Küresel Piyasalarda ABD İstihdam Verileri ve Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda ABD istihdam verileri ve ekonomik gelişmelerin etkilerini analiz edin. İşsizlik oranları, istihdam artışları ve ekonomik göstergelerin piyasalara yansımalarını keşfedin.

Küresel Piyasalarda ABD İstihdam Verileri ve Ekonomik Gelişmeler
Yayınlama: 30.11.2024
4
A+
A-

Küresel Piyasalarda Gözler ABD İstihdam Verilerine Çevrildi

Patronlar Dünyası’nın haberine göre, küresel piyasalarda ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın önümüzdeki dönemde uygulaması beklenen tarifelere ilişkin açıklamaları ve jeopolitik risklerin etkisiyle geçtiğimiz hafta karışık bir seyir izlendi. Önümüzdeki hafta ise gözler, ABD’de açıklanacak istihdam verileri başta olmak üzere yoğun bir veri gündemine çevrildi.

Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle birlikte, izleyeceği politikaların ekonomi üzerindeki potansiyel etkilerine dair soru işaretleri hala varlığını koruyor. Ancak Trump, kabinede görev vereceği isimleri açıklamaya başladı ve bu durum, siyasi belirsizlikleri sınırlı da olsa gidermeye yardımcı oldu. Trump, Hazine Bakanlığı için Amerikalı yatırımcı ve hedge fon yöneticisi Scott Bessent’i aday gösterdi. Bessent’in, dünya çapında saygın bir uluslararası yatırımcı ve stratejist olduğu belirtiliyor. Trump, Bessent’in hikayesinin “Amerikan Rüyası”nın bir örneği olduğunu vurguladı. Senatonun onayını alması beklenen Bessent, doların dünya rezerv para birimi statüsünü korumaya odaklanacağını açıkladı.

Trump, ayrıca Önce Amerika Politika Enstitüsü Başkanı Brooke Rollins’i de Tarım Bakanlığı’na aday gösterdi. Bunun yanı sıra, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimle artan jeopolitik risklerin güç kazanmaya devam etmesi, savaşın gıda ve enerji sektörleri üzerindeki etkileriyle birlikte enflasyonist baskıları artırarak risk algısını yükseltiyor.

Geçen hafta ABD’de açıklanan makroekonomik verilere göre, ABD ekonomisi, tüketici harcamalarındaki artışın etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüdü. Ülkede kişisel tüketim harcamaları, ekim ayında aylık yüzde 0,4 artış gösterdi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, ekim ayında aylık bazda yüzde 0,3 artarken, yıllık bazda yüzde 2,8 ile son altı ayın en yüksek artışını kaydetti.

Bu dönemde çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış, aylık ve yıllık bazda piyasa beklentilerine uygun bir seyir izledi. Öte yandan, geçen haftada açıklanan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 6-7 Kasım’da düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar, para politikasında ihtiyatlı bir yaklaşımın sürdürüleceğini ortaya koydu. Fed’in gelecek dönemde faiz oranlarını düşürmede acele etmeyeceği ve veri merkezli bir karar alma yaklaşımını benimseyeceği düşünülüyor. Politika faizinin, beklentiler doğrultusunda 25 baz puan düşürülerek yüzde 4,50-4,75 aralığına indirilmesi, yetkililerin enflasyonu düşürme çabalarının sekteye uğraması durumunda faiz indirimlerine ara verilmesi olasılığını değerlendirdiğini gösteriyor.

Analistler, bir yandan Fed’in para politikasındaki ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini, diğer yandan ise ABD’de yeniden başkan seçilen Trump’ın uygulamayı planladığı tarifelerin ekonomiye yansımalarının belirsizliğinin risk iştahını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), küresel ekonomik görünümle ilgili geçen hafta yayımladığı raporda, küresel ekonominin 2025 yılına kadar nispeten iyi bir konumda başlayacağını bildirdi. Raporda, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 3,3 ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiği ifade edilirken, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7 ve gelecek yıl yüzde 2 büyümesinin tahmin edildiği vurgulandı.

Söz konusu gelişmelerle birlikte para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in yılın son toplantısında yüzde 66 ihtimalle 25 baz puan faiz indirimi yapacağı öngörülürken, yüzde 34 ihtimalle politika faizini sabit tutacağı fiyatlanıyor. Gelecek hafta, pazartesi imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), salı günü JOLTS açık iş sayısı, çarşamba ADP özel sektör istihdamı, Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması, hizmet sektörü PMI, Fed’in Bej Kitap raporu, perşembe dış ticaret dengesi ile haftalık işsizlik maaşı başvuruları, cuma günü ise istihdam raporu verileri takip edilecek.

EURO BÖLGESİNDE BÜYÜME VERİLERİ BEKLENİYOR

Avrupa borsalarında, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin devam etmesiyle geçen hafta karışık bir seyir izlendi. Yeni haftada ise gözler Euro Bölgesi’nde büyüme verileri ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın konuşmasına çevrildi. Geçen hafta yaptığı açıklamalarda Lagarde, Avrupa’nın siyasi liderlerine gümrük vergileri konusunda Donald Trump’la iş birliği yapma ve ABD’de üretilen daha fazla ürünü satın alma çağrısında bulundu. Lagarde, sert bir ticaret savaşının küresel ekonomik büyümeyi tehdit etme riski taşıdığına dikkat çekti.

Ayrıca, bölge genelinde resesyon endişeleri devam ederken, bu hafta açıklanacak verilerin ECB’nin gelecekte izleyeceği yol haritası hakkında bilgi vereceği düşünülüyor. 2 Aralık haftasında, pazartesi Almanya ve Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI, çarşamba Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, perşembe günü Euro Bölgesi’nde perakende satışlar ve cuma günü Euro Bölgesi’nde büyüme verileri takip edilecek.

TÜRKİYE’DE KASIM AYI ENFLASYON VERİLERİ AÇIKLANACAK

Yurt içi piyasalarda ise yeni haftada, pazartesi imalat sanayi PMI, salı günü enflasyon, çarşamba günü dış ticaret dengesi ve perşembe günü haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 1,98 artış göstermesini bekliyor. Ekonomistlerin kasım ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre (yüzde 1,98), bir önceki ay yüzde 48,58 olan yıllık enflasyonun yüzde 46,71’e ineceği öngörülüyor. Ayrıca, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de kasımda yüzde 45,07 olarak belirlenmiş durumda.

Kaynak: Patronların Dünyası

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.