Kuzey Kıbrıs’ta İlk Kuş Halkalama İstasyonu Kuruldu

Kuzey Kıbrıs’ta doğa severler için tarihi bir adım atıldı! İlk kuş halkalama istasyonu kuruldu. Bu önemli proje, yerel ekosistemi korumaya ve kuş gözlemciliği kültürünü yaymaya katkı sağlayacak.

Kuzey Kıbrıs’ta İlk Kuş Halkalama İstasyonu Kuruldu
Yayınlama: 09.12.2024
4
A+
A-

Kuzey Kıbrıs’ta İlk Kuş Halkalama İstasyonu Açıldı

Antalya Körfez gazetesinin haberine göre, kuşların göç yolları üzerinde önemli bir konuma sahip olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ilk kuş halkalama istasyonunu açtı. Bu istasyon, göç eden kuşların davranışlarını ve göç yollarını belirlemeye yönelik önemli veriler sağlamayı hedefliyor.

Binlerce Kuşun Rotası İzlenecek

Her yıl göç eden binlerce kuşun rotasında yer alan KKTC’nin ilk kuş halkalama istasyonu, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Kuş Araştırmaları ve Çevre Eğitimi Derneği ile KKTC’deki Taşkent Doğa Parkı arasında imzalanan protokol sonrası kuruldu. ‘Karpaz Kuş Halkalama İstasyonu’ adıyla faaliyetlerine başlayan bu istasyon, kısa sürede 32 farklı türden 1000 kuşun halkalama çalışmalarını tamamladı.

150 Kuş Türünün Halkalanması Hedefleniyor

Kuşların Doğu Avrupa göç yolları içerisinde önemli bir konaklama istasyonu olan KKTC’de kurulan bu istasyon sayesinde, göç yolları, kuşların sağlık durumları ve davranışları detaylı bir şekilde gözlemlenebilecek. İlkbahar döneminde yurt dışından gelecek gözlemciler ile birlikte, 150 kuş türünün halkalanması planlanıyor. Ayrıca istasyonda çocuklara yönelik çevre ve doğa eğitimleri de verilecek.

Protokol İmzalandı

Kıbrıs’ın Doğu Avrupa göç yollarında önemli bir konaklama istasyonu olduğunu vurgulayan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Karaardıç, “Kıbrıs’ta böyle bir istasyonun faaliyete geçmesi, önemli bilgilerin elde edilmesinde büyük bir rol oynayacak. Taşkent Doğa Parkı’nın bizimle iletişime geçmesiyle birlikte bürokratik altyapıları tamamladık. Bu kapsamda kuş halkalamanın yanı sıra, farklı araştırmaların da yapılabilmesi amacıyla Taşkent Doğa Parkı, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ve Kuş Araştırmaları ve Çevre Eğitimi Derneği arasında bir protokol imzalandı. Farklı bilimsel araştırma ve projeler de gerçekleştirilecek” dedi.

32 Farklı Türden Bin Kuşa Ulaşıldı

KKTC üzerinden göç eden 300 farklı kuş türünün bulunduğunu belirten Karaardıç, “Kıbrıs’ın her iki dönemde de yoğun ve önemli bir göç güzergahı olacağını düşünüyoruz. Sadece bu sonbaharda keşif amaçlı gerçekleştirdiğimiz çalışmada, kısa sürede 32 farklı türden 1000 kuşa ulaştık. Daha güçlü bir saha ekibiyle çok daha fazla sayıya ve türe ulaşmayı hedefliyoruz. Geçmişte Kıbrıs’ta kapsamlı bir çalışma yapılmadığı için detaylı bilgilerimiz yok. Bu istasyonda daha çok küçük ötücü kuşlar üzerinde çalışma yapılması planlanıyor. Önümüzdeki süreçte 150 kuş türünün halkalanmasını planlıyoruz” diye konuştu.

Çocukların Doğa Eğitimi Alması Planlanıyor

İstasyonda yapılacak çalışmaların Kıbrıs’taki doğa koruma faaliyetlerinde önemli bir rol oynayacağını söyleyen Doç. Dr. Karaardıç, “Kıbrıs, diğer ülkelerdeki araştırmacılar için de iştah kabartan bir coğrafya. İş birlikleri ile Hollanda, İngiltere, İspanya’dan deneyimli halkacı ve kuş gözlemcileri gönüllü olarak ekibe dahil olacak. Yaklaşık 2,5 aylık ilkbahar döneminde çok daha fazla türe ulaşmayı hedefliyoruz. Önemli göç yolu üzerinde bulunan Kıbrıs’ta böyle bir çalışmanın yapılmasını çok istiyorlardı. Bilimsel veriler elde etmeyi hedefliyoruz. İstasyonda halkalama çalışmalarının yanı sıra, çocukların doğa eğitimi almasını planlıyoruz” dedi.

Kıbrıs İçin Büyük Bir Eksikti

Asıl misyonlarının Kıbrıs’ın yaban hayatını korumak olduğunu söyleyen projenin yöneticisi Mustafa Güray Bukan, “Proje sayılarımız çok arttı. Bunlar içerisinde bilimsel araştırma ve koruma projeleri de yer alıyor. Halkalama istasyonu Kıbrıs için büyük bir eksikti ve bizim hayalimizdi. Çalışmalara yeni başladık ve devam ediyoruz. Çok mutlu ve heyecanlıyız” diye ifade etti.

Kaynak: Antalya Körfez

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.