STALKER 2: Heart of Chornobyl İncelemesi

STALKER 2: Heart of Chornobyl incelemesiyle, bu merakla beklenen oyunun karanlık atmosferini, yenilikçi mekaniklerini ve sürükleyici hikayesini keşfedin. Chornobyl’in gizemli dünyasında hayatta kalma mücadelesine hazır olun!

STALKER 2: Heart of Chornobyl İncelemesi
Yayınlama: 03.12.2024
3
A+
A-

Chip.com.tr’nin haberine göre, GSC Game World (GSV) stüdyosu, birçok zorluğun üstesinden gelerek son yılların en çok beklenen oyunlarından birini sunmayı başardı. Veri hırsızlığı, stüdyoyu neredeyse kül eden bir yangın, iki yıldan fazla süren salgın ve Şubat 2022’den bu yana devam eden Ukrayna-Rusya savaşı gibi şanssızlıklar, bu sürecin önünde engel olarak durdu. Ancak tüm bu zorluklara rağmen, oyun severlerin sabırsızlıkla beklediği STALKER 2: Heart of Chornobyl, büyük bir özveriyle geliştirildi. Bu süreçle ilgili daha fazlasını merak edenler, “War Game: The Making of STALKER 2” belgeseline göz atabilirler.

Şimdi lafı uzatmadan, STALKER 2: Heart of Chornobyl oyununa geçelim. İlk olarak, bu oyunun ilkine sadık kalmış olması dikkat çekiyor. Neredeyse bir STALKER Remake hissiyatı veriyor. Ancak, Unreal Engine’in gücü ve yeni fikirler ile harika bir bilgi birikimi sayesinde Heart of Chornobyl, modern AAA oyun gereksinimlerine uygun yepyeni bir deneyim sunuyor.

Skif Kesinlikle Bir Kahraman Değil!

S.T.A.L.K.E.R. ismi, sadece “iz süren” anlamına gelmiyor; aynı zamanda bir kısaltma. İngilizce “Scavenger, Trespasser, Adventurer, Loner, Killer, Explorer ve Robber” yani Türkçede “Eskici, İzinsiz Giren, Maceracı, Yalnız, Katil, Kaşif ve Soyguncu” kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Oyun ismi de karakterimiz Skif’in bir kahraman olmadığını gösteriyor. Aksine, bu tehlikeli bölgede hayatta kalmak için her türlü yolu deniyor. Oyuna, harabe halindeki evimizde bulduğumuz gizemli bir artifact’ın peşine düşerek başlıyoruz. Heart of Chornobyl, kelimenin tam anlamıyla bölgede (Zone) hayatta kalmayı zorlaştırmak için elinden gelen her şeyi yapan bir oyun. Öyle ki, kaç defa öldüğümüz bile kaydediliyor ve sürekli yüzümüze vuruluyor.

Bölge Çok Tehlikeli Ama Bir O Kadar da Güzel!

Oyun, ilk olarak gördüğümüz şey ile başlayalım. Stalker 2 ile ilgili daha önce vaat edilen kalite, eksiksiz bir şekilde korunmuş. Oyun, görsel açıdan etkileyici ve dinamik gece gündüz döngüsü, hem oynanış hem de görsellik açısından büyük katkı sağlıyor. Unreal Engine kullanımı ile optimizasyon da başarılı. Xbox Series S üzerinde sadece 30 fps “Kalite” modu mevcutken, Series X sahipleri “Performans” modunda 60 fps alarak daha akıcı bir deneyim yaşayabilir. Ancak bu oyun bir aksiyon oyunu değil; görsel şölen için “Kalite” modunu tercih etmenizi öneririz.

STALKER 2’nin dünyası, hayat dolu. Böcekler, kurbağalar, küçük hayvanlar ve ağaçların arasında rüzgarda hareket eden yapraklar gibi zengin bir bitki örtüsü ile dolu. Hem dış hem de iç mekanlardaki ışıklandırma çalışmaları mükemmel; gerçek zamanlı gölgelerle zaman zaman tamamen dinamik bir şekilde karakterin, gizli nesnelerin ve hatta düşmanların farkına varabiliyoruz. Ancak iç mekanlardaki detayların çoğu tekrarlıyor. Yine de, geliştiricilerin tüm bu 60 km²’lik oyun alanını tamamen elle tasarlamış olduğunu düşünürsek, bu kabul edilebilir bir durum. Diğer bir zayıf nokta ise NPC’lerin tasarımı; neredeyse üç saatlik hazırlanmış ara sahneler dışında kalanların çoğu birbirine benziyor. Ancak dış görünüş bir kenara bırakılsa da, tüm bu karakterlerin, hayvanların ve mutantların oldukça zeki ve bilinçli olduğunu belirtmeliyiz. GSC tarafından tasarlanan A-Life 2.0 adlı sistem, oyuncu etkileşiminden bağımsız olarak bir yapay zeka sayesinde birbirleriyle etkileşime girmelerini sağlıyor.

Bırakın Düşmanlar Birbirini Yesin

A-Life 2.0 simülasyonu, sürekli olarak gerçekleşen küçük karşılaşmalarla sonuçlanıyor. Silahlı bir grup, yakınlarda bir mutant sığınağıyla karşılaştıklarında çatışmaya giriyor. Eğer bir nesnenin peşindeyseler, hem mutantlardan hem de diğer fraksiyon üyelerinden direnişle karşılaşabiliyorlar. Bu durum, bazen işimize yarıyor; bekleyerek az olan cephanemizi harcamadan, ölü bedenlerden çok ihtiyaç duyduğumuz ganimetleri toplama şansımız oluyor. Düşmanlar, savaşın herhangi bir anında sizin tam yerinizi bilmediği için çatışmaya girmekten kaçınmak en iyisi. Bu da daha karmaşık kararlar alınmasına ve oyuncu stratejilerine dinamik olarak uyum sağlanmasına neden oluyor. Ayrıca, düşmanlar oyuncunun varlığına ve eylemlerine daha doğal bir şekilde tepki veriyor, sesleri araştırıyor, görünür tehditlere yanıt veriyor ve birbirleriyle iletişim kurarak daha gerçekçi bir savaş deneyimi sunuyor.

Bu Kadar Gerçekçi Olmak Zorunda Mıydı?

Oyunun türleri arasında souls-like olmasa da, Stalker 2 gerçekten zor bir oyun; defalarca ölmeye hazır olun. Oyuna gereksiz yere sınırsız kaydetme imkanı koymamışlar. Her şeyin tehlikelerle dolu olduğu bu oyun, A noktasından B noktasına gitmek kadar basit bir durumu bile gerçek bir hayatta kalma görevine dönüştürebiliyor. Sıklıkla kaydetmenizi öneriyoruz. Bir anomali, düşman, vahşi hayvan ya da mutant olmasa bile dikenli tele sürtündüğünüz için bile kan kaybından ölme ihtimaliniz var. Stalker 2’de bir seviye sistemi yok; belirli artifact etkileri hariç karakterimizi doğrudan güçlendirmek mümkün değil. Tüm her şey ekipman kalitemize bağlı. Yani, radyasyona ve bazı mermilere dayanmak istiyorsanız, iyi bir paraya mal olan bir koruyucu yelek edinmeniz şart. Düşmanlara hasar vermek ve ölümcül olmak için, iyi bir yükseltilmiş silah ve mümkünse bol miktarda mermi taşımalısınız; bu da yine iyi miktarda paraya mal oluyor. Stalker’ınızın ekonomisinin sağlam olduğundan ve envanterinizin; bandajlar, ilk yardım kitleri, radyasyonu azaltmak için votka ve açlık için yeterli yiyecek ile dolu olduğundan emin olmalısınız. Aksi halde, ölüm sayacınızın hızla artacağına hazırlıklı olun.

Para Mutluluk Getirir Mi? Kısa Cevap: Evet

Başlangıçta, ölü düşmanları ve gizlenmiş zulaları yağmalamak oldukça önemli. Bu, sadece özel eşyalar bulmamızı değil, aynı zamanda daha sonra satabileceğimiz değerli mallar elde etmemizi sağlıyor. Silahlar iyi durumdaysa, yani kırmız işaretleri yoksa, en iyi para kazandıran eşyalar arasında yer alıyor. Ancak çok fazla yük taşımanın, çabuk yorulup kaçamayacağınız ve yaklaşan fırtınalarda sığınağa yetişemeyeceğiniz anlamına geldiğini unutmamalısınız. Eğer yeterince paranız varsa, ekipmanlarınızın bakımını yapabilirsiniz; ancak bu, onların kırılmamış ve hasar görmemiş olmalarını gerektiriyor. Dolayısıyla, mümkün olduğunca çatışmadan kaçınmanızı öneriyoruz. Neyse ki, oyundaki vuruş hissiyatı son derece tatmin edici; silah dinamikleri oldukça gerçekçi. Bir dürbün bulursanız, baştan bir vuruşla düşmanları etkisiz hale getirebiliyorsunuz ve yeniden doldurma animasyonları da oldukça keyifli. Envanterinizi her türden mermiyle doldurmayı unutmayın; çünkü oyunun genel akışı, envanterinizin durumunu kontrol altında tutarak hedeflerinizi takip etmeniz gereken bir döngüden ibaret.

Burada Geçirilen Her Dakika Sanki Daha Uzun Sürüyor

Haritanın genişliği ve üzerinde araç bulunmaması, keşfi daha ilginç ve kişisel hale getiriyor. Ancak, bir görevi tamamladıktan sonra adımlarınızı geri takip etmek zorunda kaldığınızda ve çantanız dolu olduğunda, bu durum sıkıcı hale gelebiliyor. Ancak, hızlı seyahat imkanı da mevcut; oyun içinde küçük bir ücret karşılığında sizi “kestirmeleri kullanarak” en popüler güvenli bölgelere götürecek rehberler var. Cüzdanı dolu tutmak için bu, bir sebep daha doğuruyor. Haritanın genişliği nedeniyle oyun süresi 35 ila 40 saat arasında oldukça tatmin edici bir rakama ulaşıyor. Ancak ölmeye devam ederseniz, bu süre artacaktır. Oyunu her yönüyle keşfetmek isterseniz, stüdyo sürenin 100 saate kadar çıkabileceğini bildiriyor. Ayrıca, yeniden oynama imkanı sunarak, sizi dört farklı sona götürebilecek alternatif yollar da mevcut. Stalker 2, şu anda sadece tek oyunculu bir macera sunuyor; ancak GSC Game World, kısa süre içinde ücretsiz bir güncelleme ile çok oyunculu modun ekleneceğini ve oyuna mod desteği sunacaklarını da belirtiyor.

Sonuç

Stalker 2: Heart of Chornobyl, hayatta kalma ve zaman zaman açık dünya hayatta kalma, korku türlerini içeren birinci şahıs bir aksiyon RPG oyunudur. Uzun zamandır gördüğümüz orijinal oyunlardan biri olmayı başarıyor. Stüdyo, ne istediğini çok iyi biliyor ve işe yaradığını bildiği şeylere odaklanarak onları geliştirmiş. Elbette mükemmel değil ancak oyuncu için ne kadar zorlayıcı olduğu ve her anında ne kadar etkili olduğu, oynamayı bırakamamanıza, ekipmanlarla dolu olmanıza rağmen, yanından geçtiğiniz soru işareti şeklindeki ikonlardan birini riske girmemek için geride bırakmanıza neden oluyor. Stalker 2: Heart of Chornobyl, etkileyici bir deneyim sunuyor. Xbox Game Pass ile ücretsiz oynanabildiği için, hiçbir riske girmeden deneyebilirsiniz. Türkçe dil desteği ise tek kelimeyle mükemmel; daha önce bu kadar doğal bir tercüme edilmiş bir oyun görmemiştik.

  • Yayıncı: GSC Game World
  • Geliştirici: GSC Game World
  • Platform: Xbox Series S/X, PC
  • Tür: FPS, hayatta kalma, korku, aksiyon macera, RPG
  • Web: www.stalker2.com/tr

Kaynak: Chip

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.