Yeni bir yumuşak parmak ucu cihazı, insanların uzaktan birbirine dokunmasını mümkün kılabilir mi? Teknoloji sonunda bunu da yapıyor…
Uzak mesafeli arkadaşlıklar ve ilişkiler çoğu zaman zordur. Ama en azından insanların birbirinin dokunuşunu hissedebileceği bir gelişme, şimdi uzak mesafe arkadaşlıklara yeni bir boyut katabilir.
Uzmanlar, insan vücudundaki en karmaşık hislerden biri olan dokunma hissinin gerçekçi bir şekilde hissedilmesini sağlayan yumuşak bir parmak ucu cihazı tasarladı. Bunu Apple veya Elon Musk akıl edemediği için çok üzülebilirler ama bu biyo-esinlenmiş haptik (BAMH) sistem, birden fazla alanda farklı hız ve güçlerde titreşimler kullanarak insan parmağındaki dört dokunma reseptörünün tümünü simüle ediyor.
Cihazın arkasındaki ekip, sonunda uzaktan sosyal etkileşimi ve bir eli tutma hissini mümkün kılabilecek bir eldiven geliştirecek teknolojiye sahip olduklarına inandıklarını söylüyor.
Kullanım alanları geniş
Örneğin, Londra’daki bir kişi Sydney’de ölmek üzere olan bir akrabasının elini ‘tutabilecek‘ ve her ikisi de dokunma hissini gerçek zamanlı olarak hissedebilecek.
Uzmanlar ayrıca karpal tünel sendromu ve hatta diyabet gibi dokunma kaybı durumları için bir teşhis aracı olarak sağlık ortamlarında faydalı olabileceğini söyledi. Hatta cerrahların sağlıklı ve kanserli dokuyu ayırt etmek için cihazı kullanabilecekleri uzaktan sağlık hizmetlerinde bile kullanılabilir.
Şimdilik bu gelişmenin ticari bir ürüne dönüşmesi için zaman var ama hatırlayacaksınız, katlanabilir / kıvrılabilir esnek LCD ekranları da birkaç sene önce ilk kez gördüğümüzde, acaba katlanabilir telefonlar ne zaman gelecek diye soruyorduk. Bakarsınız, arka kapağında dokunma hissini yansıtan özel materyallerden telefonlar da üretiverirler…