Dünya’nın mini uydusu Ay ile yolları ayrılıyor. Bu önemli gelişmenin ardındaki bilimsel keşifler ve uzay araştırmalarının geleceği hakkında detaylı bilgi edinin. Uzayda yeni bir döneme tanıklık etmeye hazır olun!
chip.com.tr’nin haberine göre, Dünya gezegeni, son iki aydır “mini ay” olarak adlandırılan bir asteroid ile birlikte hareket ediyordu. Ancak artık bu ikilinin yollarının ayrılma vakti gelmiş gibi görünüyor. Bu zararsız uzay kayası, Pazartesi günü güneşin yerçekimi etkisine kapıldı ve yörüngesinden ayrılmaya başladı. Fakat bu asteroid, Ocak ayında kısa bir süreliğine gezegenimize yaklaşacak.
NASA, yaklaşık 10 metre genişliğindeki bu asteroidi gözlemlemek için radar antenleri kullanacak. Bu sayede bilim insanları, 2024 PT5 olarak bilinen bu nesne hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı bulacaklar. İlginç bir şekilde, bu kayanın Ay’a çarpan bir asteroid tarafından aydan fırlatılmış bir parça olabileceği düşünülüyor. Teknik olarak bu nesne bir ay olmasa da, yaklaşık iki aydır Dünya’nın yörüngesinde döndüğü için fahri uydu olarak da adlandırılabilir.
Madrid Complutense Üniversitesi’nden astrofizikçi kardeşler Raul ve Carlos de la Fuente Marcos, Kanarya Adaları’ndaki teleskoplarla işbirliği yaparak, bu mini ay hakkında yüzlerce gözlem gerçekleştirdi. Şu anda, 3,5 milyon kilometre uzaklıkta bulunan bu asteroid, güçlü bir teleskop olmadan görülemeyecek kadar küçük ve sönük bir yapıya sahip.
Ocak ayında, Dünya’nın yaklaşık 1,8 milyon kilometre kadar yakınından geçecek olan bu asteroid, Güneş’in yörüngesinde dönerken güvenli bir mesafeyi koruyacak ve 2055 yılına kadar geri dönmeyecek. Güncel veriler, bu asteroidin 2055 yılındaki ziyaretinde bir kez daha Dünya’nın etrafında geçici ve kısmi bir tur atacağını gösteriyor.
Kaynak: Chip