Honda, elektrikli araçların geleceğini şekillendirmek amacıyla katı hal pilleri üzerine çalışmalara başladı. Bu yenilikçi teknoloji, daha uzun menzil ve daha hızlı şarj imkanı sunarak otomotiv endüstrisinde devrim yaratabilir.
chip.com.tr’nin haberine göre; Honda, gelecekte daha yüksek menzil sunan ve daha uzun ömürlü elektrikli araçların geliştirilmesi için büyük önem taşıyan katı hal pillerini daha düşük maliyetlerle üretmeyi hedefliyor. Bu amaçla, Japonya’da bir gösterim tesisi kurarak seri üretim planlarını sergilemeye başladı.
Katı hal pilleri, üretim ölçeğinin artırılmasının karmaşıklığı nedeniyle birçok firma için ulaşılması zor bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Bu yenilikçi teknoloji, mevcut lityum iyon pillerde kullanılan sıvı elektrolitleri kuru iletken malzemelerle değiştirerek daha yüksek enerji yoğunluğu ve daha uzun ömür vaat ediyor. Ancak bu teknolojinin başarılı olabilmesi için tamamen yeni bir üretim süreci gerekmekte.
Honda’nın bu alandaki çalışmalarına paralel olarak, Volkswagen destekli QuantumScape, Nissan ve Dodge Charger’lara uygun yarı katı hal pillerini test eden Factorial gibi birçok şirket de katı hal pillerine odaklanmış durumda. Honda, Japonya’nın Sakura şehrinde inşa edilen 27.000 metrekarelik yeni demo tesisinde araştırmalarını hızlandırdığını ve tek bir ünite üretim süresini kısaltmayı başardığını açıkladı.
Şimdi Test, Yarın Üretim
Tesis, üç ana binaya bölünmüş tam ölçekli ekipmanlarla donatılmıştır: Birincisi katot oluşumu ve hücre montajı için; ikincisi anot oluşumu için; üçüncüsü ise elektrolit aktivasyonu ve modül montajı için. Honda, şu an için test ve denemeler yaptığı bu tesiste, Ocak ayında gerçek anlamda pil üretmeye başlamayı planlıyor. Japon otomotiv devi, 2025 yılı itibarıyla seri üretime geçerek katı hal pilleri ile daha uygun fiyatlı elektrikli araçların kapısını aralamayı amaçlıyor.
Kaynak: Chip