MÜSİAD’ın Asgari Ücret Açıklamaları ve Popülizmin Etkileri

MÜSİAD’ın asgari ücret açıklamaları, ekonomik dengeler üzerindeki etkileri ve popülizmin bu süreçteki rolü üzerine derinlemesine bir inceleme. Türkiye’deki çalışma hayatının dinamiklerini keşfedin.

MÜSİAD’ın Asgari Ücret Açıklamaları ve Popülizmin Etkileri
Yayınlama: 03.12.2024
6
A+
A-

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı ve MÜSİAD’ın Açıklamaları

Antalya Körfez gazetesinin haberine göre; Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı’nın tarihi olan 10 Aralık yaklaşırken, işçi ve işveren temsilcileri de kendi beklentilerini dile getirmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Asgari ücretliyi, enflasyona ezdirmeyeceğiz” şeklindeki açıklamasının ardından, asgari ücret konusunda rakamlar yüksek tahminlerle güncellenmeye başladı. Bu doğrultuda MÜSİAD’tan asgari ücret tavanıyla ilgili önemli bir açıklama geldi.

MÜSİAD Başkanı’ndan Kritik Uyarılar

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, bu konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bloombergh HT kanalında yayınlanan ‘Varlık Yönetimi’ programında konuşan Asmalı, “Çalışanlarımız bizim baş tacımız, bizim kıymetlimiz. Bizim kendi şirketimizde asgari ücretli çalışan bulunmuyor. Adı üstünde asgari ücret, zaten asgari olan bir durum. Bir tabir vardır; ‘Ağanın eli tutulmaz’ diye. Kimse kimseye, ‘Neden bu kadar verdin? Neden veriyorsun?’ demez” dedi.

Asgari Ücret Artışı Üzerine Düşünceler

Asmalı, asgari ücretin belirlenmesi sürecinde önemli başlıkların netleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ancak açıkça belirtmek isterim ki, enflasyon hedeflerine ve bugüne kadar verilen tüm mücadeleye zarar verecek bir asgari ücret artışını biz doğru bulmuyoruz. Bana göre yüzde 25’in üzerinde bir asgari ücret artışı, artık popülizme girer. Hatta şu anda bazı şirketler yüzde 25’i bile veremeyecek durumdalar” ifadelerini kullandı.

Popülizmin Sektöre Etkisi

Geçirilen süreçte popülizm kavramının tekstil sektörüne ağır bir darbe vurduğunu belirten Asmalı, “Eğer bu popülizmi yapmasaydık, şu anda tekstil sektörümüz Mısır’a taşınmazdı. Mısırlı 100 bin kişiye iş fırsatı sağlanmazken, Batman’da, Güneydoğu’da, İç Anadolu’da yaşayan insanlarımıza fabrikalarımızın üretmeye devam etmesi mümkün olabilirdi. O fabrikalar sökülüp başka bir yere gitmezdi” dedi.

Asgari Ücret ve İşletmelerin Durumu

Geçen yıl asgari ücrete ara zam yapılmamasına rağmen, firmaların büyük bir kesiminin kendi politikaları ile bu süreci yönettiğini ifade eden Asmalı, “Geçen yıl ara zam yapılmadı. Biz MÜSİAD olarak yaptığımız anketlerde, firmaların yüzde 70’inin ara zam yaptığını gördük. Fiyatların düşük olduğu dönemlerde firmalar gerektiğinde ara zam yapıyor. Ancak insanlara, ‘Mutlaka bunu yapacaksınız’ diye bir alt sınır koymak doğru değil. Çünkü asgari ücret sadece asgari ücretli çalışanları değil, mavi yakalı ve beyaz yakalı tüm çalışanlar için bir baz teşkil etmektedir. Piyasaların bu kadar sıkıştığı bir ortamda, ‘İnsanlara minimum bu kadar zam yapacaksınız’ diye bir sınır koymak bence yanlıştır” şeklinde konuştu.

Kaynak: Antalya Körfez

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.