Klasik mitolojide “yol ağızlarının, kapıların, gecenin, büyünün, cadılığın ve hayaletlerin tanrıçası” olarak kabul edilen Hekate’ye adanmış Muğla’nın Yatağan ilçesindeki 2 bin 100 yıllık tapınak ayağa kaldırılıyor.
Pagan inanışının merkezi kabul edilen 3 bin yıllık Lagina Hekate Kutsal Alanında bulunan Lagina Hekate Tapınağı’nda yürütülen çalışmalarda, tapınağın en kutsal yeri olan naos ve bunun etrafındaki sütun sırasının üst yapısına ilişkin bloklar yine kuruluyor.
Stratonikeia ve Lagina Hafriyat Heyeti Lideri Prof. Dr. Bilal Söğüt, Lagina’da 12 ay hafriyat, onarım ve çizim çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Lagina’nın, yaklaşık 8,5 kilometre uzağındaki Stratonikeia Antik Kenti’nin iki dini merkezinden biri olduğunu belirten Söğüt, antik periyodun kıymetli tanrıçalarından Hekate ismine yapılan tapınağın Lagina’da olmasının kutsal alanı daha da değerli kıldığını lisana getirdi.
“OSMAN HAMDİ BEY’İN BATI ANADOLU’DA BİRİNCİ HAFRİYAT YAPTIĞI YERLERDEN BİRİSİ”
Bu yılki çalışmaların kutsal alanda sürdürüldüğünü aktaran Söğüt, Lagina’nın antik devrin en değerli merkezlerinden birisi olduğunu vurguladı.
Hekate ismine antik devirde düzenlendiği bilinen en büyük kutsal alan ve tapınağın burası olduğuna dikkati çeken Söğüt, şöyle devam etti:
“Osmanlı devrinde Osman Hamdi Bey’in Batı Anadolu’da birinci hafriyat yaptığı yerlerden birisi de burası.1891-1892 yıllarında burada Osmanlı İmparatorluğu ismine hafriyatlar yapmıştı. Artık biz orta ara buradaki çalışmaları da sürdürüyoruz. Tapınakta hem hafriyat hem çizim çalışmaları hem de tapınağın üst yapısıyla ilgili süreksiz anastylosis (Kazı sonucu ortaya çıkarılan bloklardan bir yapının, hiçbir yeni öğe eklenmeksizin eski biçiminde yine yapımı) çalışmalarını sürdürüyoruz. Böylesine kıymetli bir kültür merkezindeki süreci ve buraya dair antik mimariyi daha düzgün biliyor duruma geldik.”
“ÇALIŞMALAR GELECEĞE MİRAS PROJESİ KAPSAMINDA YÜRÜTÜLÜYOR”
Söğüt, Lagina Hekate Tapınağı’nın yaklaşık 2 bin 100 yıl öncesinde ilişkin bloklarını buldukça yerlerine koyduklarını tabir ederek, “Hem tapınağın naosuna (tapınağın en kutsal yerine) ilişkin olan kısımda hem de onun etrafında ‘peristasis’ dediğimiz sütunların üzerine gelen yerlerde, üst yapıyla ilgili blokları etaplar halinde yerleştiriyoruz.” dedi.
Tarihi alandaki çalışmaların Geleceğe Miras Projesi kapsamında sürdürüldüğünü vurgulayan Söğüt, gerçek manada geleceğe bir miras bıraktıklarını kaydetti.
Sadece Lagina Hekate Kutsal Alanı’nı görmek için gelen özel bir küme ziyaretçilerinin de bulunduğunun altını çizen Söğüt, çalışmaların akabinde ziyaretçi sayısının artacağını kelamlarına ekledi.
patronlardunyasi.com