Panasonic, kurucusu Kōnosuke Matsushita’nın vizyonunu yapay zeka ile yeniden hayata geçiriyor. Yenilikçi projeleri ve teknolojik gelişmeleri ile geleceği şekillendiren Panasonic, AI alanında çığır açıyor.
1918 yılında Matsushita Electric Housewares Manufacturing Works adıyla kurulan Japonya merkezli elektronik devi Panasonic, kurucusu Kōnosuke Matsushita’nın yapay zeka versiyonunu geliştirdi. Matsushita, 1989 yılında hayata veda etti ve Panasonic, kişisel olarak eğittiği insan sayısının azalması nedeniyle bu tür bir yapay zekanın oluşturulmasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.
Şirket, “Kurucumuz Kōnosuke Matsushita’nın yönetim felsefesinin, çalışanlarımız tarafından doğru bir şekilde anlaşılmasının ve Temel Yönetim Politikamızın dayandığı bu felsefeyi gelecek nesillere aktarmamızın son derece önemli olduğuna inanıyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı. Yapay zeka, Matsushita’nın kurucusu olduğu Barış ve Refah İçinde Mutluluk (PHP) Enstitüsü tarafından dijital ortama aktarılan 3.000 kayıt, yazı, ders ve röportaj ile eğitildi.
Panasonic, Matsushita’nın düşünme ve konuşma tarzını taklit eden bir yapay zeka karakteri geliştirmek amacıyla Tokyo Üniversitesi’ne bağlı Matsuo Enstitüsü ile iş birliği gerçekleştirdi. Japon devi, “Üretken yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesi, geleneksel araştırma sorularının doğrulanmasına yeni bir yaklaşım sunmakta ve daha önce imkansız olan disiplinler arası araştırmaları yenilikçi yöntemler aracılığıyla gerçekleştirmemize olanak tanıyacaktır” açıklamasında bulundu.
Matsushita, Japonya’da ikonik bir figür haline gelmiş olup, sıklıkla “yönetim tanrısı” olarak anılmaktadır. Liderlik felsefesi ve lamba satışıyla başladığı işini küresel bir güç merkezine dönüştürmedeki rolü nedeniyle büyük bir saygı kazanmıştır. Matsushita’nın yazdığı 40’tan fazla kitabın çoğu, zamanla geçmesine rağmen hala geniş bir okuyucu kitlesi tarafından ilgiyle takip edilmektedir.
Panasonic’in kurucusunu yapay zeka aracılığıyla geri getirmesi, atalara saygının derin bir anlam taşıdığı Japonya’da muhtemelen olumsuz bir tepkiyle karşılanmayacaktır.
Kaynak: Chip