Cittaslow Hareketi’nin kökenleri ve felsefesi üzerine bir bakış. Antalya’nın bu uluslararası hareket içindeki yeri, yerel yaşam kalitesini artırma çabaları ve sürdürülebilirlik hedefleri hakkında bilgi edinin.
Antalya Körfez gazetesinin haberine göre, dünya genelinde bir ‘cittaslow’ uygulaması bulunmaktadır. Cittaslow, İtalyanca ‘Citta’ yani ‘şehir’ ile İngilizce ‘slow’ yani ‘yavaş’ kelimelerinin birleşiminden oluşan bir terimdir. Bu hareket, 1999 yılında İtalya’da dört küçük kentin bir araya gelmesiyle başlatılmış ve zamanla dünya genelinde benimsenmiştir.
Cittaslow hareketinin amacı, şehirlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak, küreselleşme sebebiyle benzeşen kentlerin çeşitliliğini korumak ve bu durumun önüne geçmektir. Wikipedia’da bu hareket, “Cittaslow hareketinin kuruluş amacı kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşme sonucu ortaya çıkan kentlerin birbirine benzemesine, aynılaşmasının önüne geçilmesidir. Kentlerin yönetilirken yerel yemeklerine, yöresel mimarisine, geleneklerine, göreneklerine, zanaatlarına ve esnafına sahip çıkılması ve desteklenmesi, birliğin üye kentler için ortaya koyduğu kriterler vasıtasıyla sağlanmaya çalışılmaktadır.” şeklinde ifade edilmektedir.
Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, cittaslow hareketi, küreselleşmenin getirdiği homojenleşmeye karşı bir duruş sergileyen felsefi bir altyapıya sahiptir. Hareketin İtalya’daki merkezinde, üye olmak isteyen şehirler için 70 kriter belirlenmiştir. Bu kriterleri tamamlayan şehirler, gerekli belgelerle başvuru yapabilmektedir. Şayet kriterler eksiksiz tamamlanmışsa, ‘cittaslow’ unvanı kazanarak birliğe üye olmaktadırlar. Şu anda bu unvanı elde etmiş 28 farklı ülkeden toplam 182 şehir bulunmaktadır. Ülkemizde ise bu unvanı taşıyan 25 ilçe mevcuttur.
Ne mutlu ki Antalya’da Finike, bu unvanı kazanmıştır. Ayrıca, Akseki başvuru hazırlıklarını tamamlamak üzere, İbradı ise çalışmalarını sürdürmektedir. Bence Elmalı da bu sürece dahil olmalı ve unvanı elde etmelidir. Tüm bunları neden paylaştım? Çünkü bu hareketin Başkan Yardımcısı bir Türk ve Antalya kökenli. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, bu önemli pozisyonda yer alıyor. Antalya ve ülke gündeminin karmaşası içinde, bu önemli olayı göz ardı ettik ve gereken değeri vermedik. Cittaslow Başkan Yardımcılığı görevini ülkemize kazandırdığı için, teşekkürler Muhittin Böcek!
Kaynak: Antalya Körfez