Asus ROG Ally X İnceleme

Asus’un geçen yıl sürpriz yaparak piyasaya sürdüğü Windows 11 tabanlı mobil oyun konsolu Asus ROG Ally kendini güncelledi. Yeni Asus ROG Ally X piyasadaki en iyi mobil oyun konsolu olabilir mi? Performansı nasıl? Hangi oyunları çalıştırıyor? Fiyatı nedir? Tüm detaylarıyla inceledik!

Asus ROG Ally X İnceleme
Yayınlama: 18.10.2024
2
A+
A-

Oyun dünyasının dev markası Steam, 2022 başında Steam oyunlarını çalıştıracak mobil bir oyun konsolu olan Steam Deck’i çıkardığında yeni bir çağ açtı diyebiliriz. Aslında oyuncular Nintendo Switch veya PSP gibi mobil konsollar üzerinde oyun oynamaya alışıktı ama PC’ler üzerinde oynanabilen her oyunu çalıştıran mini bir PC formundaki Steam Deck herkes için sürpriz olmuştu.

Bu yeni mobil oyun konsolu formu, elbette oyun PC’leri geliştiren markaları da cezbetti. Asus da oyun PC’leri pazarında çok bilinen bir marka olarak, 2023’te Asus ROG Ally ile kendi sürprizini patlattı.

Üzerinde tam kapasiteli bir Windows 11 çalıştıran ROG Ally çok sevildi. Bazı minik sorunları olsa da Windows 11 sayesinde Steam, Xbox GamePass, Amazon Prime Gaming, Nvidia Geforce Now gibi oyun servislerine kolayca erişim sağlamaya izin vere ROG Ally, bir oyun PC’sinin yeteneklerini avuç içine sığdırabildiği için her geçen gün daha çok ilgi toplamayı da başardı.

Asus yaklaşık bir sene sonra, kısa bir süre önce ROG Ally X’i tanıttı. Aslında elimizde, ilk edisyondaki hatalardan dersler çıkararak iyileştirilmiş yepyeni bir konsol var dersek yanlış olmaz. Bugün Asus’un bu dikkat çeken oyun konsolunu detaylıca inceleyeceğiz. Evet, hazırsanız başlayalım ve önce konsolun tasarımına bakalım.

Asus ROG Ally X Tasarımı Nasıl?

Asus, ilk ROG Ally’da beyaz renkli bir kutu ve beyaz renkli bir konsol tasarlamışken, ROG Ally X şık siyah kutusu ve siyah renkli konsolla geliyor. Bu yeni siyah konsolun, selefine kıyasla çok daha şık göründüğünü kabul etmek lazım.

ROG Ally X, 28 cm x 11.1cm x 2.47 cm boyutlarında bir konsol. Ancak avuç içine giren tutacak kısımlarını da kalınlığa ekleyecek olursak, cihazın kalınlığı 3.7 santime çıkıyor. Cihazın ağırlığı ise 678 gram. Rakip oyun konsolu olarak tanımlayabileceğimiz Switch’in 422 gram ağırlığında olduğunu düşünürsek, Asus’un yeni konsolu yüzde 50’den daha fazla bir ağırlığa sahip. Ancak bu bir anlamda bir avantaj, zira uzun yolculuklarınızda 6 saate varan kesintisiz oyun deneyimi için iyi bir pil kapasitesi gerekiyor ve günümüz medeniyetinde pil demek ağırlık demek. Bu ayrıntıyı düşünecek olursak, 678 gram çok sayılmaz. Pil konusuna daha sonra detaylıca değineceğiz.

Cihazda standart 2 joystick, yön tuşları ve 4 ana butonun yanında, 6 adet de tetik tuşu bulunuyor. Bu tetik tuşlarının dördü konsolun üzerinde yer alırken, 2 tanesi ise konsolun arkasına konumlandırılmış. Tüm bu tuşları oyunların izin verdiği şekilde konfigüre etmeniz mümkün. Böylece elinize en uygun oyun deneyimi için tuş profilleri oluşturabiliyorsunuz. Bu arada 2 joystick’in altına da RGB ışıklandırma yerleştirilmiş ki, özellikle karanlık ortamda oyun oynuyorsanız, bu ışıklandırma hem çok şık bir görüntü oluşturuyor, hem de konsolun üzerindeki tuşları seçmeniz için yeterli bir ışık kaynağı sunuyor.

Cihazın üst kısmında USB4 cihazlarını da destekleyen 2 USB-C girişi yer alırken, hemen yanında ses açıp kapamanızı kolaylaştırmak için artı ve eksi butonları yerleştirilmiş. Ayrıca güç tuşu, kulaklık/mikrofon jack’i ve miksoSD kart girişi de konsolun üzerinde yer alıyor. Güç tuşu aynı zamanda parmak izi sensörüne de sahip.

Asus, cihazın ısınmasını engellemek için de efektif bir havalandırma sistemi kurmuş; konsolun hem üstüne, hem de arka bölümüne etkili havalandırma kızakları yerleştirmiş. Cihaz oyun oynarken, kaçınılmaz olarak ısınsa da, hem havalandırma kanallarının konumu hem de avuç içi tutacaklarının tasarımı sayesinde, bu sıcak hava oyuncunun eline ulaşmıyor. Yani oyun oynarken eliniz yanmıyor.

Cihazın ön kısmında ise 7 inç büyüklüğündeki IPS ekran ve ekranın sağ/sol üst köşelerinde cihazın yazılımına ve menülerine ulaşmayı kolaylaştıran 4 tuş daha yer alıyor, ancak bu tuşların oyun içinde bir görevi yok.

Asus, yeni ROG Ally X ile avuç içinden kaymayan, elleri terletmeyen, ağırlığı ile de minik oyuncuların bileklerini yormayacak başarılı bir tasarım ortaya çıkarmış. Şimdi ekrana bakalım.

Asus ROG Ally X Ekran Özellikleri Nedir?

Evet, elimizde minik bir PC bulunuyor ve elbette ekranın yetenekleri de oyunlardan keyif almamız için çok önemli. Cihazın ekranının 7 inç boyutunda olduğunu söylemiştik.

ASUS, konsolda dokunmatik IPS ekran kullanmayı tercih etmiş, bu da AMOLED ekran bekleyenler için biraz hayal kırıklığı yaratabilir ancak genel olarak oyunlar yüksek performanslı ve hızlı çalıştığı için oyuncular bu ince ayrıntıya çok takılmayabilirler. 16:9 formatındaki ekranın çözünürlüğü ise 1920×1080 piksel boyutunda. Cihaz ayrıca ekranın darbelere karşı dayanıklı olması için Gorilla Glass Victus camıyla üretilmiş. 120 Hz titreşim hızına sahip olan ekranın tepki süresi 7ms ve parlaklığı ise 500 nits. Dokunmatik ekran özelliği ise 10 farklı noktaya dokunmayı algılayabiliyor.

Elbette bu ekranın üst seviye bir oyuncu monitörü olmadığını kabul etmek gerekiyor ancak boyutu küçük olduğu için 1920×1080 pikseli bu ekrana sığdırmak demek, daha yüksek yoğunluklu pikseller anlamına geliyor. Bu da çok keskin ve net görüntüler oluşturmayı sağlıyor. Parlaklık 500 nit ile sınırlı kaldığı için güneşin cayır cayır her yönden üzerinize aktığı bir plajda bu ekranla oyun oynamak biraz sıkıntı yaratabilir ama zaten mobil oyun konsolları daha çok loş ışık altında oyun oynamak için tasarlanmış cihazlar, bunu da hatırlamakta fayda var. Kaldı ki güneşin alnında oyun oynamak da pek keyifli olmasa gerek.

Ayrıca şu anda Elon Musk uzaya zengin iş insanlarını çıkarıp yürütüyor olabilir ama medeniyetimizin ulaştığı noktada mobil cihaz teknolojisi henüz sıcak güneş altında uzun süre mobil cihaz kullanmaya uygun değil, zira mobil cihazlara koruyucu güneş kremi süremiyoruz. Yaz güneşi altında 10-20 dakikadan uzun kalan bir cihazın aşırı sıcak nedeniyle bozulmayacağının da garantisi yok. O nedenle, bir gölge bulmadan, plajda ne mobil oyun konsolunuzu, ne de akıllı telefonlarınızı uzun süre çalıştırmanızı tavsiye etmiyoruz.

Peki ama aynı zamanda Windows 11 işletim sistemi çalıştıran minik bir PC olan bu cihazın oyun performansı nasıl, kullandığımız süre boyunca nasıl bir deneyim elde ettik, şimdi teknik altyapı ile birlikte bundan bahsedelim.

Asus ROG Ally X Performansı Nasıl?

Evet, şimdi itiraf edelim, pek çok konsol oyuncusu için PC oyunculuğu biraz zahmetli bir konu. PlayStation veya Xbox gibi konsollarda cihazınızı açar açmaz oyunlar çalışmaya hazırken, PC’de oyun başlatmak için Steam / Epic / Ubisoft benzeri oyun dağıtım uygulamalarına girmeli, indirdiğiniz oyunları PC donanımıyla uyumlu çalışacak şekilde konfigüre etmelisiniz. Hatta oyunun içindeki ayarlar menüsünden, oyunun grafik ve performans ayarlarını sahip olduğunuz PC’ye göre yeniden yapılandırmak zorunda da kalabilirsiniz. Dolayısıyla, bir mobil oyun konsolunda PC oyunları oynama fikri konsol oyuncularını biraz endişeye sürükleyebilir.

Ancak Asus, ROG Ally X ile bu konuda en sorunsuz mobil oyun konsolunu oluşturmuş diyebiliriz. Bu sonuçta da ROG Ally X’in güçlü donanımın etkisi var kuşkusuz.

ROG Ally X’te, çok yüksek performanslı bir işlemci olan AMD Ryzen Z1 Extreme işlemcisi bulunuyor. Bu işlemci Zen4 mimarisine sahip ve 8 çekirdekle gelirken, işlemci hızı normalde 3.3 GHz… Ancak yüksek performans modunda işlemci hızı 5.1 GHz’e kadar çıkabiliyor. Grafikler içinse AMD Radeon grafik işlemcisi kullanılmış. Cihazda 2.7 GHz hıza ulaşabilen 12 çekirdekli AMD RDNA 3 işlemcisi bulunuyor.

Konsolun üzerinde 2 x 12 GB RAM modülü, yani 24 GB RAM bulunurken, depolama alanı için de 1 TB’lık yüksek hızlı SSD yer alıyor.

Bu bileşenler günümüz modern oyunlarının performans ihtiyaçları için gayet yeterliyken, eğer dilerseniz, Asus ROG Ally X’e, Type-C USB bağlantısı üzerinden harici bir ekran kartı da bağlayabiliyorsunuz. Tüm bu teknik özellikleri beraber düşündüğümüzde Asus ROG Ally X performans konusunda rakipleri Steam Deck’e ve Nintendo Switch’e toz yutturacak bir cihaz olmuş diyebiliriz.

AMD işlemcisinin bu performansa ayrıca bir katkısı daha var. AMD işlemcilerinin AMD Radeon Super Resolution özelliği bulunuyor. Ayrıca performansı tutarlı olacak şekilde düzenlemek için oyunlardaki çözünürlüğü anında ayarlayan AMD Radeon Boost özelliği de bu cihazla oyun oynamayı, sanki yağın üzerinde kayar gibi pürüzsüz bir deneyime dönüştürüyor.

Çok daha fazla güç isteyen oyunları çalıştırmak istediğinizde ise cihazın kontrol yazılımını kolayca açarak performansını yükseltmek için Turbo modunu açabiliyorsunuz. Bu Turbo özelliği işlemcinin hızını köklerken, elbette oyunun performansını da arttırıyor.

Elbette, çok yüksek performans isteyen Cyberpunk 2077 gibi oyunları en üst grafik ayarlarında oynadığınızda, FPS çok fazla düşebiliyor. Dilerseniz cihazın turbo modunu açarak ve oyunun grafik ayarlarını daha makul düzeye getirerek 60 FPS hızlarına ulaşabilirsiniz.

Ancak tabi ki, Turbo modunu açtığınızda ulaştığınız 5.1 GHz hızın bir bedeli de oluyor. Cihazınız hem daha fazla ısınıyor hem de daha fazla enerji harcadığınız için şarjınız 3 saat içinde tükeniyor. Ama pilinizi her zaman şarj etmeniz mümkün ve hatta cihazın şarj kablosu takılıyken de oyun oynayabilirsiniz. Şarj kablosu da bu detay düşünülerek biraz uzun tutulmuş. 2.5 metreye yaklaşan bir şarj kablosu var. Ancak bu kabloyu kullanırken dikkatli olmanızı tavsiye ederiz, zira şarj kablosu 65W’lık adaptöre sabit şekilde bağlı. Yani kablo hasar gördüğünde, yeni bir USB-C kablosu alıp takmak yerine, teknik servise uğramanız gerekecek.

Asus, ROG Ally X ses konusunda da başarılı bir iş ortaya çıkarmış. Dolby Atmos özellikli, önden ateşlemeli 2 adet Akıllı Amp hoparlörü, sesi bozulmadan yükseltiyor. İki Yönlü Yapay Zeka Gürültü Engelleme özelliği ise sesli sohbetlerinizdeki hatalı arka plan seslerini filtreleyebiliyor. Böylece karşı tarafa arka plan gürültüleriniz ulaşmıyor.

İnternete bağlantı konusunda da sorun yaşamayacaksınız zira Wi-Fi 6E standardını kullanan cihaz bu sayede klasik Wi-Fi 6 ağlarına oranla 4 kat daha geniş bir bağlantıyı ve %75 daha düşük gecikme süresini vadediyor. Şimdi gelelim pil ve şarj durumuna…

Asus ROG Ally X Pili Nasıl? Şarjı Hızlı Tükeniyor Mu?

Evet, mobil bir oyun konsolu, şarjı hızlı tükendiğinde hiç anlamı olmayan bir oyuncağa dönüşebilir. Asus da bunun farkında olduğu için olsa gerek, rakiplerinden 250 gram daha ağır olmayı göze alarak, cihaza yüksek kapasiteli bir pil eklemiş. Bu pil saatte 80W enerji çıkışına izin veriyor. Böylece cihazın yüksek kapasiteli donanımının yine yüksek performansla çalışmasına izin veriyor. Toplam pil kapasitesi ise, düşük performans modunda 6 saate kadar oyun oynamaya izin verirken, yüksek performansta süre 3 saate iniyor. Ancak bu sürelerin rakipleri içindeki en iyi süreler olduğunu da hatırlatalım. Cihazın şarj adaptörü 65W hızlı şarj yapabiliyor. Bu da tüm pilin yaklaşık 7-8 saat içinde şarj olması demek. Bu değerleri tabi ki, 1-2 saatte full şarj olan minik bir akıllı telefonla karşılaştırmak yanlış olur zira avucumuzda taşıdığımız cihaz 678 gram ağırlığıyla Windows 11 çalıştıran AMD işlemcili bir PC. Yine de mobil bir oyun cihazının 3 saatten uzun süre şarja takılı kalmak istemesi, oyuncuların canını sıkacak bir detay, bunu da kabullenmek lazım.

Sonuç

Asus ROG Ally X

Bunların yanı sıra Asus ROG Ally X ayrıca 3 aylık Xbox PC GamePass aboneliği de hediye ediyor. Öte yandan cihazın fiyatının 50 bin TL olması pek çok oyuncuyu üzebilir zira bu fiyata belki bir oyun PC’si bulmak da mümkün. Yine de bütçesi olan ve mobil olarak PC oyunlarını cebinde taşımak isteyecek oyun tutkunları için Asus ROG Ally X, şu anda bu alandaki piyasadaki en iyi alternatif gibi görünüyor. Ama unutmamak lazım, bu pazar hızla büyüyecek gibi görünüyor ve rakip markalardan da benzer cihazların ortaya çıkması hiç sürpriz olmayacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.