Çin’in endüstriyel robot kullanımındaki yükseliş, üretim süreçlerini dönüştürerek verimliliği artırıyor. Bu makalede, robot teknolojilerinin gelişimi, etkileri ve geleceği hakkında derinlemesine bilgiler bulabilirsiniz.
Uluslararası Robotik Federasyonu tarafından yayımlanan “Dünya Robotik 2024” raporuna göre, Çin, her 10 bin işçi başına kullandığı endüstriyel robot sayısını 2023 yılında 470’e çıkararak önemli bir başarı elde etti. Bu rakam, Çin’i imalat sektöründeki robot yoğunluğunda Güney Kore ve Singapur’un ardından üçüncü sıraya yerleştirirken, Almanya, Japonya ve ABD gibi dünya devlerini geride bırakmasına olanak tanıdı.
Küresel ortalama robot yoğunluğu ise 2023’te her 10 bin işçiye 162 robot olarak belirlendi. Bu sayı, 7 yıl önceki 74 robotun iki katının üzerine çıkmış durumda. Çin, ilk kez 2019’da listede ilk 10’a girerek dikkat çekmişti ve son 4 yılda robot yoğunluğunu iki katına çıkarmayı başardı.
Çin’in Robot Yoğunluğu ve Otomasyona Adaptasyonu
Uluslararası Robotik Federasyonu Başkanı Takayuki Ito, robot yoğunluğunun ülkeler arasındaki otomasyona adaptasyon seviyesini karşılaştırmak için önemli bir gösterge olduğunu vurguladı. Ito, “Çin, bu yıl önemli bir atak yaptı. Güney Kore ve Singapur’un ardından üçüncülüğe yükselirken, Almanya ve Japonya’yı geride bıraktı. Çin’in otomasyon teknolojisine yaptığı büyük yatırım, 37 milyonluk geniş imalat iş gücüne karşın yüksek bir robot yoğunluğuna ulaşmasını sağladı” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Rapora göre, Çin 2023 yılında toplam 276 bin 300 endüstriyel robot kurulumuna imza attı. Bu veriler, Çin’in son yıllarda endüstriyel otomasyonu geliştirmeye yönelik stratejisinin somut sonuçlarını gözler önüne seriyor. Ülke, imalat alanındaki verimliliği artırmak, iş gücü maliyetlerini azaltmak ve sanayi tedarik zincirinin uluslararası rekabetçiliğini güçlendirmek amacıyla endüstriyel robotların yanı sıra bu robotlarla bağlantılı donanım ve yazılımların kullanımını artırma yoluna gitti.
2021-2025 tarihlerini kapsayan “14. 5 Yıllık Kalkınma Planı” çerçevesinde, robotik sanayinin geliştirilmesi için sanayi robotu satışlarının yıllık yüzde 20 oranında büyümesi ve robot yoğunluğunun 2025 yılına kadar iki katına çıkarılması hedeflenmiştir.
Kaynak: Patronların Dünyası