Fon pazarındaki son değişimleri ve yatırımcı eğilimlerini keşfedin. Piyasa dinamiklerini analiz ederek, yatırım stratejilerinizi nasıl etkileyebileceğini öğrenin. Güncel bilgilerle bilinçli yatırım kararları alın.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) verileri, Ekim ayında işlem gören fonların toplam hacminin %7 oranında azalarak 547,5 milyar TL seviyesine gerilediğini gösteriyor. Ancak, yılbaşına kıyasla toplam hacmin %91 oranında arttığı dikkat çekiyor.
Bununla birlikte, fonların dağılımında önemli değişiklikler gözlemleniyor. Borsa İstanbul’daki (BIST) getirilerin yıl ortasından itibaren düşüş eğilimine girmesi, hisse senedi fonlarından çıkışları hızlandırdı. Hisse senedi fonlarının toplam içindeki payı, Temmuz ayındaki %10’dan Ekim ayında %3,3 seviyesine geriledi. Bu durum, yatırımcıların daha güvenli ve istikrarlı alternatiflere yönelmesine neden oldu.
Aynı dönemde para piyasası fonlarının toplam içindeki payı ise %38,7’den Eylül ayında %42,5’e yükseldi. Ekim ayında, 2023’ün üçüncü çeyrek dönemi bilançolarıyla birlikte BIST’in dip arayışının devam edeceği düşünülse de, teknik olarak 8700 seviyesindeki destek bölgesinin korunması, şirketlerin pay geri alım programlarının yoğunluğu ve BIST’te temel çarpanların düşük seviyelerde oluşu, serbest şemsiye fonları ve hisse senedi yoğun fonlara olan ilgiyi yeniden artırıyor.
Öte yandan, para piyasası şemsiye fonlarındaki toplam hacim Ekim ayında 251 milyar TL’den 200 milyar TL’ye geriledi. Bu durum, fonlar arasında geçişlerin yanı sıra, aynı zamanda fonlardan çıkışları da gösteriyor. Ayrıca, kıymetli maden fonlarının da yükseliş trendine girdiği gözlemleniyor. Yılın ikinci yarısında kıymetli maden fonlarının toplam içindeki payı yeniden artış eğiliminde. Özellikle son dönemde altın ve gümüş fiyatlarındaki ons bazındaki yükseliş, yatırımcıların bu alana olan ilgisini artırmış durumda.
Kaynak: Patronların Dünyası