Muğla’da kuraklık alarmı verilmesiyle birlikte su yönetimi önlemleri gündeme geldi. Bu yazıda, bölgedeki su krizine karşı alınan önlemler ve sürdürülebilir su yönetimi stratejileri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; Kenan Gürbüz Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2024 yılı Nisan-Eylül dönemine ait kuraklık haritasını yayınladı. Bu haritada Muğla’nın ‘Olağanüstü Kurak’ kategorisinde yer alması dikkat çekici bir durum. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre Muğla’ya düşen yağış miktarının %20 oranında azaldığı kaydedildi. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen, Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü, kent genelinde su sıkıntısı yaşanmadığını açıkladı.
Muğla’da baraj seviyelerinin geçmiş yıllara nazaran düşüş göstermesi ve yeraltı su kaynaklarının seviyesi oldukça azalması, kuraklığın etkilerini yoğun bir şekilde hissettirmekte. Ancak MUSKİ Genel Müdürlüğü, vatandaşların bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için ek tedbirler alıyor. Özellikle sisteme dâhil olmayan ve depolara ulaşana kadar kaybolan içme suyu kaynaklarının iyileştirilmesi adına yoğun çalışmalar yürütülüyor. Kavaklıdere, Milas, Menteşe, Ortaca, Marmaris, Datça ve Seydikemer ilçelerinde, su sıkıntısı yaşanabilecek bölgelerde içme suyu kaynakları mevcut. Ayrıca, mevcut kaynaklarda verimliliği artırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmakta.
Böylelikle, Muğla’da uzun yıllardır su sıkıntısı çeken Bodrum dışında, hiçbir ilçede ciddi bir su sorunu yaşanmıyor. Yaz aylarında su kesintisi yaşayan Menteşe merkez mahalleleri başta olmak üzere pek çok ilçede kesintiler tamamen ortadan kaldırılmış durumda.
MUSKİ Genel Müdürü Yılmaz Şengül, konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin en fazla yağış alan şehirlerinden biri olan Muğla’da olağanüstü bir kuraklık yaşandığını ancak bu durumun vatandaşları etkilememesi için var güçleriyle mücadele ettiklerini belirtti. Şengül, tüm imkânlarını seferber ettiklerine vurgu yaparak, “Bizler, Başkanımız Ahmet Aras’ın da sürekli vurguladığı gibi, bahane üretme değil, çözüm üretme makamında olan kurumlarız. Bu nedenle, her ne kadar kuraklık kentimizi çok fazla etkiliyor olsa da teknik imkânlarımız el verdiğince önlemlerimizi almaya devam edeceğiz ve vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz. Gördüğünüz gibi, hâlâ herhangi bir yağış yok ve su kaynaklarımız kritik seviyede. Kıt kaynakları en verimli şekilde işletmek ve vatandaşlara kesintisiz su sağlamak için tüm ekip arkadaşlarımızla mesai saati gözetmeksizin çalışıyoruz. Başkanımız Ahmet Aras’ın önderliğinde, tüm olumsuzluklara rağmen daha güçlü içme suyu ve atık su altyapısına sahip bir Muğla’nın temellerini birlikte atacağız.” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise su konusunda kısa, orta ve uzun vadeli planlarının hazır olduğunu ancak tasarrufun hayati bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Kuraklığa karşı alınan önlemler arasında birçok farklı projenin hayata geçirildiğini dile getiren Aras, su sorununu en yakından hisseden Bodrum’da önemli projelerin hazırlıklarının tamamlandığını belirtti. Aras, “Bizler içme suyu konusuna sadece bugünün bir sorunu olarak bakmıyoruz. Kısa, orta ve uzun vadeli planlamalarımızla Bodrum başta olmak üzere tüm şehrin sorunlarını ele alıyor ve çözüm önerileri üretiyoruz. Çok kısa süre içinde yeni yatırımlarımız hayata geçecek. Bodrum içme suyu hatlarının yenilenmesi, iyileştirilmesi ve Yarımada’ya ciddi oranda ilave içme suyu sağlanması konusunda önemli adımlar attık. Şu an arızalı hatların yenileme çalışmalarına başladık ve bir kısmını tamamladık. Çok kısa süre içinde bu ve daha büyük çalışmaları kamuoyundan takip edebileceksiniz. Bizler su yönetimi konusunda ortaya bir vizyon koyarak, bütüncül bir yaklaşımla tüm kenti planlamak ve suyun değerini bilerek herkese kesintisiz olarak sağlamak gayesindeyiz. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Ancak su konusu sadece bir kurum, kuruluş veya zümre tarafından tek başına yönetilebilecek kadar basit bir konu değil. Bizler ne kadar yatırım yaparsak yapalım, suyun değerini bilmeden kullanmak bu yatırımların değerini düşürecektir. O nedenle, her damlayı bilinçli kullanmalı, her bir damlaya sahip çıkmalıyız. Bu kuraklığın giderek artacağını göz önüne alarak, suyun tasarrufu konusunda çok daha dikkatli ve özverili olmalıyız.” diye konuştu.
Kaynak: patronlardunyasi.com
Patronların Dünyası