Özel okullarda yardımcı kaynak zorbalığı! Tıp fakültesini katladılar!

Özel okullarda yardımcı kaynak zorbalığı! Tıp fakültesini katladılar!
Yayınlama: 14.10.2024
2
A+
A-

Antalya’da okulların açılmasının üzerinden günler geçmesine rağmen özel okulların yardımcı kaynak zorbalığı devam ediyor. Bir okulun bir veliden 60 bin TL para istediğini ifade eden ATSO Meclis Üyesi Kenan Çelik, bin öğrencisi olan okulun yüzde kar üzerinden şirket kasasına 30 milyon TL para girdiğine dikkat çekti. Meclis üyesi Ayten Kılıç Kaya ise istenilen rakamın tıp fakültesi öğrencisinin kitap masrafının 3-5 katı olduğunu ifade ederek, bu tür talepte bulunan özel okullara daha ağır yaptırımların uygulanması çağrısında bulundu.

AYLIK 60 BİN TL

Antalya’da özel okulların öğrenci velilerinden talep ettiği yardımcı kaynak ücretleri, büyük bir zorbalığa yol açıyor. Veliler arasında büyük bir rahatsızlık yaratan bu durum, eğitimde kaliteyi artırma bahanesiyle yapılan aşırı kaynak taleplerinin daha sıkı denetlenmesi gerektiğini ortaya koydu.  Özel okulların yüksek eğitim ücretlerine ek olarak, velilerden zorunlu tutularak ek kaynak talep edilmesi, birçok veli için maddi açıdan ciddi bir yük oluşturdu. Öğrenci velileri ve uzmanlar eğitimdeki bu tür uygulamaların önüne geçmek için yetkililerin harekete geçmesi ve velilerin üzerindeki bu yükün azaltılması çağrısında bulundu. Birçok özel okulun 60 bin TL’ye yakın yardımcı kaynak talebinde bulunduğu ifade edildi. Diğer taraftan özel okulların servis ücretlerine de dahil olarak servisçinin kazandığı kadar kazanma peşinde olduğuna dikkat çekildi. 

“YÜZDE 50 ÜZERİNDEN 30 MİLYON TL KAR”

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri ertuğrul Gün haberine göre; servis işinin servisçilere ait olduğunu ifade eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyesi Kenan Çelik, “Özel okullar servis sürecinin çok küçük bir yerlerinde varlar. Çocukları karşılamak ve nasıl gideceklerini planlamak gibi bir hizmetleri var. Servisçi esnafının kazandığı kadar para kazanmayı niyetlenen okullar var. Oralarda ATSO olarak daha doğru duruş sergilememiz gerekir. Zincir okullar okulun içerisinde kendi adını taşımayan hiçbir yayının okunmasına izin vermiyor. Velilere belli yere para yatırmaları bunun karşılığında da okulun kitaplarının alacağı söyleniyor. Bir okul bir veliden bir çocuk için 60 bin TL para istiyor. Bin öğrencisi olsa 60 milyon TL eder. Yüzde 50 üzerinden 30 milyon TL kar elde ediyor. 30 milyon TL bizim kırtasiyeci esnafımızın elinden alınarak Ankara ve İstanbul merkezli firmalara gidiyor. ATSO olarak bunun karşısında duralım” dedi. 

“TIP FAKÜLTESİNİN 3-4 KATI ÜCRET”

Bir başka Meclis Üyesi Ayten Kılıç Kaya ise, “Benim de çocuğum okula gidiyor. 56 bin 550 TL yıllık servis bedeli istendi. Aylara böldüğüm zaman 6 bin 500 TL yapıyor. Taksi ile okula gitme ücreti aldım 92 TL. Bir çocuk 20 gün okula gidiyor, ayda 4 bin TL yapar. Maalesef daha fazlası talep ediliyor. Kolejler bize de 58 bin TL kitap bedeli istedi. Herkes buna yakın ücret talep ediyor. Tıp Fakültesi öğrencilerinin 3-4 katı ücret istiyorlar. MEB 400 okula ceza yazıldığını belirtti. Devlet ne kadar ceza yazdı bilmiyorum. 30 milyon kazanırken 10 milyon ceza ödemek onlar için zor değil. Bunlara ceza değil de kota koymak gerekir. Daha caydırıcı yaptırımlar olsun. Her yıl konuşuyoruz ama her yıl aynı sorun kapımızda oluyor” açıklamasına yer verdi. 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.