Çin’den Ar-Ge’ye 1 yılda 458 milyar dolar

Batılı teknoloji devleri, Çin’deki Ar-Ge merkezlerinde kendi ülkelerinden çok daha ucuza, ABD’dekiler kadar yetişmiş bilim insanları çalıştırabiliyor. Çin ise daima artan Ar-Ge yatırımlarıyla ABD’yi geride bırakıp, bu alanda dünyanın bir numarası olmanın peşine düştü.

Çin’den Ar-Ge’ye 1 yılda 458 milyar dolar
Yayınlama: 27.09.2024
3
A+
A-

Teknoloji savaşları kızıştıkça, farklı ülkelerdeki dev şirketler fark yaratmak, rakiplerini yakalamak yahut farkı açmak için yatırım yapmaya devam ediyor. ABD ve Çin, teknoloji uğraşında de amansız bir yarışa tutuşmuş durumda.

Çin’in kıymetli bir avantajı Batılı şirketlerin araştırma-geliştirme (Ar-Ge) yatırımı için ülkeyi yoğunluklu olarak tercih etmesi. Uzun yıllardır dünya devlerinin fabrikası olan Çin, artık giderek artan bir biçimde laboratuvar olarak da kullanılıyor.

The Economist’in bilgilerine nazaran 2023 yılında Çin’e direkt yabancı yatırımların yüzde 80 azalmasına karşın, yabancı şirketlerin yaptığı Ar-Ge yatırımları yüzde 4 arttı. Çin’deki Ar-Ge merkezlerinde Batı’nın en âlâ üniversitelerinde eğitim görüp ülkesine dönmüş olanların sayısı çok. Yabancı şirketler, Çin’de bilim insanlarını Batılı meslektaşlarını verecekleri maaşın üçte birine çalıştırabiliyor ve mesai saatlerini daha uzun tutuyor.

ABD’DEN SONRA İKİNCİ

Çin idaresinin açıklamalarına nazaran Pekin, 2023 yılında Ar-Ge için 458.5 milyar dolar harcadı. Statista’nın topladığı datalara nazaran Çin’in Ar-Ge harcaması 2013’ten bu yana her sene artmaya devam ediyor.

Çin’in emeli, Ar-Ge yarışında önündeki son ülke olan ABD’yi de geçmek.ABD ve Çin, dünyanın geri kalanından ayrılıyor; Avrupa Birliği onlarla çaba edemiyor. 2023 yılında Çin’de neredeyse bir milyon yeni teknoloji mukavelesi imzalandı ve 921 bin yeni patent alındı.

HUAWEİ ÖRNEĞİ

Çinli şirketlerin Ar-Ge’ye verdiği değeri görmek için Huawei’nin Lianqiu Gölü’nde kurduğu merkeze bakılabilir. Birinci bakışta bir Avrupa kasabasına benzeyen bu yer, büsbütün Ar-Ge çalışanları için kuruldu. 8 apartman bloğundan oluşan merkezde 104 ofis, laboratuvar ve cümbüş alanı var. 1.6 milyon metrekareye yayılan merkezin kendi yol ağı, tren yolları ve köprüleri bulunuyor. Huawei’nin en büyük Ar-Ge merkezi olacak bu ‘kasaba’da 30 bin çalışanın çalışacak.

Reuters’ın aktardığına nazaran şirket, İngiltere’de 1,2 milyar dolar yatırımla öteki bir Ar-Ge merkezi kurmak için de planlama müsaadesi aldı. Huawei, bu yatırımlarla Batılı bilim insanlarını da işgücüne katmak istiyor.

Huawei’nin yıllık raporuna nazaran şirketin 114 bin çalışanı, Ar-Ge aktivitelerinde vazife alıyor. Bu, şirketin işgücünün yüzde 55’ine denk geliyor. Şimdi kalite olarak Apple ve Samsung üzere devlerle denk görülmeye uzak olsa da Huawei, yenilikçi eserleriyle tüm dünyada dikkat çekmeyi başardı. Huawei, iPhone’a ve Samsung’un Filp/Fold serisine rakip olarak dünyanın birinci üçe katlanabilir telefonunu satışa sundu.

Huawei, mevcut olarak yaklaşık 23 milyar dolarla Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan 5 şirketten biri. Microsoft, Samsung, Intel üzere devleri artta bırakan Huawei’nin önünde yalnızca Amazon, Meta, Alphabet ve Apple üzere şirketler bulunuyor.

patronlardunyasi.com

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.