Geleceğe Miras Projesi’nin İlk Yılı Değerlendirildi

Geleceğe Miras Projesi’nin ilk yılında elde edilen başarılar, karşılaşılan zorluklar ve geleceğe yönelik hedefler detaylı bir şekilde değerlendirildi. Projenin topluma katkıları ve sürdürülebilirlik hedefleri hakkında bilgi edinin.

Geleceğe Miras Projesi’nin İlk Yılı Değerlendirildi
Yayınlama: 18.11.2024
4
A+
A-

Geleceğe Miras Projesi’nin Birinci Yılı Değerlendirildi

Antalya Körfez gazetesinin haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Side Antik Kenti’nde bakanlık tarafından gerçekleştirilen ‘Geleceğe Miras Projesi’nin birinci yılı değerlendirme buluşmasına katıldı. Bu etkinlik, Apollon ve yeni ayağa kaldırılan Athena Tapınaklarının önünde gerçekleştirildi.

Projenin Başlangıcı ve Amaçları

Bakan Ersoy, proje hakkında bilgi vererek, bakanlık olarak bir yıl önce ‘Geleceğe Miras’ projesini başlattıklarını belirtti. Bu proje kapsamında antik kentlerde karşılama merkezlerinden çevre düzenlemesine kadar pek çok alanda yeni bir bakış açısı getirdiklerini vurguladı. “Önceden kazı çalışmaları 45 ya da 60 günlük sürelerle sınırlıydı. Kazı alanının hazırlanması ve kapatılmasını dikkate almazsak, aktif kazı süreleri oldukça kısıtlıydı. Ayrıca, o dönemdeki bütçeler günümüzle kıyaslanamayacak kadar düşüktü. Şimdi, bilim insanlarımız yeterli ödeneklerle yıl boyunca çalışmalarını sürdürebiliyor, mevsim şartlarının müsaade ettiği süre zarfında kazı ve restorasyon çalışmalarını gerçekleştirebiliyor. Bu proje, Türk arkeolojisinin gelişimini hızlandırarak uluslararası alanda etkisini artırmayı hedefliyor” dedi.

Side’nin Turizmdeki Önemi

Geleceğe Miras Projesi’nin ilk yılında, bakanlığın bütçe ve lojistik desteği sayesinde Side Antik Kentinde kapsamlı çalışmalara imza atıldığını belirten Bakan Ersoy, “Athena Tapınağı binlerce yıl aradan sonra yeniden ayağa kaldırıldı. Ayrıca, Anıtsal Çeşme de eski görkemli günlerine kavuşmak üzere. Kısa süre içinde bu tarihi çeşmeden yeniden su akıtmayı hedefliyoruz. Side’yi sürdürülebilir turizmde önemli bir destinasyon haline getirmek için birlikte çalıştık. Bu çalışmaların ardından Side’nin Türk turizminin en önemli noktalarından biri olmasını sağlayacağız. Antik kentteki çalışmalara eş zamanlı olarak Side Müzemizi de yeniledik. Bir yıl gibi kısa bir sürede yenilenen müzemizi bugün ziyarete açacağımızı müjdelemek istiyorum” dedi.

Gece Müze Ziyaretlerine Artan İlgi

Antik kentler ve ören yerlerinde eserlerin bulunması ve restore edilmesinin yanı sıra çevre düzenlemelerinin de önemine değinen Bakan Ersoy, şunları söyledi: “Side ve Olympos ören yerlerinde ziyaretçi karşılamaya yönelik merkezler ve çevre düzenleme projelerini tamamlayarak Mart 2024’te ziyarete açmayı planlıyoruz. Ayrıca Antalya’da; Aspendos, Syedra, Perge, Phaselis, Sillyon; Denizli’de; Hierapolis, Tripolis; Muğla’da; Knidos, İassos; İzmir’de; Bergama, Efes, Metropolis; Aydın’da; Aphrodisias, Milet, Apollon Tapınağı; Manisa’da Sardes; Burdur’da Sagalassos; Eski Van Şehri Antik Kentleri ve Diyarbakır Eğil Kalesi’nde de ziyaretçi karşılama merkezi ve çevre düzenleme projelerimizi tamamladık. 2025 yılında bu projeleri ziyaretçilerin kullanımına açmayı planlıyoruz.”

Gelecekte Gece Müze Ziyaretleri

Gece müzeciliği kapsamında, antik kentlerimizdeki anıtsal yapılar ve belirlenen gezi güzergahlarını aydınlatarak, sıcak hava koşullarında gündüz ziyaret edilmesi zor olan ören yerlerimizi gece de gezilebilir hale getirdik. Bu sayede, ziyaretçiler antik kentlerin büyülü atmosferinde kültür ve sanatla iç içe keyif dolu etkinlikler deneyimleme fırsatı buluyor. 2024 yılında Efes, Hierapolis, Patara ve Side Antik Kentleri gibi önemli destinasyonlarımızda bu projeyi hayata geçireceğiz. Ayrıca, Kapadokya’da Güvercinlik Vadisi’ni de gece müzeciliği kapsamına alıyoruz. Olympos, Syedra, Perge ve Aspendos’ta da bu konudaki çalışmalar devam etmektedir. 2025 yılında yeniden yapılandıracağımız gece müzeciliği uygulamaları, daha fazla ilgi görecektir.”

Kaynak: Antalya Körfez

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.