Meta’nın antitröst davası, sosyal medya platformlarının işleyişini ve kullanıcı deneyimini nasıl etkileyecek? Bu davanın sonuçları, dijital dünyada rekabeti ve kullanıcı haklarını nasıl şekillendirecek? Detaylar için makalemizi okuyun.
ABD’de bir federal yargıç, Meta’nın sosyal medya platformu Facebook üzerindeki bazı uygulama kısıtlamalarının meşru ticari gerekçelere dayandığı yönündeki savunmalarını kabul etti. Ancak, şirketin Instagram ve WhatsApp’ı satın almasının “tüketiciler için faydalı olduğu ve kişisel sosyal ağ pazarında hakimiyet kurma amacı taşımadığı” yönündeki argümanlarını reddetti. Yargıç, Meta’nın Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından açılan antitröst davasında yargılanmasına karar verdi. Kararın ardından, taraflarla bu ay içerisinde yapılacak olan bir görüşmede duruşma tarihinin belirlenmesi planlanıyor.
Meta sözcüsü, bu duruma ilişkin yaptığı açıklamada, Instagram ve WhatsApp’ın satın alınmasının rekabeti artırdığı ve tüketicilere olumlu katkılar sağladığını kanıtlayacak yeterli delil sunacaklarından emin olduklarını belirtti. Öte yandan, FTC sözcüsü de davanın, Meta’nın tekel gücünü sınırlamak ve sosyal medya ekosisteminde rekabeti yeniden sağlamak adına son derece önemli olduğuna dikkat çekti.
Meta, Davanın Düşürülmesini İstemişti
Federal Ticaret Komisyonu, Meta’nın 2012 yılında Instagram’ı 1 milyar dolara ve 2014 yılında WhatsApp’ı 19 milyar dolara satın almasının ardından, şirketin sosyal medya üzerindeki tekelini sürdürmek için yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla 2020 yılında dava açmıştı. FTC, Meta’nın bu satın almalar için aşırı fiyatlar ödediğini öne sürmüştü. Meta, nisan ayında federal yargıçtan FTC’nin davasının duruşma yapılmadan önce reddedilmesini talep etmişti.
Kaynak: Patronların Dünyası