Çinli otomobillere izin belgesi zorunluluğu

Çinli arabalara getirilen mahzurlara yenileri eklendi. Şarj edilebilir hibrit arabalar ile elektrikli ve şarj edilebilir hibrit hafif ticari araçlara ‘İzin Belgesi’ mecburiliği getirildi.

Çinli otomobillere izin belgesi zorunluluğu
Yayınlama: 23.09.2024
1
A+
A-

Türkiye otomotiv pazarında Çinli arabalara olan talebin artması üzerine getirilen manilere yenileri eklendi. Tabiri caizse Çinli arabalara karşı inşa edilen Türk duvarı daha da yükseldi. Türkiye yerli araba endüstrini korumak ve Çinlilerin istilasına karşı koymak için tedbirler alıyor. Yatırım yapanların ise önünü açıyor. Türkiye’de satış yapmaları için dayanak veriyor. Hülasa ‘yatırım yoksa, dayanak yok’ diyor.

Sabah’tan Okan Müderrisoğlu’nun haberine nazaran, 1 Ocak 2024’te Çin’de üretilen elektrikli arabaların ithalatına “İzin Belgesi” alınması zorunluluğunu yürürlüğe girmişti. “İzin Belgesi” düzenlenebilmesi için 7 coğrafik bölgede en az 20 yetkili servis istasyonunun ithalatçının kendisi tarafından kurulmuş olmasının belgelendirilmesi, elektrikli araç bakım tamiratından sorumlu bireylerin yeterlilik dokümanına sahip olması, ithalatçı firmanın Türkiye’de kurulu en az 40 işçiye sahip davet merkezi kurması üzere zorunluluklar getirilmişti.

Geçen hafta ise bu kapsam genişletildi. Daha evvel yalnızca elektrikli arabaları kapsayan düzenleme, şarj edilebilen plug in hibrit arabaların yanı sıra elektrikli ve şarj edilebilen hibrit eşya taşımaya mahsus ticari araçların da dahil edilmesi ile birlikte daha da genişlemiş oldu.
Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, tebliğ kapsamına giren araç kümesinin genişletildiğini belirterek “Özellikle son yıllarda ülkelerin rekabetçiliklerini korumak ve lokal tüketicinin güvenliğini tahsis etmek üzere dünya genelinde birçok önlemin devreye alındığını gözlemlemekteyiz. Bugün kapsamı genişletilen Bildiri’yi ülkemiz tüketicisinin korunması, hizmet kalitesinin sağlanması, otomotiv sanayiinin rekabetçiliğinin gözetilmesi ve ekonomimiz açısından olumlu kıymetlendiriyoruz. Araba pazarında geçmişte yüzde 40’a ulaşmış olan yerli araç hissesinin yüzde 25’e kadar gerilediği günümüzde, bu düzenleme araba pazarında yerli araç hissesinin korunması/geliştirilmesi açısından da olumlu tesir yaratacaktır” dedi.

TİCARİ ARAÇLAR DA ENGELLENDİ
Türkiye’nin ticari araç üretiminde dünya çapında kıymetli oyuncular ortasında yer aldığını hatırlatan Eroldu, “Ticari araç üretimimiz AB ülkeleri ortasında bu sene birinci sıradan ikinci sıraya geriledi, dünyada ise dokuzuncu sıradayız. Ticari araçların adetsel ihracatımız içindeki hissesi yüzde 35, ticari araç pazarındaki yerli araç hissesi ise yüzde 40 düzeyinde. Son devirde otomotiv dış ticaret istikrarındaki araba kümesi kaynaklı bozulmanın, ticari araç üretimimizin müspet tesiri ile desteklendiği kıymetli bir gerçek. Ticaret Bakanlığımız tarafından yayımlanan Bildiri kapsamına eşya taşımaya mahsus ticari araçların da uygulamaya eklenmiş olmasını ülkemiz iktisadı açısından değerli görüyoruz. Ayrıyeten eşya taşımaya mahsus ticari araçların yanı sıra önümüzdeki devirde yolcu taşımaya mahsus ticari araçların da düzenleme kapsamına alınmasının değerlendirilmesini değerli buluyoruz” dedi.

patronlardunyas.com

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.