Kaspersky ve VDC Research iş birliğiyle otomasyon sistemlerinde siber güvenlik güncel durumu ve etkili çözüm yaklaşımları hakkında detaylar.
Kaspersky ve VDC Research tarafından gerçekleştirilen kapsamlı ortak araştırma, endüstriyel otomasyon ve operasyonel teknolojilerde (OT) dijitalleşmenin önündeki en büyük bariyeri siber güvenlik endişeleri olarak tanımlıyor. GITEX Asia 2025 etkinliğinde kamuoyuyla paylaşılan bu veriler, OT sistemlerine yönelik ortaya çıkan başlıca tehditleri ve zorlukları detaylı şekilde ortaya koyuyor. Araştırmanın bulgularına göre, yetersiz güvenlik önlemleri, OT güvenliğine ayrılan kaynakların kısıtlılığı, mevzuata uyum konusunda yaşanan zorluklar ve BT ile OT arasındaki karmaşık entegrasyon süreçleri, sektörün en temel sorunları arasında yer alıyor.
Yapılan araştırma, OT alanındaki kuruluşların %31,1’inin öncelikli veya tamamen manuel süreçlere bağlı olduğunu, veya yeni dijital teknolojilerin entegrasyonuna yeni başladığını ortaya koyuyor. Aynı zamanda, yaklaşık %22,7’lik bir kesim, halihazırda bazı dijital teknolojileri entegre etmiş durumda. Özellikle Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde bu oranlar sırasıyla %25,8 ve %21,5 seviyelerinde seyrediyor. Buna rağmen, sanayi şirketlerinin büyük bir bölümü (%63,6, EMEA bölgesinde %67) önümüzdeki iki yıl içerisinde dijital dönüşüm süreçlerini tamamen dijital bir aşamaya taşımayı hedefliyorlar. Bu aşamada, sürekli gelişen dijital yeteneklerin şirketlerin rekabet gücünü artırmada kritik önemi bulunuyor.
Endüstriyel ortamların dijitalleşmesiyle birlikte, siber tehditlerin de çeşitliliği ve karmaşıklığı önemli ölçüde artıyor. Katılımcıların %39,3’ü, OT ortamlarındaki dijital teknolojilerin uygulanmasını engelleyen en önemli faktörlerin siber güvenlik endişeleri olduğunu belirtiyor. Bu endişelerin başında ise, mevcut altyapıdaki yetersiz güvenlik önlemleri (%46,6), operasyonel teknoloji güvenliğine ayrılan bütçe ve personel eksiklikleri (%42,7), mevzuata uyum zorlukları (%41,7) ve BT ile OT entegrasyonunun karmaşık doğası (%42,9) geliyor. Bu durumlar, kurumların dijital dönüşüm yolculuğunu önemli ölçüde yavaşlatıyor ve güvenlik risklerini artırıyor.
Yine de, araştırmanın ortaya koyduğu önemli bir nokta, siber güvenliğin dijital teknolojilerin benimsenmesine engel değil, aksine bu süreci güvenle yönetmeye yardımcı bir unsur olmasıdır. Güvenliğin sağlanmadığı ortamda, dijital teknolojilerin tam potansiyeline ulaşmak mümkün değil. Güvenlik endişeleri, şirketlerin dijital dönüşüm projelerini ertelemelerine veya yavaşlatmalarına neden olabilir ve bu da rekabet avantajını kaybetmelerine yol açabilir. Andrey Strelkov, Kaspersky Endüstriyel Siber Güvenlik Ürün Grubu Başkanı, konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor: “Bağlantılı ve dijital teknolojilere artan bağımlılık, beraberinde siber tehditleri de getiriyor. Endüstriyel kuruluşların, yeni OT sistemlerini uygularken ve operasyonel verimliliklerini artırırken, aynı zamanda olası kesintiler ve mali kayıplara yol açabilecek siber riskleri minimize etmek adına sağlam güvenlik çözümlerini benimsemeleri büyük önem taşıyor.”
Kaspersky, operasyonel teknolojiler alanında uzmanlığını ve teknolojik altyapısını, özel OT sınıfı ürünleri ve entegre çözümlerle bir araya getirerek kritik altyapıların güvenliğini sağlıyor. Özellikle, yerel olarak sunulan ve merkezi yönetim sağlayan Kaspersky Industrial Cybersecurity (KICS) platformu, varlık envanteri, risk analizi ve uyum denetimi gibi temel fonksiyonlarıyla, dağıtılmış ve çeşitli altyapılara sahip OT ortamlarının güvenliğini artırıyor. Bu ekosistem, şirketlerin siber tehditlere karşı proaktif ve sürekli koruma sağlamalarına olanak tanıyor.
Bu kapsamlı araştırmanın tamamını incelemek ve detaylı bilgilere ulaşmak için resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, Kaspersky’nin endüstriyel siber güvenlik çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.