Depozito Yönetim Sistemi ile geri dönüşümde devrim niteliğinde bir adım atın. Atıkların geri kazanımını artırarak çevreye duyarlı bir yaşam tarzını benimseyin. Sürdürülebilir bir gelecek için bu yenilikçi sistemi keşfedin!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2025 yılı itibarıyla ulusal ölçekte devreye alınması planlanan Depozito Yönetim Sistemi ile 0,1 – 3 litre hacmindeki ambalajların geri dönüşümü için şişe ve kutu başına belirli bir depozito bedeli ödenecek. Bu sistem, çevre bilincini artırmayı ve atıkların ekonomiye kazandırılmasını hedefliyor.
Geri Dönüşümde Depozito İadesi Nasıl İşleyecek?
Yerli mühendisler tarafından geliştirilen yazılıma sahip geri dönüşüm makineleri, ambalajlı atıkların barkodunu okuyarak işlemlerini gerçekleştirecek. Bu makineler, atıkları cam şişe, pet ve alüminyum ambalajlı ürünler olarak kategorize edecek ve ilgili atık haznelerine yönlendirecek. Ambalajlı ürünler makinaya atıldığında, her bir şişe için belirli bir ücret alınacak ve bu ücret kullanıcıların alışverişlerinde kullanılabilecek.
İlk aşamada bu makinelerin alışveriş merkezleri (AVM) ve marketlere yerleştirilmesi planlanıyor.
25 Milyar İçecek Kutusu Toplanması Hedefleniyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Görgün, yeni sistemle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Depozitoda boşaltılan ambalajı çöpe atarsanız atık haline gelir, ancak atmadığınızda bu ambalaj temiz bir malzeme olarak değerlendirilir. Bu nedenle atık değil, ‘stratejik hammadde’ demek daha doğru. Bu stratejik hammaddeler, makinaya atıldığında geri dönüşüme kazandırılarak ekonomiye yeniden entegre ediliyor. Depozito sistemi, geçmişte sıklıkla kullandığımız bir yöntemdi. Önceden ambalajlı bir ürünü tükettikten sonra boş ambalajı geri verdiğimizde dolu bir şişe alıyorduk. Artık bu sistem para ile entegre bir şekilde yeniden uygulanacak. Ülkemizde kolayca erişilebilen noktalar üzerine yaklaşık 20-30 bin makine yerleştirilecek ve yılda 25 milyar adet içecek ambalajının toplanması öngörülüyor.”
Avrupa’da Çocuklar Harçlık Çıkartıyor
Prof. Dr. Görgün, “Avrupa’da insanlar bu süreci büyük bir keyifle yürütüyor. Çocuklar ve üniversite öğrencileri bu dönüşüm sayesinde harçlıklarını kazanıyorlar. Hem doğayı koruyacak hem de iklim değişikliği ile mücadele edeceğiz. Böylece geleceğimiz olan çocuklarımızın yaşadığı çevreyi daha yaşanabilir hale getireceğiz. Ayrıca, yüz milyonlarca avro değeri olan kaynakları ekonomiye kazandıracağız.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Patronların Dünyası