Pamukbank’ın Tarihçesi ve Pamukbanklılar Derneği

Pamukbank’ın köklü tarihini keşfedin ve Pamukbanklılar Derneği’nin kuruluşundan günümüze kadar olan serüvenini öğrenin. Bankanın geçmişi, başarıları ve topluluk üzerindeki etkisi hakkında bilgi edinin.

Pamukbank’ın Tarihçesi ve Pamukbanklılar Derneği
Yayınlama: 10.11.2024
7
A+
A-

Pamukbank’ın Tarihçesi ve Dönüm Noktaları

Necla DALAN’ın Patronlar Dünyası’ndaki haberine göre, Pamukbank 1955 yılında Çukurova Bölgesi’ndeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kuruldu. Adana’da 17 milyon TL sermaye ile faaliyete geçen banka, 1973 yılında Çukurova Holding A.Ş. Grubu’na satıldı. Bu satış sonrasında, Karamehmet Ailesi’nin şirketine geçişle birlikte Pamukbank’ın büyüme yolculuğu başladı. 1990’lı yıllara gelindiğinde, Pamukbank Türkiye’nin en büyük özel bankalarından biri haline geldi ve “Genç Pamukbank iyi bankadır” sloganıyla tanındı.

Resimli kredi kartları ve bir saat içinde kredi değerlendirmesi gibi yenilikçi uygulamalarla bankacılık sektöründe önemli adımlar atan banka, 2000’li yıllara geldiğinde zorlu dönemler geçirdi. Çukurova Grubu, Pamukbank’ı diğer bankası Yapı ve Kredi Bankası ile birleştirmeyi planladı. Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bu birleşmeye onay vermedi. 19 Haziran 2002’de, 2 milyar dolarlık bir sermaye açığı olduğu söylenen Pamukbank, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi. Satış süreci başlatılsa da, daha sonra bu süreç iptal edildi ve banka 2004 yılının ikinci yarısında Halkbank’a devredildi.

Önemli İsimler ve Yönetim Değişiklikleri

Hüsnü Özyeğin ve İbrahim Betil gibi önemli isimlerin Pamukbank’ta geçirdiği dönem, banka için büyük bir avantaj sağladı. Özyeğin, 1974-1977 yılları arasında Pamukbank Yönetim Kurulu Üyesi, 1977-1984 yılları arasında ise Genel Müdür olarak görev yaptı. 1984-1987 yılları arasında Yapı ve Kredi Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü olarak da görev aldı. 1987 yılında kendi bankası Finansbank’ı kurdu.

Benzer şekilde, İbrahim Betil de Pamukbank’ın eski genel müdürlerinden biriydi. Betil, 1981-1994 yılları arasında Pamukbank, İktisat Bankası ve Garanti Bankası’nda genel müdürlük yaptıktan sonra kendi bankası Bank Ekspres’i kurdu. Ancak Bank Ekspres, 1998 yılında zararları öz kaynaklarını aşınca fona devredildi.

Eski Genel Müdürler Kurulu ve Toplantılar

Eski genel müdürlerden Bülent Şenver, müdür olduktan sonra “Eski Genel Müdürler Kurulu” adıyla bir toplantı düzenlemeye karar verdi. Şenver, bu toplantılar hakkında şöyle anlatıyor:

“Genç banka genel müdürü iken pek çok bankacıyı şaşırtan bir uygulama başlatmıştım. Genel müdürlüğünü yaptığım bankanın benden önceki eski genel müdürlerini yılda bir kez bir araya getirip bankamız için daha iyi şeyler yapabilmek maksadıyla fikirlerini paylaşabileceğimiz Genel Müdürler Kurulu oluşturmuştum. Bankanın Yönetim Kurulu Genel Sekreteri’nin bu fikrimi duyduğundaki şaşkın bakışlarını hala hatırlıyorum. Bana, ‘Genel Müdürüm, biz davet edelim ama böyle bir toplantıya gelmezler ki. Bazıları bankaya, bazıları da bankanın sahibine küsmüşlerdi. Birkaç eski genel müdürümüz de birbirlerine küstüler, konuşmazlar ki’ demişti. Ben ise Türkiye’deki bankacılık uygulamalarında bir ilk olacak Genel Müdürler Kurulu uygulamasını başlatmak istiyordum.”

“Siz hayatta olan tüm eski genel müdürlerimizi davet edin. En azından küs olmayanlar katılır. Ayrıca belki bu sayede küsleri de barıştırırız” diyerek Genel Müdürler Kurulu Toplantısı fikrimden vazgeçmemiştim. Küs olan genel müdürler de bu toplantılara katıldılar. Barıştılar mı bilmem ama birbirlerinin ellerini sıktılar, öpüştüler, sohbet ettiler. Bankamızın daha iyi performans göstermesi için önerilerini paylaştılar. Hayatta olan tüm eski genel müdürlerini bir arada gören banka personelinin motivasyonu arttı, bankaya duydukları güven pekişti, bankanın performansı yükseldi. Üç yıl sonra ben bankada altı yıllık genel müdürlük görevimi tamamlayıp bankadan ayrıldım. Bir daha Genel Müdürler Kurulu toplantıları yapılmadı.”

Pamukbanklılar Derneği ve Etkinlikler

Pamukbank’tan geçmiş olanlar, Pamukbanklılar Derneği‘ni kurdular. Kurucuları arasında Osman Nejat Aksoy, Enver Çelik, Mehmet Vedat Ergün, Razi Köseoğlu, Yurdal Milcan, Mustafa Nejat Sümerval ve Mustafa Cevat Yeyman gibi isimler bulunmaktadır. Derneğin web sitesinde, “Derneğin amacı, Pamukbank Emeklileri ile görevden ayrılmadan veya görevden ayrıldıktan sonra ölen banka mensuplarının eş ve yetimleri arasındaki dayanışmayı sürdürmek, üyelerin yasal, sosyal ve kültürel açıdan ihtiyaçları ile ilgilenmek, hak ve çıkarlarının korunmasını sağlamaktan ibarettir.” ifadesi yer almaktadır. Pamukbanklılar Derneği, dönem dönem üyelerini bir araya getiren etkinlikler düzenlemektedir.

Dün sabah, derneğin geleneksel kahvaltısı gerçekleştirildi. QNB Türkiye İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar da bu kahvaltıya katıldı. Akıncılar, sosyal iş ağında yaptığı paylaşımla bu buluşmadaki duygularını dile getirerek, “Çalışma hayatıma kısa süre öğretmenlik deneyimi sonrası 1998 yılında Pamukbank İnsan Kaynakları ekibi ile başlamıştım. O dönem için seçme aşamasında hissettiğim ama yıllar geçtikçe ne kadar doğru bir karar verdiğimi daha iyi anladığım bankam, hep bu köklerimi sevgiyle, saygıyla andım ve anıyorum.” dedi.

“Kültürü tanımla sorusu gelse bu sabah yaptığımız kahvaltı derdim. Faaliyetin sona erdiği 2002’den bugüne kopmayan bağları gördüm. Farklı yerlerde devam eden bağ, 21 yıldır çalıştığım bankam QNB Türkiye içinde de Pamukbank ile yolları kesişmiş değerli çalışanlarımız var. Yine Hüsnü Bey, Ömer Bey ile birlikte Finansbank kurucumuz, sahibi idi ama aynı zamanda ilk Pamukbank Genel Müdürü idi. Kurumlar kültür birleştiren güç ama en önemlisi hem çalışırken hem de çalışma hayatı sonunda kurulan bağlar ve bu bağların yaşaması, yaşatılması. Nicelerine, davet için teşekkür ediyorum.”

Kaynak: Patronlar Dünyası

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.