Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi, tarih ve kültür meraklıları için vazgeçilmez bir durak. Zengin koleksiyonları ve etkileyici manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen bu mekan, Bodrum’un kalbinde yer alıyor.
Antalya Körfez gazetesinin haberine göre; Muğla’nın gözde turistik lokasyonlarından biri olan Bodrum ilçesindeki tarihi Bodrum Kalesi, yılbaşından bu yana 320 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Kale içerisinde yer alan Sualtı Arkeoloji Müzesi, Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından 2025 yılı için ‘Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ne aday gösterildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, “Sualtı Arkeoloji Müzesi, açıldığı dönemde dünyanın tek su altı arkeoloji müzesi unvanını taşımaktaydı. Koleksiyon açısından, dünyanın en zengin su altı koleksiyonuna sahip müze konumundadır. Bodrum’a gelen yerli ve yabancı misafirlerin ilk uğrak noktası olmaktadır. Kalemiz ise Bodrum’un simgesi haline gelmiştir” dedi.
Dünyanın önde gelen turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum’da, özellikle yaz sezonunda tarihi ve turistik yerlerde gözlemlenen ziyaret artışı dikkat çekici. 2023 yılının başından bu yana Bodrum Kalesi’ni 320 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Ziyaretçiler, gemi batıkları ve tarihi eserlerin sergilendiği alanları gezerken, fotoğraf çekmeyi de ihmal etmiyor. Sualtı Arkeoloji Müzesi, Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından 2025 yılı için ‘Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ne aday gösterildi.
Hüseyin Toprak, Ege kıyılarında su altından çıkarılan eserlerin laboratuvar ortamında restorasyon işlemlerinin ardından Bodrum Kalesi içerisinde sergilendiğini belirterek, “1995 yılında Avrupa Müze Ödülleri’nde özel onur ödülüne layık görüldük. Şu an, geniş kapsamlı restorasyon ve yenileme çalışmaları kapsamında tekrar başvuru yapma hakkına sahip olduk. Geçtiğimiz aylarda yapılan değerlendirme sonucunda, müzemiz aday olmaya değer bulundu ve son günlerde adaylık listesinde yerimizi aldık” ifadelerini kullandı.
Yaz aylarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı ve kendilerinin de öncülük ettiği gece müzeciliği uygulamasının dördüncü yılına girmesiyle birlikte ciddi bir ziyaretçi sayısına ulaştıklarını vurgulayan Toprak, “Kale içerisindeki su altından çıkan eserler, yerli ve yabancı herkesin ilgisini çekmektedir. Şu an 320 bin civarında misafir ağırlamış durumdayız; ancak yıl sonunda bu rakamın 350 bini geçmesini bekliyoruz” dedi.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin açıldığı dönemde dünyanın tek su altı arkeoloji müzesi olduğunu hatırlatan Toprak, “Koleksiyon açısından, dünyanın en zengin su altı koleksiyonuna sahip müze konumundadır. Bodrum’a gelen misafirlerin ilk uğrak noktasıdır. Yurt dışında gerçekleştirdiğimiz tanıtım çalışmalarında Bodrum her zaman ön plandadır; Bodrum Kalesi de bu simgelerin başında gelmektedir. Yaz dönemlerinde ve özellikle akşam serinliğinde ziyaret rahatlığı nedeniyle yoğun ilgi görmektedir. Bodrum’a gelen yolcu gemileri içerisindeki turistlerin yüzde 95’i Bodrum Kalesi’ni ziyaret etmektedir. Günübirlik gelenler, kaleyi gezip Bodrum’u keşfetmekte ve ardından konaklama için Bodrum’a geri döndükleri bilinmektedir” şeklinde konuştu.
Muğla genelinde ören yeri ve müzeleri toplamda 1 milyon 200 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Toprak, “Bakanlığımızın başlattığı ‘Geleceğe Miras’ programı kapsamında ilimizde Cumhurbaşkanı kararnamesiyle 16 kazı çalışması yürütülmektedir. Bu kazılara ciddi destek sağlanmakta ve karşılığında gelen turistlerin ilgisini görmekteyiz. Bu durum, yaz aylarının dışında sezonumuzu uzatma ve yıla yayma potansiyeli oluşturuyor. Kazılar devam ettikçe ziyaret alanları da artacaktır” dedi.
Kaynak: Antalya Körfez