Antalya’nın Konyaaltı ilçesi sınırlarında bulunan Gökdere Vadisi’nde yaklaşık 17 futbol sahası büyüklüğündeki 120 bin 540 m2’lik orman alanı ‘konaklamalı orman parkı’ olarak işletilmek üzere 20 yıllığına kiraya verilecek. Yangına hassas bölgede yer alan orman arazisinde yaklaşık 2500 m3’lik yapılaşmanın yanı sıra her biri 80 m2’den oluşan 130 çadırlık kamp alanı ile 70 adet de karavan kamp alanı yapılabilecek. Yıllık 2 milyon 510 bin TL tahmini bedel üzerinde ihaleye çıkarılan devasa orman arazisinde yüzme havuzunu da içeren yapılaşma önerileri arasında kır kahvesi, lokanta, büfe, otopark, ibadet yeri, çocuk oyun alanı ve sağlık tesisi gibi bölümler yer alıyor.
ORMAN ARAZİLERİNDE YAĞMANIN YENİ ADI: ORMAK PARKI İHALELERİ
Orman arazilerinde yapılaşmaya da yol açan konaklamalı ve konaklamasız ‘orman parkı’ ihaleleri her geçen gün artıyor. Orman varlığı bakımından Türkiye’de ilk sırada yer alan Antalya söz konusu ihalelerde başı çekiyor. Geçtiğimiz ay Kaş’a bağlı Bezirgân Mahallesi sınırlarında deniz manzaralı 20 bin metre karelik orman arazisi için yapılan ‘konaklamasız orman parkı’ ihalesi ilçede tepkilere neden olmuştu.
GÖKDERE VADİSİ’NDE 120 BİN METRE KARELİK ORMAN ARAZİSİ İHALEYE ÇIKIYOR
Şimdi de Konyaaltı ilçesi sınırlarındaki Gökdere Vadisi’nde devasa büyüklükteki orman arazisi için ‘konaklamalı orman parkı’ olarak ihale yapılacak. Gökdere Vadisinin batı kesiminde Kocaköy Mevkii’nde yer alan 120 bin metre karelik orman arazisi ‘konaklaması orman parkı’ olarak işletilmek üzere ihaleye çıkarılıyor. Söz konusu arazinin büyüklüğü yaklaşık 17 futbol sahası kadar alanı kaplıyor. 15 Ekim 2024 tarihinde kiralama ihalesi yapılacağı duyurulan orman parkı için hazırlanan ihale dosyasında önerilen yapı ve tesislerin eğimli orman arazisinde yüzlerce metrekarelik yapılaşmaya gidileceğini ortaya koyuyor.
YÜZME HAVUZU, LOKANTA, KIR KAHVESİ VE İBADETHANE YAPILACAK
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Yusuf Yavuz’un haberine göre Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılacak olan Gökdere-1 Orman Parkı, 12,54 hektarlık orman arazisini kapsıyor. Hazırlanan ihale dosyasında önerilen yapılaşma önerileri ise ‘orman parkı’ adıyla bölgede devasa bir turizm tesisi inşa edileceğini gösteriyor. Buna göre 312 metre karelik bir yüzme havuzu önerisini de içeren orman parkında, 250’şer metre kare taban alanı olan birer adet kır lokantası ve restoran, 100 metre kare sıhhi tesis kompleksi, 500 metre karelik otopark, 1000 metre karelik çocuk oyun alanı, 30 metre karelik yöresel ürünler satış yeri, 20 metre karelik büfe, 5 metre karelik ibadethane, 4 m2’lik tuvalet ve 15 metre karelik alanda giriş kontrol noktası inşa edilebilecek.
TOPLAM 200 AYRI ÇADIR VE KARAVAN KAMP ALANI OLUŞTURULACAK
Kiralama ihalesi için hazırlanan dosyada orman parkı için ayrıca her biri 80 metre kareden oluşan 130 çadırlık kamp alanı ile her biri 80 metre kareden oluşan 70 ayrı karavan kamp yeri yapılması da öneriliyor.
120 BİN METREKARELİK ORMAN ARAZİSİNE YILLIK 2,5 MİLYON KİRA ÖNGÖRÜLDÜ
15 Ekim 2024 tarihinde Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Misafirhanesi’nde yapılacağı duyurulan ihale için 2 milyon 510 bin TL tahmini yıllık kira bedelinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan 753 bin TL’lik geçici teminat bedeli isteniyor. İhaleyi kazanan özel ya da tüzel kişiler Gökdere Vadisi’ndeki 120 bin metre kareden büyük bir orman arazisini 20 yıllığına işletme hakkını elde edecek.
KORUNAN ALANLARIN ORTASINDA, YANGINA HASSAS BÖLGEDE
Yangına hassas bir bölgede yer alan ve kızılçam ağaçlarının yoğun olduğu orman arazisindeki yapılaşma ve buna bağlı oluşacak insan baskısı ise endişe yaratıyor. Kiralamaya konu olan orman arazisinin kuzey batısında, Sivridağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, güneyinde ise Beydağları Sahil Milli Parkı bulunuyor.
YÖNETMELİK DEĞİŞTİ, ORMAN PARKLARI ÖNE ÇIKARILDI
Öte yandan hazine ve orman arazilerinin turizme tahsisini düzenleyen ‘Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle orman arazilerinde turizm amaçlı yapılan tahsislerde “mesire yerlerini” ibaresi, “orman parklarını” olarak değiştirildi. 28 Eylül 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile özellikle turizm potansiyeli yüksek olan bölgelerdeki orman arazilerinin ‘orman parkı’ başlığı altında kiralanmasını hızlandıracağı belirtiliyor.
ORMAN PARKLARINDA İMAR PLANI ŞARTI ARANMIYOR
Mayıs 2022’de yayımlanan Orman Parkları Yönetmeliği, kıyı şeridinde kalan alanlar dışında orman parklarında imar planı şartı aranmayacağını belirtiyor. Yönetmeliğin “Yapı ve Tesisler” bölümünü içeren 6. Maddesi şöyle: “Orman parklarında, idarenin ve ziyaretçilerin zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak olan, taban alanı 250 metrekareyi ve kat adedi bir bodrum kat ve çatı arası hariç ikiyi geçmeyecek şekilde yapılacak yapı ve tesisler, Genel Müdürlükçe belirlenen esaslara göre, gelişim ve yönetim planlarına uygun olarak yapılır. Bu alanlar için imar planı şartı aranmaz.”