Başkan Altay: “İnsanlığın Mirası Olan Geleneksel Sanatların Yaşatılması Bizlere Bırakılan Bir Görevdir”

Konya Büyükşehir Belediyesi ile İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi tarafından çizgi, tezhip, minyatür ve çini kısımlarında Türkiye’den ve dünyadan nitelikli yapıtların iştirakiyle düzenlenen “5. Memleketler arası Darülmülk İslâm Sanatları Yarışması”nın ödül merasimi ve stant açılışı yapıldı.

Başkan Altay: “İnsanlığın Mirası Olan Geleneksel Sanatların Yaşatılması Bizlere Bırakılan Bir Görevdir”
Yayınlama: 16.12.2024
3
A+
A-

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın günümüzde sınır, tezhip, minyatür, çini üzere sanatların en üst düzeyde icra edildiği bir merkez pozisyonunda olduğunu belirterek, “İnsanlığın mirası ve ecdadımızın mührü kabul edilen klasik sanatların yaşatılması, aslında bizlere bırakılan bir vazifedir. Bizler de bu misyonu layıkıyla yerine getirmek için bu türlü manalı müsabakaları hayata geçiriyoruz. Sanat ve estetiğin, yalnızca müzik, tiyatro, sinema üzere görsel alanlardan ibaret zannedildiği günümüzde, bu stant için eliyle, ruhuyla ve kalbiyle eserler ortaya çıkaran tüm sanatkarlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi. IRCICA Genel Yöneticisi Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, “Eski geleneklerde sanatkarların elinden büyükler tutardı. Sanatkarın elinden tutmada büyük uğraşlar gösteren Konya Büyükşehir Belediye Liderimizi tebrik etmek istiyorum” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) iş birliğiyle bu yıl beşincisi düzenlenen “Uluslararası Darülmülk İslâm Sanatları Yarışması”nın ödül merasimi ve stant açılışı gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat’ta düzenlenen programda konuşan IRCICA Genel Yöneticisi Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, “Bugün ödül merasimini yapacağımız İslam sanatları aslında bir niyetin, bir ideolojinin, bir ruhun taşa, harflere, kağıda, tuvale yansımış halidir. Bunun da ardında bir medeniyet, bir dünya görüşü vardır” dedi.

“SANATÇININ ELİNDEN TUTMADA BÜYÜK UĞRAŞLAR GÖSTEREN KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE LİDERİMİZİ TEBRİK EDİYORUM”

Eski geleneklerde İslam sanatlarının hamilerin himayesi altında ilerlediğini kaydeden Kılıç, “Sanatçıların elinden büyükler tutardı. Sanatkarın elinden tutmada büyük çabalar gösteren Konya Büyükşehir Belediye Liderimizi tebrik etmek istiyorum. Daima birlikte bu geleneğimizi ihya etmek durumundayız. Kimimiz sanatıyla, kimimiz maddi imkanlarıyla, kimimiz bürokratik imkanlarıyla, kimimiz nefesiyle, kimimiz de seyirci olarak yani bundan zevk alarak zira sanat eğitir tıpkı vakitte. Yapanı da eğitir gözlemleyeni de eğitir. İnceltir, rafine zevk haline getirir. O sanat yapıtına bakan gözden de bir terörist çıkmaz” tabirlerini kullandı.

“BU TIP FAALİYETLERLE ZİYARETÇİLERİMİZE YENİ UFUKLAR AÇMAYI İSTEK EDİYORUZ”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, Şeb-i Arus haftasında yurt içinden ve yurt dışından birçok konuğu Konya’da ağırladıklarını anımsatarak, “En ağır olduğumuz zamanlardayız. Şeb-i Arus haftasında da bu tıp kültür-sanat faaliyetleriyle hem gelen ziyaretçilerimize yeni ufuklar açmayı hem de taçlandırmayı düşündüğümüz bir program icra ediyoruz” diye konuştu. 

“KONYA GÜNÜMÜZDE DE TÜRK-İSLAM SANATLARININ EN ÜST DÜZEYDE İCRA EDİLDİĞİ BİR MERKEZ KONUMUNDA”

Türk-İslam sanatına çok değerli eserler ve sanatkarlar kazandıran Konya’nın, günümüzde de sınır, tezhip, minyatür, çini üzere sanatların en üst düzeyde icra edildiği bir merkez pozisyonunda olduğunu vurgulayan Lider Altay, “İnsanlığın mirası ve ecdadımızın mührü kabul edilen klâsik sanatların yaşatılması, aslında bizlere bırakılan bir misyondur. Bizler de bu misyonu layıkıyla yerine getirmek için bu türlü manalı müsabakaları hayata geçiriyoruz. Hamilik yapmak büyük bir iş. Onun bir ucundan tutabiliyorsak ne keyifli bize. Zira kamunun kenti imar etmek üzere bir vazifesi olduğu kadar ihya etmek üzere bir misyonu olduğunu da biliyoruz” dedi. 
 
“ELİYLE, RUHUYLA VE KALBİYLE ESERLER ORTAYA ÇIKARAN TÜM SANATKARLARIMIZA ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”

Başkan Altay, bu sene IRCICA ile birlikte düzenledikleri 5.Uluslararası Darülmülk İslâm Sanatları Yarışması’nın, ecdat mirası Türk-İslam sanatlarının yaşatılması ve gelecek jenerasyonlara aktarılması açısından büyük ehemmiyet taşıdığına dikkat çekerek şöyle devam etti: 

“Bir insan bir işi yalnızca eliyle yapıyorsa emekçidir, eliyle ve ruhuyla yapıyorsa zanaatkardır, eli, ruhu ve kalbi ile yapıyorsa sanatkardır. Sanat ve estetiğin, yalnızca müzik, tiyatro, sinema üzere görsel alanlardan ibaret zannedildiği günümüzde, bu stant için eliyle, ruhuyla ve kalbiyle eserler ortaya çıkaran tüm sanatkarlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Jüriyi oluşturan sanatkarlarımıza, Prof. Dr. Erol Kılıç hocamın şahsında IRCICA’ya ve emek veren herkese ayrıyeten teşekkür ediyorum. Sınır, tezhip, minyatür ve çini kollarındaki müsabakada ödül alan yarışmacılara da hem bize gösterdikleri ilgiden hem de emeklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Salonda bulunan gençler bu işin inşallah bundan sonra da sürdürülmesiyle ilgili çok ümit oluşturuyor. Ayrıyeten Konya’da bu işlerin devam ediyor olması, sanatkarlarımızın yeni öğrenciler yetiştirmek için gösterdikleri uğraşta çok değerli. İnşallah daima birlikte Konya’yı Selçuklu darülmülkü olduğu periyottaki kadar güçlü bir kültür-sanat alanına dönüştürmek için çabamız devam edecek.”

DERECEYE GİRENLERE MÜKAFATLARI TAKDİM EDİLDİ

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Yünden, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç ve heyet üyeleri, yarışmacılar ve davetlilerin katıldığı programda, konuşmaların akabinde “5. Milletlerarası Darülmülk İslâm Sanatları Yarışması”nda dereceye giren sanatkarlara mükafatları takdim edilerek stant ziyaret edildi.

Hat sanatında Pakistan’dan Huda Purnawadi birinci olurken, Yusuf Mazı ikinci, Muhammed Hafız Az Asyari üçüncü oldu.

Minyatür sanatında Reyhan Budan birinci, Meliha Ayla Sayıtoğlu ikinci, Hikaye Özer üçüncü oldu.

Tezhip sanatında İran’dan Setareh Ghanbari birinci, Simin Edalatzade ikinci, Merve Parıltı Kutluer üçüncü oldu. 

Çini sanatında Seyyide Yılmaz birinci, Tülay Altay ikinci olurken, Nesrin Yavuz ise üçüncülüğe lâyık görüldü.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.