4 Eylül’de Dünya, bir asteroidin çarpması tehlikesinden kıl payı kurtuldu. Eğer bu asteroid birkaç metre daha büyük olsaydı, gezegenimiz gerçek bir felaket yaşayabilirdi.
Geçtiğimiz gün bir asteroit Dünya’ya çarptı ve tam anlamıyla ucuz kurtulduk diyebiliriz. Söz konusu asteroit 2024 RW1 olarak biliniyordu. İlk olarak 4 Eylül 2024’te, Dünya’ya çarpmadan sadece saatler önce tespit edildi. New Scientist’e göre asteroit atmosfere girdikten sonra Filipinler’in hemen doğusunda yandı.
Oldukça büyük bir ateş topu yaratan asteroid, bölgedeki bir tayfunun neden olduğu bulutlu hava nedeniyle yerden zorlukla görüldü.
Gökbilimciler tarafından yapılan tahminlere göre asteroid Dünya atmosferine saniyede yaklaşık 17.6 kilometre hızla çarptı. Bu arada boyutları atmosferi erimeden geçemeyecek kadar küçük olduğu için sürtünme sayesinde eriyerek yere çarpmadan yok oldu. Ancak birkaç metre daha büyük boyutta olsa, çarptığı yerde dev bir patlama yaratabilirdi. Benzer bir çarpışma yıllar önce Rusya’da yaşanmış, ve yakındaki yerleşim biriminde çok büyük hasar oluşmuştu.
4 Eylül’de çarpan asteroidin birkaç metre değil, 5-10-20 metre daha büyük boyutta olması halindeyse, yere çarptığında bir nükleer patlama boyutlarında hasar bırakması büyük olasılıktı.
Öyle anlaşılıyor ki, Dünyaya çarpmasından sadece birkaç saat önce varlığından haberdar olduğumuz bu asteroide benzer dev kayalar, her an gezegenimiz için risk oluşturmaya devam ediyor ve uzay çalışmalarına yüz milyarlar harcadığımız halde onların varlığından haberdar bile değiliz.