LİMAK İnşaat, global inşaat sektörünün referans dergisi pozisyonundaki ENR’nin (Engineering News Record) her yıl nizamlı olarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Milletlerarası Müteahhidi” listesinde üst üste ikinci defa birinci 50’de yer aldı. İşverenler Dünyası’na konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Lideri Ebru Özdemir, “Hedefimiz ENR listesinde birinci 10’a girmek ve bunu sürdürülebilir kılmak” dedi.
Toygun ATİLLA
ENR ((Engineering News Record)’nin geçen yıl yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Memleketler arası Müteahhidi” listesinde 50’nci sırada yer alan Limak İnşaat bu yıl iki sıra üst çıkarak 48’nci sıraya tırmandı.
Geçtiğimiz hafta içi Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından düzenlenen Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da vurguladığı üzere inşaat kesimi, ülke iktisadının “lokomotif sektörü” pozisyonunda.
TÜRK MÜTEAHHİTLER GLOBAL MARKA KONUMUNDA
ENR (Engineering News Record)’nin bu yıl yayınladığı listede, 43 Türk firmasının bulunması da Türk müteahhitlerin “küresel bir marka” pozisyonuna geldiklerinin en değerli göstergesi… Dünyanın en büyük 225 teknik müşavirler listesinde 8 Türk firmasının yer alması, 137 ülkede Türk müteahhitlerin iş yapması ise kesimin memleketler arası alandaki gücünü belirginleştirip, taçlandırıyor.
LİMAK: 8 FARKLI KESİMDE, 14 FARKLI ÜLKEDE
Türk müteahhitlik firmaları ortasında ise Limak İnşaat ise bir adım daha öne çıkmış durumda.
1976’da kurulan Limak, bugün 48 yaşında bir şirket…
8 farklı dalda, 14 farklı ülkede faaliyet gösteriyor. 42 binden fazla şahsa istihdam sağlıyor.
1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu, Yusufeli Barajı, Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı üzere yurt içinde değerli projelere imza attıkları üzere, Suudi Arabistan’da Milletlerarası Havalimanı Yeni Terminal Projesi, İspanya’da Barcelona Spotify Camp Nou Stadyumu üzere itibarlı projelerde de Limak imzası var.
SÜRDÜRÜLEBİLİR MUVAFFAKİYET
Peki Limak’ın muvaffakiyetinin sırrı ne ? Bundan sonraki maksatları ne ? Türk inşaat kesimi milletlerarası alanda nasıl bir yol haritası belirlemeli ? Limak’ı gelecekte milletlerarası alanda nerelerde göreceğiz ? İspanya’daki Barcelona Spotify Camp Nou Stadyumu projesinin Limak Holding’e dünyaya açılma açısından bir katkısı oldu mu/olacak mı ?
Tüm bunları Limak Holding Yönetim Kurulu Lideri Ebru Özdemir’e sordum.
Söyleşimizde öne çıkan başlıklardan biri elbette, “sürdürülebilirlikti”
Ortada bir muvaffakiyet vardı. Bu hem tüm Türk müteahhitler hem de Limak için geçerliydi. Fakat, Ebru Özdemir’in de vurguladığı üzere tüm bu muvaffakiyetler “sürdürebilir” olduğu ölçüde değerli olacak.
DEV BİR GRUBUN EMEĞİ
Limak’ın memleketler arası alandaki muvaffakiyetlerinin sırrı ne ?
Ebru Özdemir’e nazaran bunun gerisinde dev bir takımın emeği, alın teri, bilgisi ve deneyimi var.
“İki yıldır üst üste ENR listesinde birinci 50’ye girebiliyorsak, bu dünyanın dört bir yanında canla başla çalışan Limaklıların başarısı. Limak’ta grup olarak, birlikte çalışarak ortak gayelere ulaşmayı yeterli biliyoruz. Birbirini tamamlayan yetenekleri bir ortaya getiriyoruz. Tesirli bağlantı, işbirliği ve kararlılık ise başarıyı getiriyor. Ben bu muvaffakiyetin her bir Limaklı’nun katkısıyla şekillendiğine inanıyorum ve kendilerine yürekten teşekkür ediyorum” diyor…
HEDEF BİRİNCİ 10
Ya maksatlar ?
“Hedefimiz en düzgün bildiğimiz iş olan ve öncü kesimimiz pozisyonunda olan müteahhitlikte ENR listesinin zirvesine çıkmak… birinci 10’a girmek. Bu kâfi mi? Hayır değil. Bunu sürdürülebilir hale getirmek bir öbür hedefimiz”
YENİ COĞRAFYALARA AÇILACAKLAR
Ebru Özdemir ile yaptığımız söyleşiden çıkardığım sonuçlardan biri de, bilhassa inşaat bölümünde, şirket olarak, yeni coğrafyalara açılma niyetleri.
Kıta Avrupası, Latin Amerika ve Afrika… En nihayetinde ise ABD…
Ancak gayeler yalnızca inşaat bölümü ile hudutlu değil.
Özellikle yenilenebilir kaynaklar üzerine ağırlaştıklarını söz ediyor.
“Özellikle güneş ve rüzgar ilgilendiğimiz alanlar. Bunun dışında teknoloji dalı kıymetli. Bilhassa pandemi sonrasında ehemmiyeti bir kez daha ortaya çıktı. Teknoloji şirketimiz aracılığıyla buraya önemli yatırımlar yapıyoruz ve yapacağız. Çok süratli gelişen ve değişen bir kesim. Turizm kıymetli. Türkiye çok farklı isteklere, taleplere, kitlelere yanıt verebilecek bir turizme sahip. Hem kültür olarak, hem altyapı-üstyapı olarak. Bu alanda da Limak olarak büyümek istiyoruz”
LİMAK’IN DNA’SI
Fakat söylediklerinin ortasında iş kollarında büyüme ötesinde Ebru Özdemir’in, LİMAK’ın DNA’sına, kodlarına yerleştirmek istediği 4 husus var ki, bence kurumsallık ve kurum kültürü açısından oldukça kıymetli ve hayati hususlar.
Ebru Özdemir, LİMAK’taki bu misyonunu şu sözlerle ifade ediyor:
“Fırsat eşitliği, dijitalleşme, kurumsal yönetişim ve sürdürülebilirlik. Bunların hepsi çok önemli… Global boyutta iş yapmak istiyorsanız, bu hususları da ‘core business’ (ana iş) olarak belirlemeniz gerekiyor. Biz Limak’ta bu mevzuları yatırımlardan, inşaat işlerinden farklı görmüyoruz ve neredeyse birebir oranda vakit-çaba harcıyoruz.”
KITA AVRUPASINA BARCELONA SPOTİFY CAMP NOU İLE ADIM ATTILAR
LİMAK’ın elbette en heyecan verici projesi Barcelona Spotify Camp Nou Stadyumu…
Sadece Barcelona için değil, futbol dünyası için de Barcelona Spotify Camp Nou çok değerli bir yapı, marka…
Böylesine sembolik bir yapıyı tekrar dönüştürmek elbette çok değerli.
Peki, bu itibarlı proje Türk inşaat bölümü ve Limak’a nasıl bir bedel kattı ?
“Kıta Avrupası’na Limak olarak adım atmış olduk. Buradan açılmayı istiyoruz: hem Avrupa’ya, hem de Latin dünyasına. Avrupa’ya baktığımız bilhassa altyapının ve üst yapının artık çok eskidiğini görüyoruz. Bunların dönüştürülmesi lazım, motamot Spotify Camp Nou üzere. Yani yıkıp tekrar yapmıyorsunuz. Ancak dönüştürüyorsunuz. Aktüel gereksinimlere yanıt verebilir hale getiriyorsunuz. Bu açıdan Avrupa’da çok fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu alana yoğunlaştık diyebilirim. Elbette Spotify Camp Nou’nun renovasyonu çok kompleks ve bir o kadar da karmaşık bir mühendislik barındırıyor bünyesinde. Limak olarak bu alanda da yıllar içerisinde biriktirdiğimiz ve geliştirdiğimiz tecrübeye sahibiz. Bilhassa havalimanı inşaatı alanındaki tecrübelerimiz, Spotify Camp Nou projesinde bizlere çok yardımcı oldu diyebilirim”
İŞ DÜNYASINDA İZ BIRAKMANIN FORMÜLÜ
Ebru Özdemir, sohbetimizin sonunda şöyle diyor: ” İş dünyasında iz bırakmanın yolunun, muvaffakiyet, sürdürülebilirlik ve toplumsal yarardan geçtiğini düşünüyorum. İster ulusal, ister milletlerarası alan olsun.”
Ve devam ediyor;
“Önce, işinizi başarılı yapmanız gerekiyor. Sonra, işinizi sürdürülebilir kılmanız lazım.
Sonrasında ise toplumsal ve toplumsal yarar yaratmanız gerekiyor. İş dünyasında başarıyı getiren bir öbür öge ise, sağlıklı ve güçlü bağlantı. İster yüz yüze, ister dijital olsun, güçlü irtibat çok kıymetli. Bir başkası ise, grup çalışması. Takım çalışmasıyla birlikte takımı, herkesi muvaffakiyete ortak edebilme ve dahil edebilme.”
patronlardunyasi.com
İLGİLİ HABER