BM’den İklim Değişikliği İçin 300 Milyar Dolar Anlaşması

BM, iklim değişikliği ile mücadele etmek için 300 milyar dolarlık büyük bir anlaşma imzaladı. Bu önemli adım, küresel ısınmanın etkilerini azaltmaya yönelik uluslararası işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

BM’den İklim Değişikliği İçin 300 Milyar Dolar Anlaşması
Yayınlama: 24.11.2024
4
A+
A-

BM’den İklim Değişikliği İçin Önemli Anlaşma

Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen COP29 iklim konferansı kapsamında iklim değişikliğiyle mücadele için önemli bir finansman anlaşmasına varıldığı bildirildi. Bu anlaşma ile birlikte gelişmiş ülkelerin yıllık 300 milyar dolar sağlaması hedefleniyor. Ayrıca, bu miktarın 2035 yılına kadar 1,3 trilyon dolara çıkarılması amaçlanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yıllık 300 milyar dolarlık finansmanın mevcut beklentileri karşılamadığını belirterek, “Karşı karşıya olduğumuz büyük zorluğun üstesinden gelmek için hem finansman hem de emisyon azaltma konusunda daha iddialı bir sonuç umuyordum.” ifadesini kullandı.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Sekreteri Simon Stiell de anlaşmanın beklentilerin altında kaldığına dikkat çekerek, “Yapılacak çok fazla iş var ve gelecek yıl yapılacak COP30’a kadar çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

Ülkelerden Tepkiler

Açıklamada, gelişmekte olan ülkelerin en az 1 trilyon dolarlık bir finansman taahhüdü içeren bir anlaşma bekledikleri, bu nedenle mevcut sonucun “zayıf ve aşağılayıcı bir anlaşma” olarak nitelendirildiği belirtildi. Hindistan heyetinin COP29’daki temsilcisi Chandni Raina, anlaşmaya karşı çıkarak, “Bu belgenin optik bir illüzyondan başka bir şey olmadığını söylemekten üzüntü duyuyorum. Bu, hepimizin karşı karşıya olduğu zorluğun büyüklüğünü kapsayamayacak. Bu nedenle bu belgenin kabul edilmesine karşıyız.” şeklinde konuştu.

Marshall Adaları’nın COP29’daki temsilcisi Tina Stege de anlaşmanın yetersiz olduğunu vurgulayarak, “İklim açısından savunmasız ülkelerin acilen ihtiyaç duyduğu fonun yalnızca küçük bir kısmıyla ayrılıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. BM açıklamasında, Afrika ülkelerinin de anlaşmaya karşı tepki gösterdiği ve Sierra Leone temsilcisinin bu sonuçtan dolayı hayal kırıklığına uğradığını ifade ettiği kaydedildi.

2024’ün En Sıcak Yılı Olması Bekleniyor

Diğer yandan, Avrupa Birliği’nin (AB) dünya gözlem platformu Copernicus’tan 7 Kasım’da yapılan açıklamada, 2024’ün kayıtlardaki “en sıcak yıl” olacağının kesinleştiği ifade edildi. 2024’ün 10 ayı için ortalama küresel sıcaklık anomalisinin, 1991-2020 ortalamasının 0,71 santigrat derece üzerinde ölçüldüğü belirtilerek, bu durumun 2024’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olacağını kesinleştirdiği ifade edildi.

İklim değişikliğinden etkilenen gelişmekte olan ülkeler, ABD, Kanada ve Avrupa’daki bazı ülkelerin iklim finansmanına daha fazla katkı sunmasını beklerken, özellikle Avrupalı ülkeler, Çin ve Körfez ülkelerinin de destek sağlamasını talep ediyor.

Kaynak: Patronların Dünyası

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.