Antalya’da bir yat kaptanı, grip zannettiği kist ile hayatını kurtardı. Sağlık sorunlarını ertelemeyen kaptan, erken teşhis sayesinde büyük bir tehlikeyi atlattı. Bu ilginç hikaye, sağlık bilincinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Antalya Körfez gazetesinin haberine göre, Antalya’da yaptığı uzun bir seyahat dönüşünde öksürme ve hapşırma krizleri yaşayan yat kaptanı, grip olduğunu düşünerek hastaneye başvurdu. Yapılan detaylı kontroller sonucunda, akciğer ve kalp arasında bir kist olduğu tespit edildi. Ameliyata alınan kaptan, Video Yardımlı Torakoskopik Cerrahi (VATS) yöntemiyle gerçekleştirilen 10 dakikalık operasyonun ardından sağlığına kavuştu.
Yat kaptanlığı yapan 45 yaşındaki Ömer Can, uzun bir seyahat sonrasında omuzunda ağrı hissetmeye başladı. Öksürük ve hapşırma krizleri geçirmesi üzerine grip olduğunu düşünerek öncelikle tedavi arayışına girdi. Ancak nefes almakta zorlanmaya başladığında, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesindeki hastane aciline başvurdu. Yapılan tomografide, akciğer ile kalbin arasında bir kist olabileceği ihtimali gündeme geldi. Bunun üzerine, çevresindekilerin tavsiyesi doğrultusunda Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirildi.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerekli tetkikler yapıldığında, Ömer Can’ın akciğerinin yanında yaklaşık 2 santimlik bir kist bulunduğu tespit edildi. Derhal ameliyata alınan Can, Göğüs Cerrahisi bölümünde Video Yardımlı Torakoskopik Cerrahi (VATS) yöntemiyle gerçekleştirilen operasyon yaklaşık 10 dakika sürdü. Bu özel yöntemle, hastanede ilk kez tüpsüz ameliyat başarıyla gerçekleştirildi ve Ömer Can, operasyonun ardından bir gün içinde taburcu edildi.
Yaşadığı süreci aktaran Ömer Can, “Uzun bir seyahate çıktım ve dönüşte soğuk algınlığı gibi bir rahatsızlık hissettim. Omuzumdan gelen bir ağrı ile birlikte, öksürme ve hapşırma sırasında nefesim kesiliyordu. Hastaneye gittiğimde, kist olduğunu söylediler. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni önerdiler. Kistin ciğerden kalbe sıçramak üzere olduğunu öğrendim. Hemen ameliyata alındım ve sadece 1 günde sağlığıma kavuştum. Açıkcası göğsümün komple açılacağını düşünmüştüm, bu yüzden korkmuştum. Ancak küçük bir noktadan girildi ve bu kadar hızlı taburcu olacağımı beklemiyordum. Hocalarımdan Allah razı olsun” dedi.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Muharrem Özkaya, hastanın çekilen tomografisinde akciğerin altında, kalbin yanında perikardiyal kisti bulunduğunu ve VATS yöntemiyle iki delikten girerek kisti aldıklarını açıkladı. Genellikle bu tarz ameliyatlarda göğüs tüpü kullanıldığını belirten Özkaya, “Hastanın en büyük sıkıntısı bu tüpten kaynaklanıyor. Şiddetli ağrılar yaşıyorlar ve taburculuk süreleri uzuyor. Biz göğüs tüpü takmadan ameliyattan çıktık, operasyon 10 dakika sürdü ve bugün taburcu etmeyi planlıyoruz” dedi.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilay Çavuşoğlu Yalçın, kist için planlanan ameliyatla hastanın sağlığına kavuştuğunu belirtti. Perikardiyal kiste yönelik VATS ameliyatlarının yaygın olduğunu, ancak hastanelerinde ilk kez tüpsüz şekilde ameliyat gerçekleştirildiğini ifade eden Yalçın, “Bu bizim için çok değerliydi. Hastamız uygun bir vakaydı ve süreçte herhangi bir sıkıntı yaşamadık” dedi.
Kaynak: Antalya Körfez