Elon Musk ve OpenAI arasındaki hukuki çekişme, yapay zeka dünyasında büyük yankı uyandırıyor. Bu makalede, davanın sebepleri, sonuçları ve iki tarafın duruşları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Chip.com.tr’nin haberine göre; Açık kaynak kodlu bir yapay zeka “vakfı” olarak kurulan OpenAI, kuruluş aşamasında Elon Musk’tan önemli miktarda bağış almıştı. Ancak şimdi, geçmişte verdiği sözleri tutmamanın bedelini ödemek zorunda kalabilir. ChatGPT’yi geliştirdikten sonra, kar amacı gütmeyen bir yapı olmaktan ziyade ticari bir şirkete dönüşmeyi tercih eden OpenAI, ciddi bağışlar yapan Musk gibi önemli bir ismin dikkatini çekti. Daha önce şirkete dava açan Musk, bu sefer de avukatları aracılığıyla OpenAI ve Microsoft’a karşı ihtiyati tedbir talebinde bulundu ve onları rekabete aykırı uygulamalarla suçlamaya devam ediyor. En önemlisi, OpenAI’nin kar amacı güden bir şirkete dönüşmesinin durdurulmasını talep ediyor.
OpenAI Bir Tröste mi Dönüşüyor?
Musk, bu yılın başlarında OpenAI’ye ilk kez dava açmıştı. Bu davada, OpenAI’nin “insanlığın yararına” yapay zeka geliştirme misyonunu ihlal ettiği iddia ediliyordu. Musk, kuruluş aşamasında kendisinin kandırıldığını ve OpenAI’ya büyük miktarda bağış yaptığını belirtmişti. Ancak daha sonra bu davayı geri çekti. Fakat, OpenAI’ye karşı başka bir dava daha açtı.
Yeni açılan davada, OpenAI ve Microsoft’un rekabet yasalarına aykırı olarak, müşterilerine ve yatırımcılarına, Musk’ın xAI’si gibi diğer yapay zeka girişimleriyle iş yapmamaları şartı getirdiği öne sürülüyor. Musk, bu konuyla ilgili olarak, “OpenAI’nin kar amacı gütmeyen bir kuruluştan kâr amacı güden bir dev haline gelme süreci, başlı başına rekabeti engelleyici uygulamalar ve hayırseverlik misyonunun açıkça ihlal edilmesi anlamına geliyor” diye belirtti.
Kaynak: Chip