Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, savunma sanayisindeki son gelişmeler ve şirketin geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin savunma kapasitesini artırmaya yönelik stratejileri ve projeleri hakkında detaylar bu içerikte.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, CNBC-e yayınında Güzem Yılmaz Ertem’in sorularını yanıtladı. Akyol’un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:
“Dünyada Artan Uluslararası Gerilimler ve Türkiye’nin Savunma Hamlesi”
Akyol, “Dünyada son dönemde uluslararası gerilimler tüm coğrafyalarda artıyor. Herkes güvenliğe yatırım yapıyor. Türkiye özelinde, biz son dönemde milli savunma hamlesiyle yüzde 80’in üzerinde tedarikleri milli alabilecek seviyeye geldik. Bu yerlilikle ekonomiye katkı da sağlıyoruz.” dedi.
“Kilogram Başına 2 Bin Dolar İhracat Hedefi”
Akyol, “Biz yüksek teknolojide yol alıyoruz. Geliştirdiğimiz ürünler oyun değiştiriciliğini kaybetmişse, o faaliyetten çıktığımız bir anlayışla yola devam ediyoruz. Savunma sanayinde her yıl yüzde 20 ihracat büyümesi yakaladık. Aselsan kg başına 2 bin dolar ihracatı yakalamış durumda. Artık Türkiye, platform da ihraç edebilir noktaya geldi. Oyun değiştirici ve inovatif ürünlerle dünya pazarında giderek artan oranda yer bulduğumuzu söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.
“Büyüme Hedefleri ve Yatırımlar”
Akyol, “Son iki yılda yaklaşık 2,5 milyar dolar konsolide satışlarımız oluyor. Bu yılı 5 milyar doların üzerinde siparişle kapatmaya doğru gidiyoruz. Yatırıma biraz daha fazla kaynak ayırıyoruz. Son yıllarda yılda 250 milyon dolar yatırım yapıyoruz. Üç tane büyük tesise daha yeni başladık, değeri 400 milyon dolar olan bu tesislerle bin kişilik istihdam sağlanacak. 2030 sonrasında gelirimizin yüzde 30’unu yurt dışından hedefliyoruz. Dünya savunma sanayisi yüzde 4,2 büyüdü, biz yüzde 12 büyüdük. Bu yıl bu büyümeyi yine başaracağımızı öngörüyoruz. Dolar bazında yüzde 10’un üzerinde büyüyeceğiz. 2030’da ilk 30’a girme hedefimiz var.” dedi.
“Sipariş Hedefleri ve Gelecek Beklentileri”
Akyol, “2023 ve 2024’te büyük kontratlar imzaladık. Bugüne kadar bu yıl 4,5 milyar doları yakaladık ve yılı 5 milyar dolarla kapatmayı hedefliyoruz. 2025’in siparişler noktasında bu yıldan biraz daha iyi olmasını bekliyoruz.” ifadesini kullandı.
“Finansal Hedefler ve FAVÖK Beklentileri”
Akyol, “Enflasyon muhasebesi toplumsal açıdan faydalı oldu, gerçekle herkesi yüzleştirdi. Biz kendi içimizde dövizle birçok konuyu takip ettiğimiz için bunu zaten yapıyorduk. Ar-Ge maliyeti yüksek ama çıkan ürünün de katma değeri yüksek olan kendi dinamiklerimiz var. Bu yıl net kârda ve FAVÖK’te ilk 9 ayda pozitif ayrıştığımızı, yılı da 300 milyon dolarlık FAVÖK ile kapatacağımızı söyleyebilirim.” dedi.
“Halka Açıklık Oranı ve Gelecek Planları”
Akyol, “İki kez halka arz yapıldı. Yüzde 25’lerde açıklığımız var. Son bir yılda bakınca BIST 100’e göre Aselsan pozitif ayrıştı. Sürekli sürdürülebilir değer oluşturmak için uzun dönemli programları uyguluyoruz. Şu anda halka açıklık oranında yeni bir plan yok.” şeklinde konuştu.
“Mühendis İstihdamı ve Geri Dönüşler”
Akyol, “2024’te Aselsan’a yurt dışından dönen mühendis sayısı gidenle eşitledik. 20 ülkede operasyonumuz var. 11 ayda 980 kişi Aselsan’a mühendis dönmek istiyorum diye başvurdu. 73’ünü kriterlere uyduğumuz için işe aldık. İlk defa bu yıl ayrılanla gelenleri eşitledik. Seneye artıya geçeceğimizi gidişattan görüyorum.” dedi.
Kaynak: Patronların Dünyası