Oksijen ve Koç Healthcare İş Birliği ile Sağlıkta Devrim

Oksijen ve Koç Healthcare iş birliği ile sağlık sektöründe devrim niteliğinde yenilikler. Bu stratejik ortaklık, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırarak, hastalara daha iyi bir deneyim sunmayı hedefliyor.

Oksijen ve Koç Healthcare İş Birliği ile Sağlıkta Devrim
Yayınlama: 25.10.2024
3
A+
A-

Oksijen’den Elif Ergu Demiral, Koç Healthcare ile Sağlıkta Yeni Adımlar

Oksijen’den Elif Ergu Demiral, Vehbi Koç Vakfı (VKV) Sağlık Kuruluşları ve Koç Healthcare CEO’su Dr. Erhan Bulutcu ile bir araya gelerek pilot uygulamalar hakkında kapsamlı bir bilgi alışverişinde bulundu. Amerikan Hastanesi ve Koç Üniversitesi Hastanesi, sağlık alanında yeni açılımlar ve yurtdışı bağlantılarını güçlendirme yolunda önemli adımlar atıyor. Bu adımların sağlık grubunuza katkıları nelerdir?

Amerikan Hastanesi, 1920 yılında kurulmuş ve 2020 yılında 100. yılını gururla kutlamış bir kurumsal yapıdır. Amerika kökenli hayırsever bir grup tarafından kurulan hastane, 1995 yılında Koç Grubu’na devredilmiştir. 1986’dan bu yana Amerikan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Sayın Rahmi Koç üstlenmektedir. Hastane, Amerika’daki sağlık kuruluşlarıyla iş birliğine her zaman açık olup, son olarak Mayo Clinic ile gerçekleştirdiği iş birliği, öncesinde 2010 yılından itibaren MD Anderson ile olan ortaklıklarıyla desteklenmiştir.

HASTA SAĞLIĞINI YÖNETMEK İÇİN İŞ BİRLİKLERİ

Bu iş birlikleri hem size hem de hastalarınıza ne tür avantajlar sunuyor? Hastaneler arasında kurumsal ve kişisel anonimleştirilmiş verilerin paylaşılması, araştırmalar ve eğitimde iş birlikleri, kritik hastalıklarda hastaya uygun tedavi yöntemlerinin kurulda tartışılması gibi önemli iş birlikleri, hem hastanelerin gelişimine hem de hastaların aldıkları tedavilerin doğruluğuna katkıda bulunmaktadır.

Yapay zeka ve sağlık teknolojilerinin bu süreçteki rolü nedir? Yapay zeka ve veri analitiği gibi devrim niteliğindeki bilgi sistemleri, doktorların tanı ve tedavi süreçlerini kolaylaştıracak bir yapı sunmaktadır. Bu çevik ve doğru yaklaşım, hem komplikasyonları azaltacak hem de dünya sağlık harcamalarının maliyetlerini düşürecektir.

Geleceğin Sağlık Yaklaşımları

Geleceğin sağlığı hakkında neler öngörüyorsunuz? Geçmişte hastalanan bireyler, doğrudan sağlık kuruluşlarına başvururken; günümüzde özellikle genç nesil, sağlıklı kalmak adına proaktif bir yaklaşım benimsemekte ve sağlıklarını yalnızca fiziksel değil, zihinsel sağlık ile de birleştirmeye çalışmaktadır. Bu bireyler, beslenme alışkanlıklarından günlük yaşamlarına, uyku düzenlerinden kalp ritimlerine kadar her ayrıntıya özen göstermektedir.

Pandemi bu değişimi nasıl etkiledi? Covid-19 sonrası, sağlık teşkilatlarında bir tükenmişlik hissedilmeye başlandı. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın raporlarına göre, 2030 yılı itibarıyla Batı ülkelerinde 10 ila 15 milyon kadar sağlık profesyoneli açığı öngörülmektedir. Doktorlar, Covid öncesi dönemde daha muhafazakâr bir yaklaşıma sahipken, pandemi sonrası dijital sağlık alanında büyük bir dönüşüm yaşanmıştır. Sağlık sektöründeki bilgi paylaşımının ve tüm çalışanların koordineli bir şekilde hareket etmesinin gerekliliği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Türkiye’de Gelecek ve Yenilikçi Yaklaşımlar

Türkiye’de geleceğin tıbbına hazırlık yapacak uygun bir ortam var mı? Sağlık grubumuzda, kendi parasını ödeyen özel hastalardan, SGK’lı hastalara kadar geniş bir hasta yelpazesi bulunmaktadır. Hastalarımızın çoğu, en ufak rahatsızlıklarında doğrudan hastanelere başvurmakta, bu da özellikle kamu hastanelerinde büyük bir yığılmaya sebep olmaktadır. Oysa günümüzde sağlık şikayetlerinin en az %50’si, hastaneye gitmeden dijital ortamda tedavi edilebilir. Bu nedenle, geleceğin sağlık organizasyonuna büyük yatırımlar yapıyoruz.

UZAKTAN TAKİP VE DİJİTAL SAĞLIK HİZMETLERİ

Uzaktan sağlık takibi nasıl gerçekleştiriliyor? Örneğin, bir tatil sırasında çocuğunuzla birlikte Kaş’ta iken, yanınızdaki dijital muayene cihazı sayesinde online olarak bir doktora bağlanarak, acil durumlarda hızlıca yardım alabiliyorsunuz. Doktorlar, akciğer ve kalp dinlemesi gibi çeşitli muayeneleri gerçekleştirebiliyor, dermatolojik incelemeler yapabiliyoruz. Bu cihazları ailelere sunarak, onları bu konuda eğitmekteyiz.

TELE-TIP CİHAZI VE YAŞLILAR İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR

Yaşlı bakımı için bu gelişmelerin önemi nedir? Yaşlı bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için dijital sağlık sistemleriyle takip mekanizmaları oluşturmak, proaktif bir yaklaşım benimsemek amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Uyku bozukluklarından, Alzheimer’a kadar pek çok hastalık önceden tespit edilebilir hale gelmektedir. Bu tür teknolojik yatırımlar, sağlık maliyetlerini azaltmayı hedeflemektedir.

Hastaneler bu değişime nasıl ayak uyduracak? Büyük devlet hastaneleri daha karmaşık vakalara hizmet verirken, üniversite hastaneleri yeni ilaç araştırmalarında ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Gelecekte, hastanelerimizin sayısı azalmış ancak sunduğu hizmet kalitesi artmış olacaktır. Örneğin, kanser hastalıkları kronikleşme yolunda hızla ilerlemekte, genetik teknolojiler sayesinde birçok kanser türü artık ölümcül olmaktan çıkmaktadır.

Koç Sağlık Grubu’nun Hedefleri

Bu bağlamda sizin hedefleriniz neler? Türkiye’de akciğer, kolon kanserleri ve jinekolojik kanserler gibi önemli sorunlarla ilgilenen hücresel tedavi alanında bir sağlık kurumu kurmayı planlıyoruz. Bu amaçla, Stembio adlı bir girişimi satın almayı hedefliyoruz. Sağlık alanındaki yatırımlarımız, topluma daha iyi hizmet sunmamıza olanak tanıyacaktır.

Koç Sağlık Grubu’nun geleceği hakkında neler söylemek istersiniz? İzmir’de yeni bir Amerikan Hastanesi açmayı planlıyoruz. Ayrıca, Antalya’da yeni satın aldığımız bir hastane grubu ile toplamda 7 hastane ile hizmet vereceğiz. Bu hastanelerden 2’si Amerikan Hastanesi adı altında faaliyet gösterecek, diğerleri ise SGK’lı hasta kabul edecek.

DİJİTAL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMALARI

Dijital sağlık sigortası uygulaması nasıl işlemeye başladı? AXA Sigorta ve Koç Healthcare iş birliğiyle hayata geçirilen “Dijital Sağlık Sigortası”, sigortalılara hastaneye gitmeden muayene olma fırsatı sunuyor. Bu sigorta kapsamında hastalara dijital muayene cihazı olan TytoCare veriyoruz. Bu cihaz sayesinde, online görüşme imkânı ile doktorlarıyla çeşitli sağlık ölçümleri gerçekleştirebiliyor ve online reçete alabiliyorlar. Özellikle çocuklu aileler ve yaşlı bireyler için bu uygulama büyük bir kolaylık sağlamaktadır.

SAĞLIK SİSTEMİNDEKİ KRİZ VE ÇÖZÜMLER

Türkiye’deki bebek ölümleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Covid pandemisi sırasında sağlık çalışanlarının büyük özveriyle çalışmaları, özel hastanelerin itibarını zedeleyen bu trajik durumu daha da ön plana çıkarmaktadır. Bebek ölümleri gibi ciddi sorunların kökenindeki nedenleri incelemek şarttır. Özel hastanelerin hizmet kalitesinin artırılması ve sağlık personeli sayılarına yönelik denetimlerin daha kapsamlı hale getirilmesi gerekmektedir.

EN İLERİ CERRAHİ TEKNİKLERİN ÖĞRETİLDİĞİ MERKEZ

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde bulunan Rahmi Koç İleri Tanı Merkezi AIMES, robotik cerrahi, laparoskopi, açık cerrahi ve endoskopik cerrahi gibi alanlarda Türkiye’nin en büyük ve Avrupa’nın sayılı eğitim merkezlerinden biri olarak hizmet vermekte. Bu merkezde, simülatörlerle donatılmış eğitim programları sayesinde tıp fakültesi öğrencilerine en yeni cerrahi teknikler öğretilmektedir.

Kaynak: Patronların Dünyası

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.