Kastamonu Entegre, sektördeki güçlü konumunu ve yenilikçi yaklaşımını keşfedin. Gelecek hedefleri ile sürdürülebilir büyüme stratejilerini öğrenin. Bu içerikte, şirketin vizyonu ve sektöre olan katkıları hakkında detaylar bulabilirsiniz.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Necla DALAN Hayat Holding’in bir parçası olan Kastamonu Entegre, mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörleri için MDF, yonga levha, laminat parke, parlak panel ve kapı paneli gibi çeşitli ürünler üreten öncü bir şirkettir. Toplamda 7.8 milyon metreküp üretim kapasitesine sahip olan ve Türkiye pazarında %30 pay ile lider konumda bulunan Kastamonu Entegre, MDF ve yonga levha üretiminde Avrupa’nın üçüncü, dünyanın dördüncü büyük üreticisi olma özelliğini taşıyor.
2023 yılı itibarıyla 1.9 milyar dolarlık bir ciroya ulaşan Kastamonu Entegre, 13 farklı milletten toplam 7 bin kişiyi istihdam etmektedir. Türkiye’de son dört yılda 700 milyon euroluk yatırım gerçekleştiren şirket, dünya laminat parke üretiminin %7’sini tek başına gerçekleştirmektedir. Kastamonu, Gebze, Balıkesir, Samsun, Adana ve Tarsus’ta üretim tesisleri bulunmaktadır ve Çin’den Amerika’ya kadar 100 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.
Kastamonu Entegre, Türkiye’de ahşap bazlı panel sektöründe yurtdışına yatırım yapan ilk firma olma ayrıcalığına sahiptir. Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Rusya’daki yatırımlarının ardından, 2017 yılında İtalya’nın üçüncü büyük yonga levha üreticisi olan Gruppo Trombini’yi satın alarak önemli bir adım atmıştır. Bu satın alma ile birlikte Pomposa’da 450 bin metreküp, Frossasco’da ise 320 bin metreküp yıllık üretim kapasitesine sahip iki ayrı yonga levha tesisini bünyesine katmıştır.
Geçtiğimiz hafta Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız ile birlikte 2018 yılında üretime başlayan Pomposa’daki fabrikayı ve Pesaro’da kurulan Design Center’ı ziyaret ettik. Haluk Yıldız, Kastamonu Entegre’nin üretim kapasitesinin %6’sının Pomposa fabrikasından karşılandığını belirterek, “Aldığımız tesis 2008 krizi sonrası konkordato ilan eden bir tesisti. Açık artırma ile satışa çıktığında ihale çıkışı 24 milyon euroydu. Ana ihaleyi 54 milyon euroya aldık. Harçlar ile birlikte toplam 65 milyon euroyu geçti. Satın alma sonrası eksik makineleri tamamlamak için toplam 210 milyon euro yatırım yaptık. Üzerine 40 milyon euro daha yatırım yapmayı planlıyoruz. Fabrikamızın çatısına mart ayına kadar güneş panelleri koyacağız ve 3 MW kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca arazide 4.5 MW daha kuracağız. Tükettiğimiz enerjinin %15’ini kendimiz üreteceğiz. Bu yatırımları 2025 yılına kadar tamamlayacağız.”
İtalya’da %15 pazar payına sahip olduklarını ifade eden Yıldız, bu ülkede 5 üreticiden biri haline geldiklerini belirtti. Tesislerinde 5’i Türk, toplam 300 çalışan bulunmaktadır. Yıldız, “İtalya’daki en büyük Türk yatırımı bizimkiydi. Ancak, Beko’nun Napoli ve Milano’daki satın alımları nedeniyle bu unvan onlara geçti. Pomposa’da 450 bin metreküp üretim kapasitemiz var ve biz, duraklama dönemindeki bir tesisi alıp büyüttük.” diye konuştu. Ayrıca, “İtalya’daki varlığımız, mobilya ve tasarım alanında dünya çapında önemli bir konumda olmamızı sağlıyor. İtalya’nın yüzde 100 geri dönüşüm ile üretim yapan tek ülke olması ve bu sürdürülebilirlik sisteminin sunduğu tecrübeler bizim için çok değerlidir. 2025 yılında İtalyan markası olarak ihracata başlayacağız.”
İtalya tesisinde metallerden tekstil atıklarına kadar birçok farklı bileşeni ayrıştırarak üretim sürecine kazandırdıklarını aktaran Yıldız, “Burada herhangi bir mobilya ya da inşaat atığını çöpe atmak mümkün değil. Atıklar, devletin ve özel sektörün desteğiyle toplayıcılar tarafından ayrıştırılarak yonga levha tesisine taşınıyor. Bu süreçte atıkları toplayanlara herhangi bir bedel ödemiyoruz. Devletin bize sağladığı en büyük destek bu. İtalya’daki en ucuz yonga levha maliyetimiz mevcut.”
Pesaro’da kurdukları Design Center ile mobilya üreticileri ve tasarımcılarıyla işbirliği yapma fırsatı bulduklarını ifade eden Haluk Yıldız, “Burada müşterilerle bir araya gelerek yeni dekorlar, renkler ve yüzey tasarımları üzerinde çalışıyoruz. Tasarım merkezinde yapılan ürün denemeleri, müşterilerin geribildirimlerine göre üretime geçiyor. Bu işbirlikleri, Kastamonu Entegre’nin İtalyan mobilya sektöründeki varlığını güçlendiriyor. Mutfak alanında Veneta Cucine, Stosa Cucine, Colombini-Febal Casa ve Marinelli Cucine gibi ünlü markaların tedarikçisiyiz. İtalya’da bu yıl ciromuz 100 milyon euroyu geçecek.”
Haluk Yıldız, Kastamonu Entegre’nin diğer pazarlardaki yatırımlarına ve planlarına da değindi. “Kastamonu Entegre’nin toplam cirosunda yurtdışı gelirlerin payı %55-60 seviyelerinde. Romanya ve Bulgaristan tesislerimiz, ürettikleri ürünlerin %50’sini ihraç ediyor. Rusya’da daha önce %30-40 seviyesinde olan ihracat, ambargolar nedeniyle düştü. Orman kaynaklarının önemli olduğu pazarlara yatırım yapmayı önemsiyoruz. Amerika, bu anlamda en büyük hedefimiz olmaya devam ediyor.”
MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği (YOMSAD) ve TOBB Orman Ürünleri Meclis Başkanlığı görevini de yürüten Haluk Yıldız, Türkiye’nin MDF ve yonga levhada Çin’den sonra ikinci büyük ülke olduğunu vurguladı. Yıldız, “Geçen yıl, mobilya, ahşap bazlı panel ve orman ürünleri ile sektörümüz 6.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İlk defa 4.5 milyar dolar cari fazla verdik. Türkiye’nin toplam levha üretimi 15 milyon metreküp. Mobilya ihracatı ise 4.5 – 5 milyar euro seviyelerinde. İtalya, 5 milyon metreküp levha üretimi ile 12 milyar euro mobilya ihracatı yapıyor. Biz de katma değerde önemli bir noktaya geleceğiz.” diye ekledi.
Kaynak: Patronların Dünyası