Sahakyan yönetiyor. TBC ödüllerinde bir bıçak alan Sahakyan, yemek ve aşçılığın hem tutku hem de meslek olduğu çok kültürlü bir ailede İstanbul’da doğdu. Amerika’da Washington D.C’nin en önemli şeflerinden Roberto Donna ve Yannick Cam ile çalışarak tecrübe kazanan Sahakyan, ‘i Ricci’ restoranında Francesco Ricchi ve Watergate’de Jean Louis Palladian ile birlikte çalıştı. 2000 yılında Maçakızı’na Executive Chef olarak katılan Aret, o günden beri restoranda gastronomi deneyimi yaratmaya devam ediyor. 2024’te Michelin yıldızı alan Maçakızı’nda, Ege usulü mantıdan salatalara kadar zengin bir büfe sunuluyor. Ayrıca, Şef Sahakyan’ın hazırladığı lezzetleri tatmak da mümkün. Bölgenin sunduğu kaliteli malzemelerle genellikle basit ama lezzetli tabaklar yaratan Sahakyan, yerli malzemeleri uluslararası teknikler ve standartlarla buluşturmayı hedefliyor.
Bu geceki ödüllerde bir bıçak alan Fatih Tutak, 1985 doğumlu olup hem Türkiye’de hem de yurtdışında tanınan bir şef. İstanbul’da doğup büyüyen Tutak, çıraklık yaptığı Paul Pairet ile yenilikçi mutfak kültürünü keşfettikten sonra Pekin, Tokyo, Singapur, Kopenhag, Hong Kong ve Bangkok gibi şehirlerde global mutfakların derinliklerine inmeyi başardı. Mutfak direktörü olduğu The Dining Room at The House of Sathorn, hem San Pellegrino-Acqua Panna The Asia’s 50 Best Restaurants 2017-2018 listesine hem de Michelin Guide 2018-2019 listesine girdi. 2019 yılında Türkiye’ye dönen Tutak, Aralık 2019’da İstanbul’daki ilk restoranı TURK’u açtı. TURK, ilk kez açıklanan İstanbul Michelin Rehberi’nde iki yıldız alan tek restoran olma unvanını kazandı.
Kaynak: Patronların Dünyası