CHP’li Cavit Arı, emekli maaş farklarını gündeme getirerek, haksızlıkların giderilmesi ve adil bir maaş sistemi için çağrıda bulundu. Emeklilerin yaşam standartlarını artırmaya yönelik önerilerini paylaştı.
Antalya Körfez gazetesinin haberine göre; CHP Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı, Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında önemli bir konuya dikkat çekti. Arı, son günlerde kamuoyunda geniş yer bulan, bu yıl emeklilik için dilekçe verenler ile 2025 yılında emekli olacakların aylıkları arasında oluşacak yüzde 30-35’lik yüksek farkın yaratacağı mağduriyetleri gündeme taşıdı.
Kadrolar Boşalmasın
İktidarın 2025 yılına girmeden emekli olmayı düşünen kesimi göz önünde bulundurarak gerekli adımları atması gerektiğini vurgulayan Arı, şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizde milyonları bulan, kamuda, belediyelerde ve özel sektörde çalışan birçok vatandaşımız, 2025 yılına girmeden, 2024 yılı içerisinde emekli olabilmek için çaba gösteriyor. Bu yüzden birer emekli dilekçesi yazmış, kurumlarına vermiş ya da vermek üzere. Bu konuda bir an önce harekete geçmeliyiz. Eğer iktidarsanız, bu konuyu çözmek için bir şeyler üretmelisiniz. Eğer bu durumu bilerek ve isteyerek yapıyorsanız, ‘kadrolar boşalsın, boşalan kadroların yerine kendi istediğimiz yeni insanları koyarız’ düşüncesindeyseniz, bu yanlış bir yaklaşım. Eğer bu karmaşa bilinçli bir şekilde yaratıldıysa, çözüm bulmalıyız. Aksi takdirde, yetkin, liyakatli ve görevini başarıyla yürüten çok sayıda çalışan şu an emekli olma derdinde.”
Duyarlılık Çağrısı
Emeklilik hesaplamalarına etki eden enflasyon ve büyüme oranları nedeniyle bu yıl emeklilik dilekçesi vermenin 2025 yılına göre çok daha avantajlı olduğunu hatırlatan Arı, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (5510) çerçevesinde güncelleme katsayısı hesaplama yöntemi nedeniyle 2024-2025 yıllarında işçi ve Bağ-Kur emeklileri için aylık farkları ortaya çıkacak. Bunun nedeni, emeklilik maaşlarının hesaplanmasında ilk sigortalı olunan tarihe göre 2000 yılı öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç farklı tarihin dikkate alınmasıdır. Çalışanın ödediği prim gün sayısı, aylık ortalama kazanç, enflasyon, büyüme hızı, aylık bağlama oranı ve gösterge rakamı gibi unsurlar maaş hesaplamalarını etkiliyor ve değişkenlik gösteriyor.” dedi.
2025’e Göre Avantajlı Durum
Bugünkü verilere dayanarak, yılın ikinci yarısında emeklilik dilekçesi verenlerin 2025’in ilk yarısında başvuruda bulunanlardan yaklaşık yüzde 30 daha fazla maaş alacağını belirten Arı, “Emeklilik hesaplamalarına etki eden enflasyon ve büyüme oranları nedeniyle bu yıl emeklilik dilekçesi vermek, 2025 yılına göre çok daha avantajlı. Bu nedenle yüz binlerce kişi yılsonuna kadar emekli olmayı düşünüyor. Çalışma hayatı içerisinde kalmayı arzulayan ama emekli olduktan sonra maaşında ciddi bir düşüş yaşama riskiyle karşılaşan çalışanlar, şu an emeklilik başvuru sürecindeler.” ifadelerini ekledi. Arı, son olarak bu konunun ciddiyetine dikkat çekerek herkesi duyarlı olmaya davet etti.
Kaynak: Antalya Körfez