Manavgat Orman Yangını’nın ardından geçen üç yıl, doğanın yeniden canlanma sürecini gözler önüne seriyor. Bu yazıda, yangının etkileri, doğanın iyileşme süreci ve bölgedeki yenilikler hakkında bilgi edinin.
Antalya Körfez gazetesinin haberine göre; Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz 2021 tarihinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle Gündoğmuş, İbradı ve Alanya ilçelerine de yayılan büyük orman yangını, 7 kişinin hayatını kaybetmesine ve 60 bin hektarlık alanın zarar görmesine neden oldu. Cumhuriyet tarihinin ‘en büyük orman yangını’ olarak kayıtlara geçen bu felaket sonrası, bölgedeki acıların unutulmaması ve hayatın yeniden canlanması amacıyla geniş kapsamlı bir seferberlik ilan edildi.
Kamu kurum ve kuruluşları, yangının etkilediği bölgelerde günlerce incelemeler yaparak zarar gören alanlar ve ihtiyaçları tespit etti. Manavgat, Alanya, Akseki ve Gündoğmuş ilçelerinde yürütülen çalışmalar sonucunda, bin 313 konutun ağır hasarlı olduğu belirlendi.
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün’ün haberine göre; yangın nedeniyle evlerini kaybeden 664 kişi için AFAD’tan yardım talep edildi. Ayrıca, 236 kişi kentsel dönüşüm kapsamına alınarak hak sahibi kabul edildi. Toplamda 901 hak sahibi için 910 adet konut, 5 adet köy konağı ve 3 caminin TOKİ tarafından inşa edilmesi kararlaştırıldı. Bu konutlardan 431’i hak sahiplerinin kendi mülkiyetindeki parsellere, 479’u ise hazineye ait toplu alanlarda inşa edildi.
AFAD tarafından Manavgat’ta 455, Akseki’de 59, Gündoğmuş’ta 40 ve Alanya’da 11 olmak üzere toplam 565 konutun teslimi gerçekleştirildi. Ayrıca, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından 233 yapı vatandaşlara teslim edildi. Yangın sonrası TOKİ’nin teslim edeceği konut sayısı 13 olarak açıklanırken, AFAD’ın teslim edeceği konut sayısı ise 100 olarak belirlendi.
Yangının ardından doğanın yeniden canlandırılması için de önemli adımlar atıldı. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan yeşillendirme çalışmaları kapsamında toplam 5 milyon 170 bin fidan toprakla buluşturuldu. Ayrıca, 153 bin ton tohum toprakla buluşarak, 30 bin hektarlık alanda doğal, 14 bin hektarda ise suni gençleştirme uygulamaları gerçekleştirildi. 467 hektar alanda endüstriyel plantasyon ile ağaçlandırma çalışmaları yapıldı.
Yangına dirençli türler ile birlikte toplam 4 milyon 520 bin adet kızılçam olmak üzere, toplamda 5 milyon 170 bin adet fidan toprakla buluşturuldu.
Üzerinden geçen 3 yılın ardından dikilen ağaçlar yeşermeye ve bölgeyi yeniden canlandırmaya başladı. Özellikle Manavgat Belenobası Mahallesi’nde yangından küle dönen alanlarda, 3 yılın ardından sonbahar renkleri hâkim olmaya başladı. Ormanlık alanların yeşermeye başlaması, bölgeye gelen ziyaretçi sayısında da artışa neden oldu. Çok sayıda kişi, doğanın yeniden canlanmasını görmek ve bu sürece tanıklık etmek için bölgeyi ziyaret ediyor.
<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fantalyakorfezgazetesi%2Fvideos%2F604820785543493%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=”560″ height=”314″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share” allowFullScreen=”true”></iframe>
Kaynak: Antalya Körfez