4 Eylül Çarşamba günü Sivas’ta sembolik olarak başlayan CHP tüzük kurultayı, fiilen bugün çalışmalarına başladı.
Kurultay notlarına geçmeden evvel, kurultay programına bir göz atalım.
4 – 9 Eylül olarak ilan edilen kurultay takviminde ana çalışma 6, 7 ve 8 Eylül çalışacak.
CHP idaresinin ilan ettiği çalışma programında tüzük değişikliği tek bir güne, 6 Eylül’e sıkıştırılmış. 7 ve 8 Eylül ise program değişikliğine ayrılmış.
Aylardır tartışılan tüzük değişikliklerinin tek bir güne sığdırılması, “oldu bitti” tenkitlerine neden oldu.
Gelelim kurultay notlarına.
Tüzük kurultayları, seçimli kurultaylara göre coşkunun değil, niteliğin öne çıktığı kurultaylardır. Bu kurultay da farklı değildi.
Salonda coşkundan fazla ağırbaşlılık
hakimdi. Genel Lider Özgür Özel konuşma için kürsüye geldiğinde salonda bir hareket oldu lakin delegeler ortasında alkışlamak için ayağa kalkanlarla kalkmayanların fotoğrafı derindeki yarığın bütün varlığı ile devam ettiğinin göstergesiydi.
Özgür Özel’in epeyce uzun süren konuşması, kapsamlı bir faaliyet raporu niteliğindeydi. ‘Değişim’ sürecinin başlangıcından bugüne çalışmalarını anlatan Özel, konuşmasının sonunda artık bir klasik hale getirdiği ‘ayağa kalk’ ritüelini gerçekleştirdi. Fakat bu sefer ritüel Özel’in işine özel olarak yaradı. Şayet Özel bu ritüeli yaptırmayıp da olağan olarak kürsüden inseydi, alkışlamak için ayağa kalkmayanlar daha fazla dikkat çekecekti.
Kurultayın havası ve Özgür Özel’in konuşmasının öteki bir kıymetli tarafı vardı. Güya kurultay değil, CHP seçim kampanyası başlangıcı havası hükümrandı.
Yeni bir slogan (var bir çaresi), yeni bir müzik, yeni görseller ve bunların toplamında da yeni bir konsept delegelere sunuldu.
Bunlar kurultayın dün sabah notları.
Öğleden sonrada tüzük değişikliği oturumu yapıldı.
Doğal olarak sabah oturumuna nazaran daha heyecanlı geçmesi bekleniyordu.
Özellikle de 52. madde.
Ön seçimi düzenleyen bu unsur, bilek güreşinin alanıydı.. Zira başta Oğuz Kaan Salıcı olmak üzere değişiklik önergeleri delegelerin imzalarına açıldı. Değişiklik önergesi veren isimlerden birisi de, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’dı.
Bu maddede yapılacak oylamadan gelecek sonuçlar parti içi güç istikrarlarını açığa çıkaracaktı. Oğuz Kaan Salıcı’nın alana inmesi bu kanıyı pekiştiren ana nedendi.
Ön seçim hususunun, binin üzerinde bir oyla kabul edilmesi ile bir manada Özgür Özel güvenoyu almış oldu.
Genel Merkezin hazırladığı tüzük değişikliği taslağı kurultaya önerildiği hali ile ve güçlü bir oy ile geçerek hem türel yer kazandı hem de meşruiyet tartışmalarını sonlandırdı.
Bundan sonra Genel Merkez için samimiyet testi başlayacak ve değişiklerin, bilhassa ön seçim, yaşama geçirilmesi beklenecek. Kurultayda verilen güçlü takviye, samimiyet testine bağlı olarak devam edecek ya da geri çekilecek. Zira farklı vilayetlerden sohbet ettiğim delegelerin tamamına yakınında uygulama ile ilgili soru işaretleri bulunuyor.
Antalya delegasyonuna bakacak olursak; Ümit Uysal’ı üstte yazmıştım.
En büyük süpriz, Semih Esen’in kurultaya katılmasıydı. Zira, Semih Esen’e yakın kaynaklar, Esen’in %99,9 kurultaya
katılmayacağını söylüyorlardı.