OGM Orman Okulları Çalıştayı, Antalya’da başladı. Eğitimciler ve uzmanların bir araya geldiği bu etkinlik, doğa eğitimi ve orman okullarının önemini vurguluyor. Katılımcılar, yenilikçi yöntemler ve deneyimlerini paylaşma fırsatı bulacak.
Antalya Körfez gazetesinin haberine göre, İklime Dirençli Ormancılık Projesi kapsamında Orman Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek OGM Orman Okulları’nın mevzuat, müfredat ve uygulamalarının oluşturulması amacıyla 18-20 Kasım tarihleri arasında düzenlenen OGM Orman Okulları Çalıştayı, Antalya’da başladı.
Çalıştayın açılışında konuşan Antalya Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Orman Okulları’nın çocuklara doğa sevgisini aşılamak, ekosistemin korunması ve çevreye duyarlılığın kazandırılması açısından büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Derince, “Ekosistem ve iklim değişikliği farkındalık eğitimi, bitki tanıma, orman bakımları, orman zararlarıyla mücadele yöntemleri, orman yangınlarıyla mücadele ve yanan alanların tekrar ağaçlandırılması gibi konuları OGM Orman Okulu ile çocuklarımıza ulaştıracağız. Bu proje sayesinde, çocukların oyun yoluyla ve kendi keşifleriyle öğrenmeleri sağlanacak, gelecekteki nesillere doğayı koruma bilinci kazandırılacaktır. Toplumun çevreyle olan bağlarını güçlendirmek için etkili bir araç olacaktır” dedi.
Çalıştaya katılan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, çocuklara orman ekosistemini anlatmaya yönelik çalışmalara başlanacağını belirterek, “Bu çalışma, sadece bugünü değil, geleceğimizi de şekillendiren bir projedir. Nihai faydalarını belki asırlar sonra göreceğimiz bir çalışmanın ilk adımını atıyoruz. Mevzuat, müfredat ve uygulama esaslarının belirleneceği bu çalışmada, değerli akademisyenlerimizin tecrübelerinden faydalanarak, uygulamanın içerisinde olan arkadaşlarımızla birlikte OGM Orman Okulları Projesini hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin giderek daha fazla hissedildiği günümüzde, ormanların korunmasının önemine dikkat çeken Karacabey, “185 yıllık bir tecrübeye sahibiz ve bu tecrübeyi bilimsel esaslarla destekleyerek günümüz teknolojilerini yakından takip ediyoruz. Orman Genel Müdürlüğü olarak, 44 bin çalışanımızla yılın her günü görevimizin başındayız. Ormanların korunması sadece yangınlar ve böcek zararları ile sınırlı değil, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden de korunması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
İklime Dirençli Ormancılık Projesi çerçevesinde, orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan teknolojilerin geliştirilmesi ve ormana yakın bölgelerde yaşayan vatandaşların bilinçlendirilmesinin amaçlandığını ifade eden Karacabey, “Ormancılık çalışmalarımızla ormanlarımızı yangınlar ve hastalıklara karşı dirençli hale getirmemiz gerekiyor. 2020 yılı FAO Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi raporuna göre, dünyada orman varlığını en çok artıran ülkeler arasında Türkiye altıncı, Avrupa’da ise birinci sırada yer alıyor. Ayrıca, Türkiye ağaçlandırma konusunda Avrupa’da ilk, dünyada dördüncü sıradadır” dedi.
Karacabey, geçmiş yıllarda gerçekleştirilen başarılı çalışmaların meyvelerini verdiğini belirterek, “Önceki meslektaşlarımızın yaptığı başarılı çalışmalar, ülkemizi dünyada orman varlığı artan nadir ülkelerden biri haline getirmiştir. Ormanların korunması ve yeni orman alanlarının oluşturulması sürdürülebilir bir işletmecilik ile mümkün olacaktır” dedi.
Bugüne kadar 1.927 adet Orman Parkı kurulduğunu ifade eden Karacabey, “Bu parklar, eski adıyla mesire alanları, vatandaşlarımızın kullanımına sunulmuş durumda. Bu alanlarda toplam 45 bin kişi istihdam ediliyor ve Orman Parkları’nın ülke ekonomisine yaklaşık 7,5 milyar lira katkısı bulunuyor. 2000’li yılların başında yıllık 30 bin ton civarında olan odun dışı ürün miktarı, bugün 1 milyon 200 bin tona ulaşmıştır. Bu da ülkemiz açısından hem ekonomik hem de toplum sağlığı açısından son derece önemli bir unsurdur” dedi.
Kaynak: Antalya Körfez